Στόχος οι τουρίστες τρίτης ηλικίας

couple walking 1050x600 1

Το τουριστικό προϊόν “ήλιος και θάλασσα” θεωρείται πλέον ξεπερασμένο, ενώ το μοντέλο της προσέλκυσης οικογενειών με πακέτα all inclusive έχει πλέον επικρατήσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Το υφυπουργείο Τουρισμού αναζητεί νέες αγορές και στοχεύει στις ειδικές μορφές τουρισμού. Μάλιστα, θα “τρέξουν” εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα προβλήματα και να τεθούν στόχοι.

Μια από τις ηλικιακές ομάδες που έχει μεγάλες προοπτικές και ενδιαφέρει την χώρα μας είναι οι τουρίστες τρίτης ηλικίας. Αρχικά, θα γίνει συλλογή στοιχείων για υφιστάμενες και νέες μορφές τουρισμού (π.χ. τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός υγείας) αλλά και καταγραφή και ανάλυση του βαθμού ικανοποίησης των τουριστών εξειδικευμένων μορφών. Παράλληλα, θα “τρέξουν” έρευνες που αφορούν το προφίλ των ταξιδιωτών της κάθε αγοράς (country profile).

Οι ηλικιωμένοι τουρίστες ενδιαφέρουν την χώρα μας διότι ταξιδεύουν ολόχρονα και μένουν πολλές μέρες σε έναν προορισμό. Επίσης, δεν ταξιδεύουν μόνο για τον “ήλιο και την θάλασσα”, ενώ τους αρέσει να εξερευνούν την γαστρονομία ενός τόπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υφυπουργείου, σε Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία θα γίνει στόχευση σε τουρίστες άνω των 65 ετών με οικονομική άνεση για ποιοτική αφυπηρέτηση και δυνατότητα να μένουν στο εξωτερικό αρκετές εβδομάδες το χειμώνα.

Το υφυπουργείο Τουρισμού κάλεσε τα γραφεία του στο εξωτερικό όπως έρθουν πιο κοντά σε εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες που έχουν πελάτες τρίτης ηλικίας. Το υφυπουργείο πιστεύει ότι σε στενή συνεργασία και επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες της Κεντρικής Ευρώπης θα καταφέρει να προσελκύσει τέτοιου είδους τουρισμό στην χώρα μας.

Αυτήν την στιγμή φιλοξενούμε 500-600 χιλ. το συγκεκριμένο πεντάμηνο (Νοέμβριο- Μάρτιο) και ο στόχος είναι να ξεπεραστεί το 1 εκατ. Πέραν των κύριων μας αγορών (Βρετανία και Ρωσία), το υφυπουργείο Τουρισμού θα στοχεύσει σε αγορές όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία και Βέλγιο. Σε αυτές τις χώρες, το υφυπουργείο θα επικεντρωθεί στην προώθηση της χώρας μας για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που θα τους προσφέρουν εμπειρίες ζωής.

Τέλος, το υφυπουργείο μελετά την παρουσία του στις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού. Το κομμάτι της προσέλκυση τουρισμού τρίτης ηλικίας θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου