Υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» εξήγγειλε ο Τατάρ

Η ηλεκτρονική Kıbrıs Postası γράφει ότι την πρόσθεσή του να είναι υποψήφιος στις προσεχείς «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προγεύματος που τους παρέθεσε το Σάββατο

1 18

Η ηλεκτρονική Kıbrıs Postası γράφει ότι την πρόσθεσή του να είναι υποψήφιος στις προσεχείς «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προγεύματος που τους παρέθεσε το Σάββατο.

Σημειώνοντας ότι είναι υγιής και έχει σώας τα φρένας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι διαθέτει αρκετή πείρα και θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη λεγόμενη προεδρία.

«Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν οι ούτω καλούμενες αδικίες που γίνονται κατά των Τουρκοκυπρίων και τα λεγόμενα αναχρονιστικά εμπάργκο και η απομόνωση που τους επιβάλλεται.

Επαναλαμβάνοντας ξανά τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πολιτική των Τουρκοκυπρίων στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι ενίσχυσε την πολιτική τους το γεγονός ότι ο Έρντογαν ανέφερε ότι τα εμπάργκο είναι αναχρονιστικά και έχουν τον χαρακτήρα τυραννίας και πόσο συγκρούονται αυτά με τις αρχές των κρατών του κόσμου.

Σημειώνοντας ότι η φωνή των Τουρκοκυπρίων από μόνη της μπορεί να ακούγεται μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο, ο Τατάρ είπε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις συναντήσεις και τις επαφές που οργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τους Τουρκοκύπριους.

Υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν την αναγνώριση και ότι προσπαθεί να απομονώσει τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και να τους φιμώσει.

Η συμφωνία πρέπει να είναι μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους και τα έθιμα των Ηνωμένων Εθών, ο Τατάρ είπε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, οι βασικές έννοιες είναι πως πρέπει να είναι «Freely Negotiable» και «Acceptable», δηλαδή μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση και να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές και δύο χωριστές δημοκρατίες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει τον δρόμο του με το δικό του «κράτος» από το 1963.

Είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γιορτάσουν τα 40χρονα της ανακήρυξης του «κράτους» τους, όμως τα θεμέλια του «κράτους» τέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγκάστηκαν να κτίσουν το δικό τους μέλλον. Υποστήριξε και τα εξής:

«Ουσιαστικά είμαστε στο 60ο μας έτος. Δηλαδή, ήμασταν συνέταιροι τρία χρόνια στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδρυτικοί εταίροι. Επομένως, το παρελθόν αυτοδιοίκησης των Ελληνοκυπρίων, δεν είναι πιο παλιό από το δικό μας. Πριν από εμάς είναι η αγγλική αποικιοκρατική διοίκηση. Πριν το 1878 ήταν η διοίκηση του οθωμανικού κράτους 350 χρόνια. Επομένως, δεν είναι μεγαλύτερη από τη δική μας η κρατική εμπειρία της ελληνοκυπριακής διοίκησης σε αυτά τα χώματα. Είμαστε τουλάχιστον τόσο έμπειροι όσο εκείνοι με την αντίληψη της κρατικής διοίκησης σε αυτή τη χώρα».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται από το 1968 χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Jack Straw, ο οποίος υποστήριξε ότι έκανε λάθος και το μετάνιωσε που υπέγραψε για την «μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως χαρακτήρισε ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι ξεγελάστηκαν και αδίκησαν τους Τουρκοκύπριους.

Θέλει να έρθει κατεχόμενα ο Αλίγιεφ στις 20 Ιουλίου 2024 

Αναφέροντας ότι δέχεται σφοδρή κριτική αυτή την περίοδο, ο Τατάρ είπε ότι πηγαίνουν παντού και διεξάγουν επαφές έστω και ανεπίσημες, προσπαθώντας να εξηγήσουν τις ευαισθησίες και την στάση των Τούρκων της Κύπρου.

Χαρακτηρίζοντας σημείο καμπής τις επαφές τους στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί και στο παρελθόν, όμως δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίησή της, διότι βίωσαν κάποιες πιέσεις και δυσκολίες.

Ανέφερε ότι μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν κατόπιν επίσημης πρόσκλησης με αντιπροσωπεία 200 ατόμων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.

Υποστήριξε ότι τον μεταχειρίστηκαν ως «αρχηγό κράτους» και ότι το ενδιαφέρον και η φιλοξενία ήταν αυτή που επιδεικνύεται στο «ανώτατο πρωτόκολλο».

Χαρακτηρίζοντας πολύ ειλικρινή την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι είναι πολύ σημαντική η αναφορά Αλίγιεφ ότι μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προωθηθεί η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Επανέλαβε ότι κάλεσε τον Αλίγιεφ στους εορτασμούς για τα 50χρονα της εισβολής στις 20 Ιουλίου 2024 και ότι έλαβε την απάντηση «πρώτα ο Θεός θα έρθουμε», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά θα συμβάλουν στο να αναγνωριστεί σιγά-σιγά η «ΤΔΒΚ» στον κόσμο.

Δεν δέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Ανέφερε ότι αντιμετώπισαν όλες τις πιέσεις για το πώς θα αρχίσουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τροχοδρόμησαν τη «νέα πολιτική» τους, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

«Όσο και αν ο νότος και οι χώρες της δύσης προσπαθούν να μας σύρουν στο τραπέζι, η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς αποδεχτήκαμε ότι δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας, διότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί διορισμού απεσταλμένου  («envoy»), ο Τατάρ είπε: «Είχαμε τονίσει και όταν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη πριν δύο χρόνια ότι δεν θα δεχόμασταν την αντίληψη της έναρξης διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακό πλαίσιο με τον διορισμό που λέγεται ‘special  envoy’ και θα μπορεί να είναι συνομιλητής με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ξεπερνά τον Γενικό Γραμματέα. Θέλουμε να το τονίσουμε και από εδώ».

Υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με επίτευξη κοινού εδάφους, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, αυτή θα είναι με συνεργασία δύο κρατών και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι ξεκάθαρα τα πάντα με την στήριξη της Τουρκίας. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την σταθερότητα. Πρώτα ο Θεός θα στηρίξει αυτή την πολιτική μας ένα πιο ισχυρό μέτωπο στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Σημειώνοντας ότι η αξία της «ΤΔΒΚ» αυξάνεται καθημερινά, ο Τατάρ επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο το έδαφος του νησιού όταν αναφέρεται κάποιος στην Κύπρο, αλλά και τα δικαιώματα και το δίκαιο στις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, τα χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και τη «γαλάζια πατρίδα».

Υποστηρίζοντας ότι το 2023 η Κύπρος απέκτησε εντελώς διαφορετική γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι σημαντική για την σταθερότητα της περιοχής και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ελληνοτουρκική ισορροπία.

Σημειώνοντας ότι στις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κύπρου αναφέρεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό που δεν είναι μέλη μαζί η Ελλάδα και η Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, εντάχθηκε στην ΕΕ στην οποία δεν είναι μέλος η Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής των δύο κρατών για το μέλλον και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι σε αυτή την πολιτική και ότι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τι έπαθαν όταν ήταν μόνοι.

Σημειώνοντας ότι βαδίζουν μαζί με την Τουρκία στη νέα τους πολιτική, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Η νέα μας πολιτική είναι μια εθνική υπόθεση που συμπίπτει με την Τουρκία και είναι κοινή. Είναι ξεκάθαρη η οπτική της Τουρκίας, δεν υπάρχει επιστροφή».

Αναφερόμενος στους πολέμους που υπάρχουν στον κόσμο και την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τατάρ είπε ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα ανά πάσα στιγμή και δεν είναι σωστό να λέγεται πλέον ότι «δεν θα γίνει πόλεμος από εδώ και μπρος» και ότι «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί».

Sigmalive