Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία σε αρκετά επίπεδα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι για τη φετινή τουριστική σεζόν τα δεδομένα ήταν σαφώς καλύτερα, και όσον αφορά τα έσοδα του τομέα αλλά και όσον αφορά τις αφίξεις. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, όπου φαίνεται πως για την περίοδο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2021, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.840.003, σε σύγκριση με 621.927 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 195,9% και μείωση 52,4%, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2019 (3.866.447 αφίξεις).
Από τους πρώτους μήνες του έτους, οι αρμόδιοι φορείς είχαν θέσει ως στόχο τους την ανασύνταξη του τουριστικού τομέα με τις λιγότερες απώλειες. Επομένως, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο στόχος έχει επιτευχθεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Υπενθυμίζεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμούσε ότι οι τουριστικές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021 θα κυμαίνονται μεταξύ 35% και 45%, σε σχέση με το 2019. Η εκτίμηση αυτή λάμβανε υπόψη την ισχυρά μεταβαλλόμενη κατάσταση της πανδημίας, τους περιορισμούς που υπήρχαν ανά το παγκόσμιο, αλλά και τις ταξιδιωτικές οδηγίες πολλών χωρών. Στην περίπτωση της Κύπρου, οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού είχαν εξ αρχής τονίσει ότι το 2022 θα είναι έτος ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου. Τη χαρακτήρισαν ως μια μεταβατική περίοδο, ως μια γέφυρα, ώστε να προχωρήσει ο τουριστικός τομέας της χώρας σε πορεία ομαλοποίησης. «Πλήρης ανάκαμψη του τομέα προδιαγράφεται το 2024, με βάση και τις τοποθετήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημοσιογραφικής διάσκεψής του και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.
Σημαντική πτυχή για την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού για φέτος είναι και το γεγονός πως για την περίοδο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2021, τα έσοδα ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 299 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση 250%) και 2,23 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2019 (μείωση 53%).
Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 και συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, οι μηνιαίες ποσοστιαίες μειώσεις στα τουριστικά έσοδα ήταν μικρότερες από τις αντίστοιχες μειώσεις στις αφίξεις, γεγονός που παραπέμπει σε αυξημένη μέση δαπάνη των περιηγητών κατά το 2021. Συνολικά, κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021, η μέση δαπάνη των περιηγητών που επισκέφτηκαν την Κύπρο εκτιμάται γύρω στα 804 ευρώ ανά περιηγητή, σε σύγκριση με 685 ευρώ ανά περιηγητή την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, καταγράφοντας έτσι αύξηση της τάξης του 17% περίπου.
«Οξύς ο ανταγωνισμός»
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τη νέα τουριστική χρονιά, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε στον «Π» πως είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, ωστόσο υπέδειξε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη νέα τουριστική σεζόν, με βάση τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουν, αλλά όλα, είπε, εξαρτώνται και από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Ρουσουνίδης επανέλαβε πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις στον τουριστικό τομέα, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου πέντε χιλιάδες. Ωστόσο, υπέδειξε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο κυπριακό αλλά πανευρωπαϊκό. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ταχύτατες διαδικασίες, εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρούμε σε προσλήψεις ξένου εργατικού δυναμικού», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. Ο κ. Ρουσουνίδης συνέδεσε το 2022 με τον οξύτατο ανταγωνισμό που θα υπάρξει από άλλες γειτονικές μας χώρες, κάτι που ασφαλώς θα είναι πρόκληση για τις επόμενες τουριστικές σεζόν.
«Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω εκθέσεων και συνεδρίων, είναι ξεκάθαρο πως η Κύπρος δημιούργησε ένα καλό όνομα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Εκπέμπουμε ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε και τη νέα χρονιά», κατέληξε.
politis.com.cy