Τι αναμένεται να αλλάξει σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά

57bb058077c89c207d1dcd07edb21515 Coronavirus, δημοτικά, επιστροφη, μέτρα, νηπιαγωγεία

Οι μαθητές των Δημοτικών και νηπιαγωγείων επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες 21 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και επισήμως από την Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

To Υπουργείο Παιδείας αλλά και το Υπουργείο Υγείας με πρωτόκολλα και οδηγίες έχουν δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα στις σχολικές μονάδες. Μια νέα καθημερινότητα που θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά ώστε να προστατευθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τον κορωνοιό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

*Σε κάθε θρανίο να κάθεται ένας μαθητής και να υπάρχει τουλάχιστον απόσταση μεταξύ των θρανίων ενός μέτρου

*Απόσταση καθηγητή από μαθητή στα 2 μέτρα

*12 μαθητές σε κάθε σχολική αίθουσα

*Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

*Θα πρέπει να τοποθετηθούν αλκοολούχα διαλύματα υποχρεωτικά σε κάθε είσοδο της τάξης.Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

*Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης των μαθητών κατά τα διαλλείματα. Συστήνεται κάθε τάξη να έχει διαφορετικό ωράριο διαλλειμάτων ώστε να μην συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους.

*Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος.

*Σύσταση τα παιδιά να φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά τη σίτιση-διαλειμματα.

*Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

* Η τάξη και το σχολείο θα καθαρίζονται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας:

Α)Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλων των επίπλων, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα θρανία των μαθητών.

Β)Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα

*Αποφυγή συγχρωτισμού μέσα στους κλειστούς χώρους της τουαλέτας. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος των παιδιών που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στο χώρο της τουαλέτας.

Γ) Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα

Δ)Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα (ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος εφόσον αυτό είναι εφικτό)

*Σε περίπτωση βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

*Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Πηγή: sigmalive