Συγκατάθεση από την ΚΔ για απεσταλμένο για Κυπριακό

coverGSpokesman Letimpiotis 2 απεσταλμένος, Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε «Η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς τον διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς τον διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν. Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή.

Εντός αυτού του πλαισίου και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνουμε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία, συντεταγμένα, συνεργαζόμαστε στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά το ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ανακοινώνεται ότι η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται αναρτημένη στο gnomodotiko.gov.cy.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ), στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο ΑΔΜΗΕ, μετά την επίτευξη στρατηγική συμφωνίας με την Euroasia Interconnector, ορίστηκε ως Φορέας Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Tο εμβληματικό αυτό έργο που θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα ενεργειακή λεωφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 657 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) και αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl). Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο συγκεντρώνει ενδιαφέρον προσέλκυσης επενδύσεων από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής».