Τατάρ: Πιο σκληρές οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη, θα συναντηθούμε ανεπίσημα

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι πιο σκληρές οι δηλώσεις του εκλεγέντος Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό

0297F619 C40E 4A52 A9EC BCAE49F3575D

Ο παράνομος Bayrak (16.02.23, brtk.net) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι πιο σκληρές οι δηλώσεις του εκλεγέντος Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, διότι αναφέρεται σε επανένωση του νησιού και στο να πάρει η Κύπρος την θέση που της αξίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου ραδιοσταθμού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και το εξής: «Άλλωστε τι θα άλλαζε έστω και αν εκλεγόταν ο Αντρέας Μαυρογιάννης; Όπως ξέρετε, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο άνθρωπος που είπε ναι στο Σχέδιο Ανάν και ύστερα ανέτρεψε το τραπέζι στο Κρανς Μοντάνα».

Σημειώνοντας ότι η εκκλησία και όλες οι οργανώσεις και οι θεσμοί στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν έναν εθνικό στόχο, ο Τατάρ υποστήριξε πως ό,τι και αν λέγεται κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτός ο εθνικός στόχος είναι η προβολή της μίας κυριαρχίας στην Κύπρο και του Κυπριωτισμού και η ύπαρξη μίας κυριαρχίας και ενός λαού στην Κύπρο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Διότι αυτό τους βολεύει», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η νοοτροπία που βρίσκεται κάτω από αυτό είναι πως η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και σε ένα τέτοιο νησί δεν έχει θέση η Τουρκία, ειδικά επειδή αυτό είναι μέλος της ΕΕ. Κατά την άποψή τους, οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει αργά ή γρήγορα να τερματιστούν και να φύγει από εδώ ο τουρκικός στρατός».

Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν με αυτή την νοοτροπία σε αυτό το πλαίσιο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι η δική τους «ευαισθησία» είναι πως στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο υπάρχει μια χωριστή κυριαρχία και ότι η διοίκηση του κράτους στον βορρά πρέπει να ανήκει εσαεί στους Τουρκοκύπριους, ενώ είναι ζωτικής σημασίας οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία ορισμένου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στο νησί οπωσδήποτε. Υποστήριξε και τα εξής:

«Η παρουσία του τουρκικού στρατού διασφαλίζει πράγματι την ασφάλειά μας και μπορούμε να διακινούμαστε με ασφάλεια σε αυτή την χώρα, να κοιμόμαστε έναν ωραίο ύπνο στο σπίτι μας κάθε βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να ζει κανείς σε ένα μέρος που δεν έχετε ασφάλεια και εμείς ζήσαμε αυτό τον πόνο στο παρελθόν όλοι μαζί».

Αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή την διαδικασία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει οπωσδήποτε να «κάμψουν» την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

«Αυτά είπαμε στους Βρετανούς Βουλευτές, διότι αυτό απαιτούν οι πραγματικότητες της Κύπρου», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά [της διεθνούς κοινότητας] προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι άδικη επειδή αυτοί είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ η «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων ούτε αναγνωρίζεται ούτε τυγχάνει σεβασμού. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε συμφωνία μαζί τους. Δεν είμαστε μόνοι, διότι διεξάγουμε αυτή την υπόθεση μαζί με την Τουρκία που βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων, είναι πάντα δίπλα μας παντού έστω και αν έχει προβλήματα, έστω και αν δεν έχει και συνεχίζουμε μαζί πάντοτε την ίδια εθνική υπόθεση».

Ισχυριζόμενος ότι από το 1571 απέκτησε δικαιώματα στην Κύπρο η Τουρκία και δεν μπορούν να παραγνωριστούν αυτά τα δικαιώματα, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν πρέπει να θεωρούνται μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι μειονότητα και επανέλαβε ότι το Κυπριακό θα αρχίσει να συζητείται στο τραπέζι μόνο σε περίπτωση αποδοχής της ύπαρξης δύο χωριστών κυριαρχικών στην Κύπρο.

Συνάντηση με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Σημειώνοντας ότι ο Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ ανέλαβε πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του εκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Τατάρ είπε ότι και κατά την δική του άποψη δεν υπάρχει πρόβλημα να πιούνε έναν καφέ ανεπισήμως και επανέλαβε ότι «σε περίπτωση που η άλλη πλευρά αποδεχτεί τις ευαισθησίες μας, τις κόκκινες γραμμές μας, την κυριαρχική ισότητά μας, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν πάντα», προσθέτοντας ότι αυτό το είπε και τον νέο Ελληνοκύπριο ηγέτη.

Επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκοκυπριακό «λαό» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν προέβη σε έκκληση από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άρση της «απομόνωσης και του εμπάργκο» που κατ’ ισχυρισμό του επιβάλλονται και ζήτησε την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι σημαντική είναι επίσης και η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

Το ΕΒΚΑΦ απέδειξε ότι του ανήκει η πλειοψηφία της γης στο Βαρώσι

Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι η αγγλική βασιλική οικογένεια διαθέτει ένα ξενοδοχείο στην περιοχή και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει κατά πόσον η Αγγλία θα αποταθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για το θέμα αυτό.

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι η πολιτική τους είναι ότι το ΕΒΚΑΦ έχει δικαιώματα στο Βαρώσι, διότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ απέδειξε με έγγραφα ότι του ανήκει η πλειοψηφία αυτής της γης. Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Έγιναν εμπλεκόμενο μέρος στη ζήτημα. Επομένως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία εκεί. Όμως, το κτίριο ανήκει στον επενδυτή. Το κτίριο μπορεί να ανήκει σε Άγγλους, σε Αμερικάνους, μπορεί να ανήκει σε Ελληνοκύπριους, μπορεί να ανήκει σε Τούρκους, σε όποιον ανήκει είναι δικό του. Σε περίπτωση αίτησης στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, μπορεί να πάρει το δικαίωμά του».

Χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του Βαρωσιού ως σημαντικό βήμα από μόνο του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ» και ότι μετατράπηκε σε έναν εναλλακτικό πόλο έλξης.

Στις 23 Φεβρουαρίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ

Εξάλλου, η Avrupa (17.02.23) γράφει ότι πηγές της λεγόμενης προεδρίας του κατοχικού καθεστώτος ανέφεραν στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ ότι η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση του Τατάρ με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα διεξαχθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 11.00 η ώρα το πρωί στην οικία του Κόλιν Στιούαρτ στην νεκρή ζώνη.

Οι πηγές είπαν ότι η μορφή της συνάντησης θα είναι «κατ’ ιδίαν και ανεπίσημη».