Η Κύπρος με μεγάλη συμμετοχή στο One Billion Rising

a 120 Ειδήσεις
a 2844 Ειδήσεις

Δυσανάλογη με το μικρό της γεωγραφικό μέγεθος ήταν η συμμετοχή και η φωνή που ύψωσε η Κύπρος στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκκλησης “One Billion Rising” για δράση ενάντια της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Με μια δυναμική και αθρόα παρουσία εκπρόσωποι οργανώσεων, Ευρωβουλευτές, άλλοι παράγοντες της κυπριακής κοινωνίας και δεκάδες χορευτές/ριες ξεσηκώθηκαν και χόρεψαν ενάντια στη βία εις βάρος των γυναικών στην εκδήλωση έκπληξη “Flash mob” που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό σε αρκετές άλλες γωνιές του πλανήτη.

Στη χαιρετιστήριο μήνυμα του ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) υπογράμμισε ότι ο εξανθρωπισμός των ανθρώπων έρχεται με τη συνειδητοποίηση πως ο σεβασμός προς τους άλλους είναι βασική υποχρέωση και καθήκον απέναντι στη Ζωή. “Και η βία, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε είναι πράξη που την απαγορεύει η ίδια μας η φύση” υπογράμμισε τονίζοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε “να έχουμε στην έγνοια μας, πως ο πόνος θα έπρεπε και αυτός να απαγορεύεται. Τέτοια κοινωνία θέλουμε”.

Στη δική της παρέμβαση η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) υπέδειξε ότι η βία κατά των γυναικών όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί αλλά αντιθέτως έχει επιδεινωθεί ως απότοκο της οικονομικής εξαθλίωσης. “Η κακοποίηση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών παγκόσμια, συνιστά κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” συνέχισε λέγοντας ότι η πρόληψη της βίας θα πρέπει να ιεραρχηθεί και να αντιμετωπισθεί με παραδειγματική τιμωρία. “Η βία δεν πρέπει να αποσιωπείται. Η βία μας αφορά όλους” κατέληξε.

Την κάθετη εναντίωση του στη βία κατά των γυναικών εξέφρασε στη δική του τοποθέτηση ο Ευρωβουλευτής, Ανδρέας Πιτσιλλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), επισημαίνοντας ότι καμία μορφή βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ενάντια στη γυναίκα. “Η γυναίκα, το μισό του ουρανού της ανθρωπότητας είναι πλάσμα ιερό που της οφείλουμε αντιδώρισμα παντοτινό για όσα υπέμεινε και πρόσφερε” τόνισε προσθέτοντας ότι “η γυναίκα γεννά, αγωνιά, ματώνει, αναγιώνει, ξενυχτά, στηρίζει, παρηγορεί ενώ παράλληλα πια εργάζεται ισότιμα δίπλα στον σύντροφο της”.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο εξήρε τη νομοθετική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής καταπολέμησης του φαινομένου αναφέροντας ως παράδειγμα τα νομοθετήματα για την αύξηση της αναλογίας των γυναικών με διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και για μείωση του μισθολογικού χάσματος.

Η Σουσάνα Παύλου, Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, έδωσε με συγκεκριμένα νούμερα την κατάσταση στην Κύπρο λέγοντας πως 115 βιασμοί και απόπειρες βιασμών καταγγελθήκαν από το 2010 μέχρι το 2013 και ότι πάνω από 30 γυναίκες δολοφονήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. “Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή μας και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη” υπογράμμισε.

Την εκδήλωση οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Media Zone, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών. Χορηγοί επικοινωνίας Φιλελεύθερος και Σφαίρα FM.

Η εκστρατεία One Billion Rising ξεκίνησε ως μια πρόσκληση για δράση αφού ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα υποστούν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στις 14 Φεβρουαρίου 2014, στη 16η επέτειο του κινήματος V-Day, άνδρες και γυναίκες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τoν κόσμο, ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας τέλος στη βία κατά των γυναικών. Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ευρωβουλευτών.