Οι λοκατζήδες της Σωτήρας σε βιβλίο του Μάριου Αδάμου (video)

a6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a6 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δεκατριών κληρωτών και έφεδρων καταδρομέων της κοινότητας Σωτήρας, οι οποίοι το μαύρο καλοκαίρι του 1974 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του κυπριακού ελληνισμού και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, κατέγραψε στο βιβλίο με τίτλο: «Μνήμες Πολέμου», ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του Δήμου Σωτήρας “Η ΣΩΤΗΡΑ”, Μάριος Αδάμου.

Η παρουσίαση του συγγραφικού έργου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας.

a1 21 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το βιβλίο περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες μέσα από την υποκειμενική οπτική γωνιά των πρωταγωνιστών-αφηγητών, όπως τις βίωσαν οι ίδιοι και τις ενθυμούνται δεκαετίες μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη κυπριακή ιστορία. Η Εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δημάρχου Σωτήρας και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειου.

a3 9 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στο βιβλίο, ο δημοσιογράφος Μάριος Αδάμου κατέγραψε τις ανεξίτηλες στιγμές που βίωσαν οι λοκατζήδες της Σωτήρας κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974: Αδάμος Καΐκκης, Κοσμάς Ζάρτηλα, Μαρτής Φώτη Μαρτή, Μιχάλης Παντελή, Πέτρος Κάστανος, Αντρέας Χριστοφή Φούρη, Παναγιώτης Μαρτή, Γεώργιος Ζάρτηλα, Αλέξανδρος Χαλαμάντουρος, Αντώνης Ευσταθίου, Γιάννης Αναστασίου, Μάμας Ζένιου και Αντρέας Χατζηαδάμου. Παράλληλα, χρήσιμες πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου έδωσαν και οι Παντελής Παντελή, Δημήτρης Χριστοφή Φούρης, Χαμπής Κύρου και Ανδρέας Θεοδούλου.

a2 11 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μετά από έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια και περιελάμβανε συνεντεύξεις, μελέτη βιβλιογραφίας και συλλογή πληροφοριών από τα αρχεία κρατικών υπηρεσιών, ο Μάριος Αδάμου περιγράφει στο έργο του, τη δράση την οποία ανέπτυξαν τέσσερις μοίρες καταδρομών κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

a5 4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

«Στο βιβλίο, καταγράφονται προσωπικές μαρτυρίες μέσα από την υποκειμενική γωνιά των πρωταγωνιστών-αφηγητών. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε προσπάθεια να καταγραφεί ένα ιστορικό πόνημα. Θεωρητικά, κάποιοι θα διαφωνήσουν με αυτές τις μαρτυρίες, εντούτοις είναι ιστορικές μαρτυρίες και ως τέτοιες να τις δείτε, ως υποκειμενικές.»

a4 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Σωτήρας Αντρέας Ευσταθίου, επισήμανε ότι η εξιστόρηση και καταγραφή των γεγονότων υπήρξε επίπονη, τόσο για τους αφηγητές όσο και για τον συγγραφέα.

«Το θεωρήσαμε υποχρέωση μας να καταγράψουμε τις μαρτυρίες τους και να τις μοιραστούμε, να τις διασώσουμε, υποχρέωση σε αυτούς, υποχρέωση έναντι της ιστορίας.»

a7 1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, ανέγνωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου.

«Το βιβλίο αυτό, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να μελετήσουν τον πόλεμο αυτό, να κατανοήσουν άμεσα και απλά, αλλά και ταυτόχρονα σπουδαία χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία.»

Χαιρετισμούς, απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Ττάκας και ο Διοικητής της Τριακοστής Τρίτης Μοίρας Καταδρομών Δημήτρης Χρυσοστόμου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας εξήρε το έργο των καταδρομέων της Σωτήρας, τους οποίους κάλεσε να συνεχίσουν να στέκονται φρουροί επί των επάλξεων του έθνους μας, καθώς αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, ενώ τους ευχαρίστησε για την περηφάνια που προσφέρουν σε ολόκληρη τη Σωτήρα, αλλά παράλληλα και σε ολόκληρη την πατρίδα μας.

Η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους έφεδρους καταδρομείς που συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.

Μεγάλος χορηγός για την έκδοση του βιβλίου ήταν ο Δήμος Σωτήρας.

a 132 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή:ΑΝΤ1/Λουκάς Φέσιας/SotiraNews