Θεοχάρους από Συρία: «Η κατάσταση είναι τραγική – Δεν υπάρχει ασφαλές κτήριο»

«Η κατάσταση είναι τραγική»

6D2C86A3 8CB0 4360 AAF9 B6AE082A4DFC

Σε μια περιοχή βόρεια του σεισμόπληκτου Χαλεπίου βρίσκεται η Ελένη Θεοχάρους όπου πήγε εκεί για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια με τους Εθελοντές Γιατρούς της Κύπρου. «Εργαζόμαστε σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουμε πληγέντες. Η κατάσταση είναι τραγική. Το ψύχος είναι δριμύτατο . Στο ίδιο το Χαλεπί δεν υπάρχει κτίσμα που να είναι ασφαλές. Ηλεκτρισμός και υδροδότηση υπάρχει μόνο λίγες ώρες ενώ υπάρχει και έλλειψη τροφίμων.», είπε η κα Θεοχάρους που φιλοξενήθηκε τηλεφωνικώς στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

«Όσοι έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται μέσα σε αυτά. Δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα σκηνές για να δημιουργηθούν μικροί καταυλισμοί που θα μπορούσαν να νοιώθουν προστασία…. Από 50 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού μέχρι και Χαλέπι δεν υπάρχει σπίτι όρθιο από τον πόλεμο. Ούτε ένα σπίτι κατοικήσιμο. Αυτό δεν είναι υπερβολή καθώς ολόκληρες πόλεις είναι σχεδόν  ισοπεδωμένες . Η μια πλευρά του δρόμου κατέχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και καταλαμβάνετε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της κατάστασης. Η ενημέρωση έρχεται με το σταγονόμετρο και ότι αντλούμε είναι με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε».

Η κα. Θεοχάρους είπε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν φαίνεται να συνεχίζουν να ψάχνουν στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά υπάρχει μια ισπανική αποστολή που μεταφέρει τρόφιμα από την Βηρυτό μέσω της Δαμασκού.

Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπως εξήγησε, έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Συρία. «Και εμείς και εγώ αντιμετώπισα τρομακτικά προβλήματα παρόλο που είχα βίζα. Εδώ υπάρχουν μόνο ντόπιοι εθελοντές».