Κουγιάλης: “O αγροτικός κόσμος να οδηγηθεί στην ανάπτυξη”

a 14 Γεωργία, Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης
a 668 Γεωργία, Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι “όπως η οικονομία μας σταθεροποιείται και αναπτύσσεται μέσα από τολμηρές αποφάσεις και αποφασιστικότητα, έχει φτάσει η ώρα και για τον αγροτικό μας κόσμο να οδηγηθεί στην ανάπτυξη που του αρμόζει”.

Σε χαιρετισμό του στο επαρχιακό συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Λευκωσίας, και αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Κουγιάλης είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού θα διατεθεί ποσό ύψους €243εκ. “εκ των οποίων τα €132εκ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπό ποσό των €111εκ. θα διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ανέφερε ότι μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, μεταξύ άλλων, “θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις και θα στηριχθούν 1.800 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες”.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι “μέσα από τη μεταρρύθμιση αλλά και την αντιμετώπιση των διαχρονικών του προβλημάτων ο αγροτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο του κράτους αλλά και του αγροτικού μας δυναμικού και προς αυτή τη κατεύθυνση θα προχωρήσουμε”.

Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της Υπαίθρου και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα στον τόπο μας. “Για την επίτευξη αυτού του στόχου ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχωρούμε και σχεδιάζουμε τον αγροτικό τομέα συμβατό στις σύγχρονες συνθήκες. Ένα τομέα που θα στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και θα βασίζεται στην επιστημοσύνη τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, “οι προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς και αγροτικού μας τομέα είναι υψηλές και πάνω από όλα ρεαλιστικές, ενώ σε αυτή μας την προσπάθεια για ενίσχυση και αναβάθμιση της υπαίθρου και της αγροτικής μας οικονομίας, ως Υπουργείο πέρα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη σημαντικότατο εργαλείο, το Μητρώο Αγροτών”.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι “η σύσταση και λειτουργία του Μητρώου Αγροτών μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, δημιουργεί για πρώτη φορά τις συνθήκες πραγματικά στοχευμένης Αγροτικής Πολιτικής με πρόσθετη μοριοδότηση στα επενδυτικά προγράμματα, ενίσχυση αγροτικού πετρελαίου κίνησης και άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δίνοντας νέες προοπτικές για τον αγρότη και την ύπαιθρο”.

Καταλήγοντας είπε ότι Παναγροτικός βρίσκεται δίπλα στον Αγρότη “και με υπευθυνότητα στέκεται συνεργάτης στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Κυβέρνηση για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του πρωτογενούς μας τομέα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ