Υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ η πλειοψηφία στα κατεχόμενα

Η πλειοψηφία των διαμενόντων στα κατεχόμενα υποστηρίζει την μετάβαση στο ευρώ

Η πλειοψηφία των διαμενόντων στα κατεχόμενα υποστηρίζει την μετάβαση στο ευρώ για να μειωθούν οι συνέπειες της κρίσης λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με το τελευταίο μέρος της δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS).

Η τ/κ εφημερίδα Halkın Sesi γράφει ότι η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με συμμετοχή 500 ατόμων και ότι η εταιρεία διεξάγει παρόμοιες έρευνες κάθε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, το 82,56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο στα κατεχόμενα. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 56,4% κατά την έρευνα τον Μάρτιο του 2021 και 73,74% τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Το 88,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στα κατεχόμενα. Το ποσοστό αυτό ήταν 86,98% τον Ιούνιο του 2021.

Το 82,64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ευρέως διαδεδομένο στα κατεχόμενα. Το ποσοστό αυτό ήταν 78,26% τον Ιούνιο του 2021.

Κληθέντες να σχολιάσουν την δήλωση ότι «για να μειωθούν οι συνέπειες της κρίσης συναλλάγματος πρέπει να υπάρξει μετάβαση στο ευρώ στην βόρεια Κύπρο» όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν «συμφωνώ» ή «συμφωνώ απολύτως» σε ποσοστό 63,79%.

Το 77,9% απάντησε ότι δεν συμφωνεί με την δήλωση ότι χρειάζεται η ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει «προεδρικό μέγαρο», ενώ το 22,03% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΓΚ)