Στο γήπεδο της Πινδάρου η μπάλα για Δημαρχία Αμμοχώστου

Αμμόχωστος Δημαρχία Αμμοχώστου, Δημοκρατικός Συναγερμός

Από τις ενδοκομματικές συζητήσεις που διεξάγονται στο Δημοκρατικό Συναγερμό και την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα σε συλλογικό κομματικό σώμα, εξαρτάται αν και πώς θα «κλειδώσει» η προωθούμενη στήριξη σε έναν υποψήφιο, από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Στο συναγερμικό στρατόπεδο φαίνεται άλλες να είναι οι βουλές της ηγεσίας και τα μηνύματα που θέλει να στείλει με την πρωτοβουλία που η ίδια ξεκίνησε, για κοινής αποδοχής υποψήφιο, υπό τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, και άλλες Αμμοχωστιανών στελεχών του στενού ή του ευρύτερου κομματικού περιγύρου.

Το θέμα, όπως σημείωνε κομματικό στέλεχος, είναι να ληφθεί απόφαση που να είναι σεβαστή από όλους και όχι ο κάθε ένας να λειτουργήσει κατά το δοκούν και με βάση προσωπικές ατζέντες. Στελέχη που γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί το κομματικό παρασκήνιο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ούτως ή άλλως αντάρτες υποψήφιοι.

Πάντως, στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να υπάρξει κατάληξη για στήριξη του προερχόμενου από το ΑΚΕΛ υποψηφίου Σίμου Ιωάννου. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ξεκαθάρισε ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος όπως και ποιος θα στηριχθεί για αντιδήμαρχος.

Το ΔΗΚΟ μάλιστα δείχνει κατανόηση ότι στην περίπτωση συμπόρευσης των τριών, η αντιδημαρχία δικαιωματικά θα πάει στον Δημοκρατικό Συναγερμό που ήταν πρώτο κόμμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Και δεν θα επιμείνει στην πρότασή του να πάει η αντιδημαρχία στον δημοτικό σύμβουλο Α. Σιοπαχά. Τα ονόματα που συζητούνται στον Συναγερμό είναι των δημοτικών συμβούλων Κ. Χατζηκακού και Ν. Κάρουλλα.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε χθες αλλά χωρίς προοπτική, ήταν η πρόταση της Αλληλεγγύης για στήριξη της υποψηφιότητας από όλα τα κόμματα του δρα Λοΐζου Αυξεντίου, που ως Επικεφαλής Ομάδας κατοίκων της Αμμοχώστου, προέβη σε αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004 με στόχο την άμεση επιστροφή της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και συντηρεί και ανανεώνει την αναφορά αυτή μέχρι σήμερα.

Ο κ. Αυξεντίου έχει αναπτύξει τεράστια δράση στο ΕΚ και έχει ενημερώσει πλείστους όσους ευρωβουλευτές τους οποίους και συνόδεψε σε επισκέψεις στην κατεχόμενη πόλη. Πρωτοστάτησε πέρσι τον Μάιο σε επιτόπια εξέταση της κατάστασης της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, από πολυμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ακόμη και στον χώρο του λεγόμενου ενδιάμεσου εκτιμούν ότι είναι μια πρόταση που δεν έχει περιθώρια επιτυχίας, λόγω του εκτοπίσματος των δυνάμεων που τοποθετούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Πηγή: Philenews/Ανδρούλα Ταραμουντά