Κατοχύρωση του Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ» για τους ναυαγοσώστες

lifeguard Επαρχία Αμμοχώστου, Παραλίες

Τη νομοθετική κατοχύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», το οποίο είχε λειτουργήσει πιλοτικά το καλοκαίρι του 2018, ζητούν βουλευτές, αναμένοντας κάποια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών συζητήθηκαν δύο προτάσεις νόμου που αφορούν τους ναυαγοσώστες. Η μία πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη το 2015, ενώ η άλλη κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα και τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου. Οι βουλευτές σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, δήλωσαν πως οι προτάσεις νόμου παραμένουν στο τραπέζι. Η συζήτησή τους αναβλήθηκε προς το παρόν, εν αναμονή της κατάθεσης συγκεκριμένου νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, ούτως ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως το Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει στόχο την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες και πρέπει να συμπληρωθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να κινηθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου ενώπιον της η Βουλή να έχει τη νομοθετική αυτή ρύθμιση. Η διαχείριση της ασφάλειας στις παραλίες είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης. Βάσει των προνοιών του Σχεδίου δημιουργείται κεντρική εποπτική αρχή, θεσπίζεται σχέδιο διαχείρισης των παραλιών που θα ζητούν οι τοπικές αρχές, διασφαλίζεται η επιμόρφωση των ναυαγοσωστών, αλλά και η οικονομική διάσταση μέσω της επιβολής τέλους.

Επέκταση σχεδίου στην Επαρχία Αμμοχώστου

Οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι είναι ικανοποιημένοι με την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου και θα πρέπει να μελετηθεί η επέκταση του και στους Δήμους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου μέχρι σήμερα οι ναυαγοσώστες υπάγονται στις τοπικές αρχές. Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε έκκληση όπως κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι ενώ είπε ότι έχουν ήδη αυξηθεί οι ναυαγοσώστες παγκύπρια, από 154 σε 260.

Από την δική της πλευρά η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο και πως περιμένουμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ούτως ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Οι προτάσεις νόμου προέκυψαν διότι η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να φέρει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τους ναυαγοσώστες. Η οικονομία της Κύπρου βασίζεται στον τουρισμό και εκατομμύρια κόσμου χρησιμοποιούν τις παραλίες και τόνισε πως μια πτυχή είναι και η ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται. Όσο αφορά το Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ», η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής διαφάνηκε ότι όλοι συμφωνούν με αυτό το σχέδιο, καθώς η πιλοτική εφαρμογή ήταν καλή, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Συνεπώς η απόφαση για να αναβληθεί η συζήτηση των προτάσεων νόμου εν αναμονή της κατάθεσης από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου, είναι αναγκαία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Πηγή: Cyprushighlights