Τα χιλιάδες κρούσματα μπλόκαραν την ιχνηλάτηση

Αδύνατη έχει καταστεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των καθημερινών κρουσμάτων, αφού ο αριθμός νέων περιστατικών είναι τεράστιος

87180 covidtest ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ, Κρούσματα

Αδύνατη έχει καταστεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των καθημερινών κρουσμάτων, αφού ο τεράστιος αριθμός νέων περιστατικών που εντοπίζονται ανά εικοσιτετράωρο δεν επιτρέπει την επικοινωνία των λειτουργών της αρμόδιας Μονάδας με κάθε ένα από τους επηρεαζόμενους πολίτες είτε για σκοπούς καταχώρησης είτε για λόγους καταγραφής των στενών επαφών. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», με τους αριθμούς να είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επί της ουσίας τετραψήφιοι (τη Δευτέρα έφθασαν σχεδόν τις 2000), υπάρχει αδυναμία ακόμα και στην ηλεκτρονική καταχώρηση των νέων περιστατικών στην ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας δίνεται στη συνέχεια και το πράσινο φως για την αποδέσμευση των πολιτών, οι οποίοι συμπληρώνουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα από την ημέρα της διάγνωσής τους.

Χθες η Μονάδα Ιχνηλάτησης εξέπεμψε και δημόσια σήμα κινδύνου καλώντας, με ανακοίνωσή της, τους πολίτες να συνεργαστούν και να μην παραλείπουν να καταχωρούν από μόνοι τους ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα και τις επαφές τους στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα.

«Λόγω του αυξημένου αριθμού εξετάσεων με αποτέλεσμα τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού θετικών περιστατικών» το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες ότι «όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα για καλύτερη εξυπηρέτησή τους και διευκόλυνση της διαδικασίας ιχνηλάτησης».

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, «οι πολίτες λαμβάνουν την επόμενη ημέρα από τη διάγνωσή τους γραπτό μήνυμα στο κινητό που δήλωσαν κατά τη δειγματοληψία τους. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο με κωδικούς πρόσβασης για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, να δηλώσουν τις επαφές τους και τον προσωπικό τους ιατρό, ώστε να μπορεί να τους παρακολουθεί και να τους αποδεσμεύσει, και να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσης με το πέρας της περιόδου αυτοπεριορισμού τους».

Το προσωπικό ηλεκτρονικό έντυπο «μπορεί να συμπληρωθεί από τον πολίτη, ή σε περιπτώσεις ανηλίκων από τον γονέα/κηδεμόνα, μέσω smart phone, tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://phase.ucy.ac.cy/, λαμβάνοντας κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι ισχύουν για 48 ώρες από την ώρα παραλαβής του sms».

Εντός των 48 ωρών, «ο πολίτης μπορεί να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει την ηλεκτρονική του φόρμα, και ακολούθως να την υποβάλει στο υπουργείο Υγείας επιλέγοντας το κουμπί της καταχώρησης».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, «σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ορθά η ηλεκτρονική φόρμα, τότε ο προσωπικός ιατρός δεν θα μπορεί να αποδεσμεύσει το κρούσμα και δε θα μπορεί το άτομο να λάβει πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη Μονάδα Ιχνηλάτησης, «η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας θεωρείται απαραίτητη για να εξασφαλιστούν η αποδέσμευση, η δήλωση των στενών επαφών και η ενημέρωση του προσωπικού ιατρού έγκαιρα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και των τηλεφωνικών συνεντεύξεων λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας».

Με αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η διαδικασία ιχνηλάτησης θα επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα γηροκομεία, όπου και πάλι άρχισαν να καταγράφονται θετικά περιστατικά, αλλά και σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στις οποίες εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Η ηλικιακή ομάδα των 20 – 50 ετών φαίνεται να αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα, αφού μεταξύ άλλων πρόκειται για τους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και ως εκ τούτου ο περιορισμός τους κρίνεται επιβεβλημένος από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως, εξαιτίας και πάλι του μεγάλου αριθμού περιστατικών που καταγράφονται ανά 24ωρο, η όλη διαδικασία δεν μπορεί να ακολουθηθεί κανονικά, καθώς καθημερινά ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μερικές εκατοντάδες και ως εκ τούτου η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού τους καθίσταται εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη.

Πονοκέφαλο για τη Μονάδα Ιχνηλάτησης αποτελούν και τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους στα αεροδρόμια και αφορούν άτομα που έρχονται στην Κύπρο για τουρισμό. Στην περίπτωση αυτή, εκτός από την αδυναμία της Μονάδας να τους εντοπίσει έγκαιρα, προκύπτει στη συνέχεια και πρόβλημα με την απομόνωσή τους για αυτό και το υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει διαδικασίες για εξεύρεση χώρων φιλοξενίας τους. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού περιστατικών που εντοπίζονται στα αεροδρόμια, το υπουργείο Υγείας ενδεχομένως να προχωρήσει σε πρόταση για ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τα ταξίδια προς την Κύπρο.

Τα χαρακτηριστικά των περιστατικών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς στον συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο ανεμβολίαστα άτομα όσο και άτομα που έχουν λάβει τις δύο ή ακόμα και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Πληροφορίες

Για τους πολίτες οι οποίοι καταδεικνύονται θετικοί στον κορωνοϊό, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι: 

> Για οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας, οι πολίτες μπορούν αφού λάβουν τον σύνδεσμο και τους κωδικούς πρόσβασης να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22514241, 22514242, 22514243, 22514244 και 22514248 (Δευτέρα με Κυριακή 08:00-00:00).

Σε περίπτωση που ένα άτομο δεν λάβει γραπτό μήνυμα με τους κωδικούς πρόσβασης και τον σύνδεσμο εντός 24 ωρών από το τεστ του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στα τηλέφωνα 22514264, 22514258, 22514259, 22771923 (Δευτέρα-Κυριακή 08:00-00:00) ή στο email contacttracing2@moh.gov.cy ή με το εργαστήριο στο οποίο διενεργήθηκε η εξέταση, για να ελέγξει ότι τα στοιχεία του στάλθηκαν ορθά στο υπουργείο Υγείας.

philenews.com