Υπό έλεγχο η κατάσταση με τη «Monarch Airlines»

cache 876x3000 Analog medium 170404 62373 3102017

Ελεγχόμενη είναι εκ πρώτης όψεως η παύση της λειτουργίας της βρετανικής εταιρείας χαμηλού κόστους «Monarch Airlines», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.
 

Επί του ιδίου θέματος,  η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της «Hermes Airports», Ελένη Καλογήρου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κύπρο 3.000 επιβάτες που ταξίδεψαν με τη ‘Monarch Airlines’ η οποία και έχει διευθετήσει τη μεταφορά τους από το νησί στον προορισμό τους με άλλες αεροπορικές εταιρείες την ημερομηνία που επρόκειτο να αναχωρήσουν.
 
Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «φαίνεται να είναι αρκετά οργανωμένος ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφέρουν τόσο τους επιβάτες οι οποίοι παραμένουν στο νησί μας όσο και τους υπόλοιπους επιβάτες που βρίσκονται αλλού».
 
Πρόσθεσε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και η εταιρεία Hermes διαχειρίζονται την κατάσταση από την πρώτη στιγμή και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο τερματισμός λειτουργίας της «Monarch Airlines», «μας επηρεάζει τουριστικά γύρω στις 15 χιλιάδες τουρίστες μέχρι το τέλος του χρόνου».
 
Όπως είπε ο κ. Λακοτρύπης, «θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς τους επιβάτες θα βρουν τον τρόπο να έρθουν στην Κύπρο γιατί σχεδόν όλες οι διαδρομές που εξυπηρετούσε η ‘Monarch Airlines’ εξυπηρετούνται και από άλλες αερογραμμές».
 
«Από εκεί και πέρα υπάρχουν όλες οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται στην ιστοσελίδα και της Hermes και της αεροπορικής εταιρείας και θεωρώ ότι αυτή η, δυστυχώς, κατάρρευση, γίνεται με ένα ελεγχόμενο τρόπο», είπε ο Υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού.
 
Σε ερώτηση εάν αυτή η εξέλιξη επηρεάζει δυσμενώς το χειμερινό τουρισμό που αναμενόταν να είναι για φέτος αυξημένος, ο  κ. Λακκοτρύπης  είπε ότι «ενδεχομένως να έχουμε κάποια επιρροή, δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό, θεωρούμε, όμως, ότι οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις θα πληρωθούν από άλλες αερογραμμές.
 
«Οι διαδρομές αυτές εξυπηρετούνται ήδη επαρκώς, από κει πέρα βεβαίως το να έχεις μια αεροπορική γραμμή λιγότερη να εξυπηρετεί μια διαδρομή δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε αλλά είδαμε το τί συμβαίνει με αεροπορικές εταιρείες πολύ συχνά», είπε ο Υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού.
 
Επανέλαβε πως «δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα το κλείσιμο της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας γιατί ακριβώς οι διαδρομές αυτές εξυπηρετούνται επαρκώς».
 
«Πέραν τούτου θα πρέπει να δούμε το θέμα και με το Υπουργείο Μεταφορών για περισσότερη ανάλυση του ζητήματος», είπε τέλος ο Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Η  Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της «Hermes Airports» είπε πως το ευτύχημα είναι ότι στα δρομολόγια που πραγματοποιούσε πτήσεις η ‘Monarch Airlines’  πετούν και άλλες εταιρείες και κάποιες από αυτές έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να αυξήσουν τις πτήσεις τους για να καλύψουν και το κενό που αφήνει πίσω της η ‘Monarch Airlines’».
 
Ελπίζουμε, συνέχισε, «ότι τους επόμενους μήνες θα διευθετηθούν οι επιπλέον πτήσεις των άλλων εταιρειών για να μπορέσει να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει η ‘Monarch Airlines’».
 
Η κ. Καλογήρου είπε ότι «υπάρχουν 3000 άτομα επισκέπτες στο νησί μας αυτή τη στιγμή για τους οποίους έχουν γίνει διευθετήσεις από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας το οποίο έστειλε ή θα στείλει αεροσκάφη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όποτε ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Κύπρο».
 
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι και η «Aegean Airlines» έχει καταργήσει το δρομολόγιό της από την Κύπρο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, η κ. Καλογήρου, είπε ότι η «Aegean Airlines» προσφέρει σύνδεση στο Χίθροου, μέσω Αθηνών».
 
 «Δεν μας ανησυχεί γιατί υπάρχουν πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες που πετούν από το νησί σε άλλα αεροδρόμια του Λονδίνου, το Γκάντουικ, το Λούτον και το Στάνσετ και τελευταίως είχαμε και αυξήσεις σε αυτά τα δρομολόγια από άλλες εταιρείες άρα και εκεί πιστεύουμε ότι το κενό θα καλυφθεί», είπε η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της «Hermes Airports».
 
Για το «λουκέτο» της «Monarch Airlines», ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Άγγελος Λοϊζου δήλωσε πως «είναι από τα θέματα που σίγουρα μας ανησυχούν και είναι προκλήσεις που συμβαίνουν συνεχώς».
 
Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ότι «το θέμα της συζήτησης για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού γίνεται πιο επίκαιρο και πρέπει όσο πιο σύντομα να λάβουμε τις ενέργειες και πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να έχουμε τα σωστά συστήματα να απορροφούμε τέτοιου είδους κραδασμούς».

Κλείνοντας σημείωσε πως «είναι μία πρόκληση και συνήθως οι προκλήσεις μπορεί να επιφέρουν κάποιου είδους ζημιά αλλά δίνουν και τη δυνατότητα ίσως να λύσουμε ένα πρόβλημα και να έχουμε και κάποιο όφελος στο τέλος της ημέρας».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ