ΠτΔ για συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής: Στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία

Ικανοποίηση για την στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Screenshot 2 13 ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Σύνοδος Κορυφής

Ικανοποίηση για την στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ως στόχο την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το κυπριακό και αυτό όπως είπε, προκύπτει ξεκάθαρα από τα συμπεράσματα, αλλά και την συζήτηση που έγινε.

Δήλωσε επίσης ότι χθες στάλθηκε συνειδητά ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία, ότι δηλαδή ενδεχόμενη πρόοδος στο κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά.

Σημείωσε ότι αυτό έγινε σε μία πολύ σημαντική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να προχωρήσει η Τουρκία σε συγκεκριμένα βήματα στο κυπριακό.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό, είπε ότι είναι σημαντικό πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεξέταση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, χαιρετίστηκε και υποστηρίχθηκε από σημαντικό αριθμό κρατών μελών.

Ανέφερε μάλιστα πως δεν υπήρξε αρνητική τοποθέτηση από οποιονδήποτε.

Σημείωσε επίσης ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί το καθεστώς συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας και ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ