Τουριστικοί πράκτορες: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν έως τώρα επιπτώσεις στις αφίξεις

Δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο, οι οποίες άρχισαν το 2024 «αρκετά δυνατά»

tourismos9 ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Τουριστικοί πράκτορες

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν, αλλά προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο, οι οποίες άρχισαν το 2024 «αρκετά δυνατά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Αντώνης Ορθοδόξου, ανακοινώνοντας τη διοργάνωση της 25ης τουριστικής έκθεσης «TRAVEL EXPO CYPRUS» στις 19 – 21 Απριλίου, στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.

Την έκθεση, την οποία διοργανώνουν από κοινού ο ACTA και η Display Art, θα εγκαινιάσουν την Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 17.00, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και αυτή θα είναι ανοικτή για το κοινό στις 19 και 20 Απριλίου από τις 16.00 – 22.00 και στις 21 Απριλίου από τις 15.00 – 21.00. Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι δωρεάν, ενώ για τους ενήλικες η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 4 ευρώ.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης σε σχέση με την έκθεση «TRAVEL EXPO CYPRUS», ο κ. Ορθοδόξου είπε ότι η φετινή έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο σύνδεσμος κλείνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας. Πρόσθεσε ότι «η εξειδικευμένη αυτή έκθεση χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο», προσελκύοντας πέραν των 10.000 επισκεπτών ετησίως, ενώ αποτελεί τη μόνη τουριστική έκθεση που γίνεται στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι η έκθεση προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα από τους εκθέτες που συμμετέχουν στην έκθεση.

Είπε ακόμη ότι φέτος στην έκθεση συμμετέχουν με περίπτερο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Υφυπουργείο Τουρισμού, τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα και περιφέρειες, νησιά και δήμοι της Ελλάδας.

Η Διευθύντρια Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου, είπε ότι η βελτίωση και η αναβάθμιση της έκθεσης είναι αισθητή χρόνο με τον χρόνο. Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα διαθέτει στην έκθεση «ένα μεγάλο περίπτερο όπου θα παρουσιάζουμε τα ειδικά ενδιαφέροντα στον τουρισμό και παράλληλα θα έχουμε περίπτερο σαν εταιρεία αγροτουρισμού».

Ο Προϊστάμενος του ΕΟΤ Κύπρου Πέτρος Σαγάνας, αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο για τα 70 χρόνια λειτουργίας του, είπε ότι «η Κύπρος είναι μια από τις σημαντικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας», η οποία αποτελεί τον «πρώτο προορισμό των Κυπρίων στο εξωτερικό».

Ο κ. Σαγάνας εξέφρασε την ελπίδα «για μια καλή τουριστική χρονιά, με δεδομένες την γεωπολιτική αστάθεια και τις ίσως οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στο πορτοφόλι των καταναλωτών», ενώ ευχήθηκε η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι καλή, μετά την περσινή χρονιά ρεκόρ.

Επίσης, ευχήθηκε «να αυξηθεί και ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Κύπρο, γιατί το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδας», όπως είπε.

Ο κ. Σαγάνας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος με ένα μεγάλο περίπτερο στο οποίο εκτός από τον ΕΟΤ συμμετέχουν και 10 συν-εκθέτες (7 περιφέρειες, 2 δήμοι και 1 ιδιωτική εταιρεία), ενώ αναφέρθηκε σε εκδήλωση με χορούς και τραγούδια της Ηπείρου από την Ένωση Ηπειρωτών Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17.00, στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επηρεαστεί ο αριθμός αφίξεων τουριστών στην Κύπρο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ορθοδόξου είπε ότι ο τουρισμός προς την Κύπρο «άρχισε φέτος αρκετά δυνατά» και σε αυτό βοήθησε το Πάσχα των Καθολικών που ήταν αρκετά νωρίς, προσθέτοντας ότι λόγω του γεγονότος αυτού «άνοιξαν περισσότερα ξενοδοχεία από άλλες χρονιές και πολύ πιο νωρίς».

«Σίγουρα η κατάσταση (στη Μέση Ανατολή) προβληματίζει, αλλά προς το παρόν δεν έδειξε να έχει κάποιες επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Με τη σειρά της, η Διευθύντρια Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού είπε ότι θα θεωρηθεί θετικό «αν μείνουμε στα επίπεδα του 2023 ή αν έχουμε μια μικρή αύξηση», προσθέτοντας ότι «δουλεύουμε για να έχουμε αύξηση».

Ερωτηθείς αν άρχισαν οι κρατήσεις Κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ. Ορθοδόξου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι στην φετινή χρονιά υπήρχαν τρία τριήμερα, κατά τα οποία «πήγαν πάρα πολύ καλά οι κρατήσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι κρατήσεις για το Πάσχα πάνε «πάρα πολύ καλά», ενώ «πάνε πολύ καλά και οι κρατήσεις του καλοκαιριού», οι οποίες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι προκρατήσεις βρίσκονται «στα ίδια επίπεδα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ελκυστικά πακέτα διακοπών στην έκθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA είπε ότι μετά την πανδημία COVID-19 «έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε αυτό που εννοούμε ελκυστική τιμή γιατί τα κόστη έχουν πάει πολύ ψηλά» (καύσιμων, αεροπορικών εταιρειών, καταναλωτών, τουριστικών πρακτόρων) και πρόσθεσε ότι στην έκθεση «θα υπάρχει μεγάλη γκάμα πακέτων (διακοπών) για διάφορους προορισμούς». Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν πακέτα που ξεκίνησαν από πέρσι και που αφορούν Ισπανία και Πορτογαλία και για τα οποία υπήρχε ζήτηση.

Σημείωσε ότι έχουν προστεθεί επιπλέον απευθείας πτήσεις σε νησιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα για την Κρήτη, όπου για Ιούλιο και Αύγουστο οι απευθείας πτήσεις μπορεί να φθάσουν τις 10 την εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ