«Υπάρχει πλήρως καταχρηστική και παράνομη ρήτρα στη δανειακή σύμβαση»

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου καλεί όλους όσοι υπέγραψαν ως εγγυητές σε δάνεια που παραχώρησε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης να διαβάσουν προσεκτικά τη δανειακή σύμβαση

εγγυητές δανείων 1140x761 1 δάνεια, παρανομία, Πρωτοβουλία Στήριξης και Αλληλεγγύης Κατοίκων Σωτήρας, Χρηματοοικονομικός επίτροπος

Με πολυσέλιδο ενημερωτικό του σημείωμα, που εξέδωσε χθες, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου καλεί όλους όσοι υπέγραψαν ως εγγυητές σε δάνεια που παραχώρησε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης να διαβάσουν προσεκτικά τη δανειακή σύμβαση και αν εντοπίσουν σε αυτή μία συγκεκριμένη ρήτρα, την οποία ο κ. Ιωάννου χαρακτηρίζει πλήρως καταχρηστική και παράνομη, να καταφύγουν στον οργανισμό και να ζητήσουν την απαλλαγή τους από τη σύμβαση, αν ο οργανισμός την εφάρμοσε εναντίον τους.

Επιπλέον, ο Επίτροπος καλεί το κράτος να ζητήσει από τον ΟΧΣ να αφαιρέσει την καταχρηστική ρήτρα από τις δανειακές του συμβάσεις και να ζητήσει από τον οργανισμό να απαλλάξει όλους τους εγγυητές εναντίον των οποίων εφαρμόστηκε η εν λόγω ρήτρα.

Ποια είναι η καταχρηστική ρήτρα που εντόπισε ο Επίτροπος, όχι σε μια, αλλά σε πολλές συμβάσεις για παραχώρηση δανείων από τον ΟΧΣ; Η εν λόγω ρήτρα, σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Ιωάννου, ενσωματώνεται στην ίδια τη δανειακή σύμβαση, κάτω ακριβώς από τις υπογραφές των δανειοληπτών και κάτω από τον τίτλο «Εγγύηση» και διαλαμβάνει τα εξής: «Εγγυούμαστε αλληλέγγυα και/ή ξεχωριστά και/ή διαζευκτικά με τους οφειλέτες την αποπληρωμή κάθε οφειλόμενου ποσού σύμφωνα με τους όρους του παρόντος εγγράφου μέχρι την πλήρη εξόφληση. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παράταση ή αναστολή πληρωμής μέρους ή ολόκληρου του χρέους  δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη της εγγύησης έστω και αν ο Οργανισμός δεν μας ενημέρωσε προηγουμένως».

Δηλαδή, ο ΟΧΣ έβαζε τους εγγυητές να υπογράψουν ότι θα ήταν υπεύθυνοι για όλες τις καθυστερήσεις στην εξόφληση του δανείου από τον πρωτοφειλέτη, έστω κι αν ο ΟΧΣ παρέλειπε για χρόνια να τους ενημερώσει γι’ αυτές τις καθυστερήσεις!

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως, αφού υπέγραψαν τέτοια ρήτρα, οι εγγυητές είναι «δεμένοι χειροπόδαρα». Όμως, ο Επίτροπος εξηγεί σε έκταση πως η πιο πάνω ρήτρα στη σύμβαση του ΟΧΣ είναι καταχρηστική και παράνομη, συνεπώς δεν δεσμεύει τους εγγυητές και πρέπει να διαγραφεί. Όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννου, απολύτως σχετικό είναι το άρθρο 12(1) του περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόμου του 2003, το οποίο καθορίζει την ευθύνη του εκάστοτε δανειστή να ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον εγγυητή, για τυχόν καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων. Διαλαμβάνει, αναλυτικότερα, τα εξής: «12.(1) Σε κάθε σύμβαση εγγύησης, ο πιστωτής υποχρεούται να ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση και γραπτώς τον εγγυητή με επιστολή του στη διεύθυνσή του που καταγράφηκε στη συμφωνία δανείου ή στην τελευταία γνωστή στον πιστωτή διεύθυνσή του, για κάθε καθυστέρηση καταβολής τριών τουλάχιστον δόσεων ή αθέτηση από τον πρωτοφειλέτη οποιασδήποτε άλλης υπόσχεσης ή υποχρέωσής του δυνάμει της συμφωνίας δανείου ή άρση ή μεταβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης που είχε τεθεί στην περιουσία του προς όφελος του πιστωτή για τους σκοπούς της συμφωνίας δανείου».

Επιπλέον, το άρθρο 12(3) του ιδίου νόμου, αναφέρει ο Επίτροπος, βρίσκεται σε σύγκρουση με την επίμαχη καταχρηστική πρόνοια στη σύμβαση του ΟΧΣ, αφού αναφέρεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι συνιστά παράλειψη από πλευράς του δανειστή η μη ενημέρωση του εγγυητή περί καθυστερήσεων στην αποπληρωμή του δανείου από τους πρωτοφειλέτες.

Κατά τον Επίτροπο, «αναμφίβολα, η παράνομη αυτή παράλειψη στην έγκαιρη ενημέρωση του εγγυητή, τον καθιστά απαλλάξιμο από την εγγυητική υποχρέωσή του. Συναφώς το άρθρο 12(3) του περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόμος του 2003, προνοεί τα εξής: «12(3) Παράλειψη εκτέλεσης από τον πιστωτή, οποιασδήποτε υποχρέωσης που του επιβάλλεται κατά τα διαλαμβανόμενα στα εδάφια (1) και (2) του παρόντος άρθρου: (α) θεωρείται παράλειψη τέλεσης πράξης που επιβάλλεται από τις υποχρεώσεις του πιστωτή προς τον εγγυητή μέσα στην έννοια του άρθρου 97 του περί Συμβάσεων Νόμου, και απαλλάσσει τον εγγυητή σε περίπτωση που συνεπεία αυτής παραβλάπτεται, όπως προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο, η τελική ικανοποίηση του ιδίου του εγγυητή από τον πρωτοφειλέτη, (β) συνιστά εν πάση περιπτώσει, παραβίαση ουσιώδους όρου της σύμβασης εγγύησης από τον πιστωτή, σε σχέση με την οποία παρέχονται στον εγγυητή και πιστωτή, οι θεραπείες, οι υπερασπίσεις, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, που παρέχονται δυνάμει του περί Συμβάσεων Νόμου σε σχέση με παραβίαση ουσιώδους όρου σύμβασης από αντισυμβαλλόμενο».

Kαθυστέρησαν 20 χρόνια να του στείλουν την 1η προειδοποίηση!

Για ένα συγκεκριμένο παράπονο που εξέτασε πρόσφατα ο Επίτροπος και το οποίο έκρινε απολύτως δικαιολογημένο και αποδεκτό, ο ΟΧΣ ενημέρωσε – προειδοποίησε για πρώτη φορά τον εγγυητή – παραπονούμενο για… 153 καθυστερήσεις δόσεων του πρωτοφειλέτη στις 18/01/2021, μετά από 20 χρόνια από την παραχώρηση του δανείου! Εξετάζοντας το συγκεκριμένο παράπονο, ο Επίτροπος έκρινε πως είναι υποχρεωμένος να συμπεράνει ότι ο ΟΧΣ δεν συμμορφώθηκε με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και όφειλε να λάβει μέτρα με σκοπό την ενημέρωση του παραπονούμενου για τις καθυστερήσεις και αποφάσισε τα εξής:

– Το παράπονο στοιχειοθετείται πλήρως και γίνεται αποδεκτό.

– Ο ΟΧΣ λόγω των αντισυμβατικών και παρανόμων πράξεων και/ή παραλείψεών του, οφείλει να απαλλάξει αμέσως τον παραπονούμενο από την εγγυητική υποχρέωση του, σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση με αριθμό χχχχχχχχ.

– Ο ΟΧΣ οφείλει αμέσως να προβεί σε διόρθωση και τροποποίηση των συμβάσεων εγγύησης που χρησιμοποιεί σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση του να ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τους εγγυητές, κατά τρόπο συνάδοντα με τις πρόνοιες του άρθρου 12(1) του περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόμου του 2003.

Οι αποφάσεις του Επιτρόπου δεν είναι δεσμευτικές για τους οργανισμούς που αφορούν.

philenews.com