Μετανάστες Πρωταρά: Τούρκος εγκέφαλος πίσω από τη διακίνηση μεταναστών – Όσα παραδέχθηκε ο 22χρονος

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης 8 ημερών εναντίον ατόμου ηλικίας 22 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό αποκόμισης κέρδους, παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς της άδεια του Διευθυντή Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και αδικήματα που σχετίζονται με τον Περί Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρωτοκόλλων Νόμου.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν χθες Τρίτη 3 Μαρτίου, στην Επαρχία Αμμοχώστου και υπάρχει μαρτυρία που παρέχει εύλογες υπόνοιες ότι ο ύποπτος ενέχεται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις τρεις χθες το μεσημέρι λήφθηκε πληροφορία από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Αμμοχώστου για άφιξη μεταναστών με βάρκα 20 ναυτικά μίλια ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Κάβο Γκρέκο στην περιοχή Πρωταρά στο Παραλίμνι.

Το σκάφος προσέγγισε άκατος της Λιμενικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι σ’αυτήν επέβαινε αριθμός μεταναστών.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ναυκράτης» και στο σημείο έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας.

Με το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου στο Παραλίμνι και από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 101 άτομα, δηλαδή 13 γυναίκες περιλαμβανομένων τέσσερις εγκυμονούσες, 43 ανήλικα παιδιά εκ των οποίων 9 ασυνόδευτα και 45 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο ύποπτος.

Οι μετανάστες είναι Σύριοι εκτός από ένα άνδρα Κουρδικής καταγωγής και όπως ανέφεραν στην Αστυνομία αναχώρησαν στις 2 Μαρτίου από τη Μερσίνα της Τουρκίας.

Έγινε έλεγχος των στοιχείων των μεταναστών και ανακρινόμενοι προφορικά ισχυρίστηκαν ότι μετέβησαν πεζοί στην Τουρκία σε διαφορετικές ημερομηνίες ενώ πλήρωσαν σε άγνωστο άτομο Τουρκικής καταγωγής χρηματικά ποσά από δύο μέχρι τέσσερις χιλιάδες δολάρια, για να ταξιδέψουν στην Κύπρο.

Ανέφεραν ακόμα ότι στις 2 Μαρτίου, το άγνωστο τους πρόσωπο τους οδήγησε σε θαλάσσιο σημείο στην Μερσίνα και από κει επιβιβάστηκαν σε βάρκα και αναχώρησαν με προορισμό την Κύπρο.

Οι μετανάστες υπέδειξαν στην Αστυνομία τον ύποπτο 22χρονο ως τον οδηγό της βάρκας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί χθες βράδυ.

Ανακρινόμενος ο 22χρονος προέβη σε θεληματική κατάθεση και ανέφερε ότι πριν δυο βδομάδες περίπου ενώ βρισκόταν σε καφενείο στην Μερσίνα γνώρισε ένα άτομο που του ανέφερε πως δουλειά του ήταν να στέλνει κόσμο από την Τουρκία σε άλλες χώρες.

Ο ύποπτος του ανέφερε πως θέλει να φύγει από την Τουρκία και ο άγνωστος του ανέφερε πως πρέπει να πληρώσει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων δολαρίων. Όταν ο 22χρονος του ανέφερε πως δεν είχε τα χρήματα τότε ο άγνωστος του είπε να οδηγήσει τη βάρκα προς την Κύπρο και να ταξιδέψει ο ίδιος και ακόμα ένα πρόσωπο της επιλογής του, δωρεάν.

Η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε από το Δικαστήριο την προσωποκράτηση του υπόπτου για οκτώ ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ