Τον Σεπτέμβριο η νέα πτέρυγα κλειστής φυλακής – Θα μπορούν να διαμείνουν 240 κρατούμενοι

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα επιλυθεί κατά 30% το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών

Screenshot 8 4 νέα πτέρυγα, φυλακη

Τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα κλειστής φυλακής στην οποία θα μπορούν να διαμείνουν 240 κρατούμενοι, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος εκτίμησε ότι έτσι θα επιλυθεί κατά 30% το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ενώ με την οικοδόμηση του νέου κτιρίου Κεντρικών Φυλακών που προωθείται το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά.

Ο κ. Χαρτσιώτης μιλούσε την Τρίτη το πρωί μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, εντός του χώρου του Τμήματος Φυλακών, που πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Λούη Παναγή, Λειτουργών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αξιωματικών.

Σήμερα εγκαινιάζεται το Κέντρο Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων και τέλος του Σεπτέμβρη λειτουργεί η νέα πτέρυγα κλειστής φυλακής στο παλιό κτίριο της ανοικτής φυλακής με ένα αριθμό κρατουμένων, ο οποίος θα είναι περίπου στους 240 κρατούμενους, ανέφερε.

«Καταλαβαίνετε ότι με αυτή την υποδομή, η οποία ουσιαστικά τον Φθινόπωρο ολοκληρώνεται και αποτελεί την πρώτη φάση για απάμβλυνση του θέματος υπερπληθυσμού, θα υπάρξει μια επίλυση του όλου προβλήματος της τάξεως του 30%», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με το νέο εντελώς κτίριο Κεντρικών Φυλακών, το οποίο προωθείται, χωρητικότητας για περίπου ακόμα 360 κρατούμενους.

Στο χαιρετισμό του νωρίτερα στα εγκαίνια, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι η δημιουργία του νέου Κέντρου Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 36 κρατούμενους, εντάσσεται στα μέτρα που υιοθέτησε και προωθεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

«Να σημειώσω ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στη δημιουργία της νέας ανοικτής φυλακής που λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 60 κρατούμενες, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα παραδοθεί η νέα κλειστή φυλακή, είναι η νέα κλειστή πτέρυγα των φυλακών που θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 240 κρατούμενους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη «στο Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσονται κρατούμενοι, οι οποίοι κρατούνται στην ανοικτή φυλακή και οι οποίοι επιλέγονται από μια αρμόδια Επιτροπή για απασχόληση ή παρακολούθηση τέτοιων μαθημάτων σε σχολές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός σίγουρα των Φυλακών».

Το 2020, συνέχισε ο Υπουργός, με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, της περί φυλακών νομοθεσίας, επεκτάθηκε η περίοδος που είναι δυνατόν οι κρατούμενοι να παραμένουν στο Κέντρο με στόχο πάντοτε την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής και πιο ομαλής επανένταξης τους.

Όπως είπε, οι κρατούμενοι που εντάσσονται στο Κέντρο εκτίουν το υπόλοιπο και τελευταίο μέρος της ποινής τους κάτω από συνθήκες περιορισμένης και ελεγχόμενης βέβαια ελευθερίας με σκοπό πάντα τη σταδιακή και ομαλή επανένταξη στην ελεύθερη κοινωνία.

«Εργάζονται στην ελεύθερη αγορά, σε εργοδότη και εργασία που εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή ή το Διευθυντή των Φυλακών και οι όροι απασχόλησης τους είναι οι ίδιοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όπως στην ελεύθερη κοινωνία και στον όλο επαγγελματικό τομέα», εξήγησε.

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι «ο ρόλος του Κέντρου και της Επιτροπής που επιλέγει τους κρατούμενους που θα ενταχθούν σε αυτό είναι καθοριστικός για την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη μέσω της εξασφάλισης σε αυτούς εργασίας, διαμονής, ειδών ένδυσης, επαρκών μέσων μετάβασης στον προορισμό τους και μικρών χρηματικών ποσών για την αντιμετώπιση των πρώτων και βασικών αναγκών τους αμέσως μετά την αποφυλάκισης τους».

Πρόσφατα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί φυλακών νόμος προχώρησε στο διορισμό των νέων μελών της Επιτροπής Κέντρου Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, τους οποίους συνεχάρη «για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν και την βοήθεια που παρέχουν στους κρατούμενους για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία».

«Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετά την αποφυλάκιση τους και θέλοντας να συμβάλει στην ομαλή επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, υπέγραψε με την ΟΕΒ ένα μνημόνιο συναντίληψης για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε εργοδότες για την πρόσληψη αποφυλακισθέντων», ανέφερε.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου, πρόσθεσε, «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για το λόγο αυτό εξετάζεται η περαιτέρω επέκταση του για μεγιστοποίηση των θετικών αυτών αποτελεσμάτων».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τη Διεύθυνση των Φυλακών για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν στις προσπάθειες τόσο για την ενίσχυση της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων όσο και για την βελτίωση γενικότερα των συνθηκών κράτησης.

Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές που συνεργάστηκαν και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου που εγκαινίασαν σήμερα.

Μετά το τέλος του τελετουργικού μέρους των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση εντός του Κέντρου.

Το Κέντρο είναι το τελευταίο στάδιο ενός κρατούμενου προτού βγει για επανένταξη στην κοινωνία

Σε ερώτηση,- μετά το πέρας των εγκαινίων και της ξενάγησης εντός του Κέντρου-, σχετικά με το Κέντρο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, είπε ότι πρόκειται για ένα νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, που ουσιαστικά είναι το τελευταίο στάδιο ενός κρατούμενου προτού βγει για επανένταξη στην κοινωνία.

«Πρόκειται για ένα όπως έχετε δει πολύ σύγχρονο κέντρο, πολύ σύγχρονο κτίριο. Εντάσσεται γενικότερα μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων των φυλακών, προκειμένου να υπάρξει απάμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι ποικιλόμορφο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι θέμα μόνο αριθμού κρατουμένων στο κάθε κελί, αλλά έχει τις ιδιαιτερότητες του με την έννοια ότι ο υπερπληθυσμός θα είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει γενικότερα».

«Ακόμη, ναι, είναι ένα μέτρο και προς την πάταξη γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Υπουργός, έχει ήδη γίνει η μεταφορά στη νέα ανοικτή φυλακή, συγκεκριμένου αριθμού κρατουμένων από τον παρελθόντα Φεβρουάριο.

«Σήμερα εγκαινιάζεται το παρόν Κέντρο Καθοδήγησης, Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων και τέλος του Σεπτέμβρη λειτουργεί η νέα πτέρυγα κλειστής φυλακής στο παλιό κτίριο της ανοικτής φυλακής με ένα αριθμό κρατουμένων, ο οποίος θα είναι περίπου στους 240 κρατούμενους. Καταλαβαίνεται ότι με αυτή την υποδομή, η οποία ουσιαστικά τον φθινόπωρο ολοκληρώνεται και αποτελεί την πρώτη φάση για απάμβλυνση του θέματος υπερπληθυσμού, θα υπάρξει μια επίλυση του όλου προβλήματος της τάξεως του 30%», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με το νέο εντελώς κτίριο Κεντρικών Φυλακών, το οποίο προωθείται, υπάρχει και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «θα ανεγερθεί στον ευρύτερο χώρο εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και θα καλύψει περίπου άλλες 360 θέσεις κρατουμένων».

Πηγή: ΚΥΠΕ