New York Times: «Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Κύπρο, ένα αγαπημένο φορολογικό παράδεισο»

a 91 Ειδήσεις
a 2817 Ειδήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενούν οι New York Times με τίτλο «Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Κύπρο, ένα αγαπημένο φορολογικό παράδεισο». Η οικονομία της Κύπρου δεν έπαψε μετά το κούρεμα να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ανά το παγκόσμιο και αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά και από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το οποίο αναδημοσιεύεται και από το Αμερικάνικο CNBC κορυφαίο ίσως στον κόσμο για θέματα οικονομίας. Πρόσφατα με την οικονομία της χώρας μας ασχολήθηκε και το περιοδικό Economist.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές ήλπιζαν ότι με το κούρεμα η Κύπρος θα έπαυε να ήταν ελκυστικός πόλος έλξης για αυτούς που ζητούσαν ένα ιδανικό φορολογικό καταφύγιο, τα πράγματα δεν φαίνεται να πάνε όπως τα προγραμμάτιζαν αφού οι Ρώσοι δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το νησί μας. Το τραπεζικό σύστημα αναθεωρήθηκε πλήρως αλλά τα δεδομένα που κάνουν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο δεν διαφοροποιήθηκαν και πολύ.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται , διότι το νομικό και φορολογικό σύστημα παραμένει πολύ πιο σταθερό από ό,τι στη Ρωσία , και πιστεύουν ότι η απειλή ενός δεύτερου κουρέματος είναι απομακρυσμένη» αναφέρει ο Κώστας Ερωτοκρίτου , αντιπρόεδρος του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην Κύπρο. Το κούρεμα πήρε τεράστια χρηματικά ποσά από τους Ρώσους αλλά τους έκανε ταυτόχρονα μεγαλομετόχους στις Κυπριακές Τράπεζες και αναμφίβολα το γεγονός αυτό έχει την δική του τεράστια σημασία.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ,όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι η Κύπρος αποτελεί ξανά ένα από τους αγαπημένους φορολογικούς παράδεισους για τους Ρώσους, και όχι μόνο αφού αναφορά γίνεται και σε Γερμανούς, Καναδούς και Λατινοαμερικάνους. Παρά το γεγονός ότι ο εταιρικός φόρος ανέβηκε στο 12,5%, δεν παύει να είναι ο χαμηλότερος συντελεστής στη ζώνη του ευρώ, στα ίδια επίπεδα με αυτόν της Ιρλανδίας και πολύ πιο κάτω από αυτά των υπερδυνάμεων Γερμανίας και Γαλλίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο τον Ιανουάριο εγγράφηκαν στην Κύπρο 1454 εταιρείες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον μήνα που ακολούθησε μετά το κούρεμα και λίγο περισσότερο από τον Δεκέμβριο του 2012, πριν το κούρεμα!

Διαβάστε εδώ αυτούσιο το άρθρο