Τσιούτης: Δεν συζητάμε επιβολή (επιπρόσθετων) μέτρων παρά την έξαρση στη Λεμεσού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενδεχόμενο 3ο κύμα, εμβολιασμός, ανοσία και rapid test - Όλα όσα ανέφερε ο Δρ.Τσιούτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 02 16T141959.239 Coronavirus, Δρ. Τσιούτης

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αλλά και για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αρχικά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος, τονίζοντας ότι σε αυτό συμβάλλει η συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού και οι καιρικές συνθήκες. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να επέλθει ανοσία μέσω του εμβολιασμού, ολ δρ.Τσιούτης είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ανοσία. «Δεν είμαστε σίγουροι για το ποσοστό που θα επιφέρει την ανοσία», ενώ συμπλήρωσε ότι «η προτεραιότητα του εμβολιασμού είναι να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες».

Τόνισε ότι η διάθεση των εμβολίων γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα μας απασχολήσει και τον Μάρτιο, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό του πληθυσμού». Εξήγησε ότι το 30%-40% ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εμβολιασμός θα εισέλθει σε άλλη φάση μετά που θα εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο εμβολιασμός προστατεύει το γενικό πληθυσμό».

Όσον αφορά την εξέταση rapid τεστ στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι το 20% είναι ένα ενδεικτικό ποσοστό, εννοώντας ότι δεν σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος δεν εμπίπτει σε αυτό το ποσοστό δεν θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ. «Δεν λύνει όλα τα προβλήματα και όλες τις απορίες για αυτό όποιος θέλει μπορεί να το κάνει σε πιο τακτική βάση».

Ο Δρ. Τσιούτης μίλησε και για την έξαρση που παρατηρείται στη Λεμεσό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει πλάνο για τοπικό lockdown στην Λεμεσό. «Τώρα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης και δεν συζητάμε επιβολή μέτρων». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περισσότερα περιστατικά στη Λεμεσό με το πρόβλημα της μετάδοσης να είναι παντού. «Ό,τι γίνεται στην μια επαρχία θα γίνεται και στην άλλη», ξεκαθάρισε.

Τέλος μίλησε και για το SputnikV τονίζοντας ότι είναι καλοδεχούμενο οποιοδήποτε εμβόλιο φτάνει να έχει περάσει τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες έγκρισης. «Ως Επιτροπή ακολουθούμε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και την αξιολόγηση που έχει».

Δείτε το βίντεο πιο κάτω με ολόκληρη την παρέμβαση του δρ.Τσιούτη:

Πηγή: Sigmalive