ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι τα ναρκωτικά βιασμού: «Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο»

Από τη μία υπάρχουν τα ναρκωτικά για την σεξουαλική εκμετάλλευση και από την άλλη είναι το Chemsex

CCC89213 4B39 47D7 8F30 CA2D0604A1D6 βιασμός, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ναρκωτικά

Μάστιγα φαίνεται ότι είναι τα «σεξουαλικά» ναρκωτικά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου, δρ Χρήστος Μηνά, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς σχετικά με την χρήση τους στην Κύπρο.

Αρχικά εξήγησε ότι από τη μία υπάρχουν τα ναρκωτικά για την σεξουαλική εκμετάλλευση όπως το περιστατικό με την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη, και από την άλλη είναι το Chemsex.

«Το chemsex είναι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών πριν ή κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης και ευχαρίστησης. Η συμπεριφορά αυτή αυξάνει τους κινδύνους σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και την ανάπτυξη εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Αυτό διαχωρίζεται από τα ναρκωτικά και την σεξουαλική κακοποίηση η οποία είναι η χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών με σκοπό το θύμα να είναι αδύναμο ή να λιποθυμήσει και να αδυνατεί να προστατεύσει τον εαυτό του» εξήγησε ο δρ Μηνά.

Συνέχισε λέγοντας, ότι το 2019 έγινε μια έρευνα για το chemsex και την χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών στον πληθυσμό των ΛΟΑΤΚΙ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ανάμεσα στον πληθυσμό ΛΟΑΤΚI+ και ειδικότερα για το ‘ChemSex’ προκηρύχθηκε από την Αρχήν Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και υλοποιήθηκε το έτος 2019-2020 από την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS (Κίνηση), σε συνεργασία µε το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» (ΘΦ).

Αποτελέσματα έρευνας:

Το ποσοστό των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και δήλωσε ότι είχε εμπλοκή με chemsex τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ανήλθε στο 19,9% (127 άτομα).

Oι πιο διαδεδομένες ουσίες χρήσης είναι η κάνναβη με 40,2% (257 άτομα) και τα poppers, 35,5% (227 άτομα). Από τις υπόλοιπες ουσίες, συχνότερα αναφέρεται χρήση της κοκαΐνης (20,7%), καθώς και της κρυσταλλικής µεθαµφεταµίνης (16,7%).

Τα άτομα που έχουν εμπλοκή µε chemsex έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους τον τελευταίο χρόνο σε σχέση µε αυτά που δεν έχουν εμπλοκή
Μετέπειτα αναφέρθηκε στα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση εξηγώντας γιατί είναι τόσο επικίνδυνα και γιατί δεν γίνονται αντιληπτά.

«Τα ναρκωτικά βιασμού (“date rape drugs”) μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να γίνονται σωματικά αδύναμοι ή να λιποθυμούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να βιάσουν κάποιον – επειδή αφήνουν τα άτομα ανίκανα να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Πολλά από αυτά τα ναρκωτικά δεν έχουν χρώμα, μυρωδιά ή γεύση και οι άνθρωποι συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν πάρει κάτι. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν ναρκωθεί (συνήθως κορίτσια ή γυναίκες, αλλά όχι πάντα) δεν είναι σε θέση να θυμηθούν τι τους συνέβη.

Οι κύριες ουσίες που υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για χρήση τους για τέτοιους σκοπούς συμπεριλαμβάνουν το Rohypnol® (flunitrazepam), GHB (gamma hydroxybutryic acid) και κεταμίνη».

1. Το Rohypnol είναι βενζοδιαζεπίνη και είναι χημικά παρόμοιο με φάρμακα όπως το Valium ή το Xanax.

– Δεν έχει γεύση ή οσμή και μερικές φορές είναι άχρωμο όταν διαλύεται σε ένα ποτό.

– Οι άνθρωποι που το παίρνουν μπορεί να αισθάνονται πολύ νυσταγμένοι και μπερδεμένοι και να ξεχνούν τι συμβαίνει μετά την έναρξη των επιδράσεών του.

– Μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να δυσκολέψει όσους το έχουν πάρει να κινήσουν το σώμα τους.

2. Το GHB είναι κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνταγογραφείται σε κάποιες χώρες  για τη θεραπεία της ναρκοληψίας (διαταραχή του ύπνου).

– Είναι ένα άγευστο, άοσμο φάρμακο που μπορεί να είναι σκόνη ή υγρό. Είναι άχρωμο όταν διαλύεται σε ένα ποτό.

– Η ανάμειξή του με αλκοόλ επιδεινώνει αυτές τις επιδράσεις.

– Μπορεί να προκαλέσει εμετό σε ένα άτομο- μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό του και να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

– Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Η κεταμίνη είναι ένα διαχωριστικό αναισθητικό. Αυτό σημαίνει ότι διαστρεβλώνει την αντίληψη της όρασης και του ήχου και κάνει το άτομο να αισθάνεται αποκομμένο από το περιβάλλον και τον εαυτό του. Επίσης, μειώνει τον πόνο και το συνολικό αίσθημα.

– Είναι ένα άγευστο, άοσμο φάρμακο που μπορεί να είναι σκόνη ή υγρό.

– Μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται εντελώς εκτός εαυτού.

– Μπορεί επίσης να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ναυτία.

Κλείνοντας ο δρ Μηνά έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας ότι κανείς άνθρωπος δεν χρειάζεται αξαρησιογώνες ουσίες για την απόλαυση της αγάπης και του έρωτα.