Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρέσβη του Καζακστάν

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου είχε συνάντηση με τον Πρέσβη του Καζακστάν Satybaldy Burshakov, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών

1 Copy 60

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου είχε συνάντηση με τον Πρέσβη του Καζακστάν Satybaldy Burshakov, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο, η  Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τόσο η Συμφωνία για την Έκδοση Φυγόδικων όσο και αυτή για Αμοιβαία Νομική Συνεργασία έχουν επικυρωθεί από την κυπριακή Βουλή και αναμένεται η επικύρωση από πλευράς Καζακστάν.

Ο Πρέσβης είπε ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω των πρόσφατων εκλογών στη χώρα του, αλλά αναμένεται η επικύρωση πολύ σύντομα.  Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στη διμερή Συμφωνία Μεταφοράς Καταδίκων, το κείμενο της οποίας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Ο Πρέσβης του Καζακστάν απηύθυνε πρόσκληση στην Υπουργό Δικαιοσύνης όπως επισκεφθεί το Καζακστάν, όταν οι δύο χώρες θα έτοιμες να υπογράψουν την εν λόγω συμφωνία.

Ο Πρέσβης παρουσίασε τις πρόσφατες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Καζακστάν στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Συνέχισε λέγοντας ότι το διμερές εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την Κύπρο, ολοένα και αυξάνεται, ιδιαίτερα λόγω και των κυρώσεων που υφίσταται η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στις ενέργειες που προβαίνει το Καζακστάν σε σχέση με το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας μέσω, μεταξύ άλλων, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και υποτροφιών.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την πολύ χρήσιμη ενημέρωση και επιβεβαίωσε τη διαχρονική στενή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Καζακστάν, προσθέτοντας πως όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης, το Υπουργείο είναι πάντοτε ανοιχτό για συνεργασία στους τομείς της αρμοδιότητάς του.

Ο Πρέσβης συνοδευόταν από τον επίτιμο πρόξενο του Καζακστάν στην Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη, και μέλη της Πρεσβείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ