Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη στην Κύπρο και δημιουργία επαναλαμβανόμενων επισκεπτών

Άρθρο του Γιάννη Καρούσου

Copy of Αντίγραφο του Η φωτογραφία της ημέρας Γιάννης Καρούσος

Του Γιάννη Καρούσου*

Σε συνέχεια των δημόσιων εισηγήσεων μου για τον τουρισμό, παραθέτω το τί θα ήθελα να δω τις πρώτες 100 μέρες για τον τουρισμό, όσον αφορά αποφάσεις και πρωτοβουλίες που πιστεύω θα πρέπει να παρθούν από την Κυβέρνηση.

Αρχικά πρέπει να προωθηθεί σχετική νομοθεσία για τον τουρισμό, όπως πρόσφατα έχει πράξει η Κροατία. Στόχος της νομοθεσίας θα είναι η βελτίωση της ποιότητας των τουριστών που φθάνουν στο νησί μας και η αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών. Ταυτόχρονα να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχουν όρια. Γι’ αυτό τον σκοπό θα μπορούσε να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή η οποία με χρονοδιάγραμμα δυο μηνών, να καταθέσει τις εισηγήσεις της. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα, η εμπειρία και να επιλυθούν διαχρονικά προβλήματα του τουρισμού. Προβλήματα όπως η ηχορύπανση, ο «κρακτισμός», η παραβατικότητα και οι ακραίες συμπεριφορές επισκεπτών. Τα ποιο πάνω είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, καθώς θέλουμε να δημιουργούμε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες στο νησί μας.

Την ίδια ώρα πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία και μέτρα για αντιμετώπιση του «all inclusive». Είναι διαπιστωμένο, ότι εάν σε ένα προορισμό ξεπερνά το 50%, τότε τίθενται θέματα βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων εκτός των ξενοδοχείων. Εάν κλείσει η αγορά εκτός ξενοδοχείων τότε οι επόμενοι θα είναι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Πρέπει να πειστούν οι επισκέπτες να βγαίνουν και εκτός ξενοδοχείου.

Ακόμη ένα μέτρο, θα ήταν να ληφθεί απόφαση για την εφαρμογή «Βαρομέτρου Επισκεπτών και τουριστικών επιχειρήσεων». Σε εβδομαδιαία βάση, θα πρέπει να διεξάγεται μια έρευνα σε όλα τα τουριστικά θέρετρα οπού οι επισκέπτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, θα αξιολογούν την εμπειρία τους και το τουριστικό θέρετρο και τις υπηρεσίες του (καθαριότητα, φιλοξενία, προβλήματα, ασφάλεια, εμπειρία, επιλογές, πολιτιστικά, παραλίες, κ.α.). Μέσω αυτής της εβδομαδιαίας έρευνας, θα μπορεί το αρμόδιο Υφυπουργείο και οι Τοπικές Αρχές να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να προωθούνται οι λύσεις τους. Το πιο πάνω, μπορούσε να αποτελέσει μέρος του παρατηρητηρίου για τον τουρισμό. Τα στατιστικά όμως πρέπει να τα έχεις όταν τα χρειάζεσαι και όχι τέλος του χρόνου. Οι τουριστικοί πράκτορες το εφαρμόζουν ήδη, γιατί όχι και εμείς; Η βαθμολογία θα μπορούσε να δημοσιεύεται, για να ενημερώνονται σχετικά και οι επισκέπτες. Μέχρι να υλοποιηθεί το πιο πάνω θα μπορούσε το Υφυπουργείο να ζητήσει από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες τα αποτελέσματα των δικών τους μετρήσεων.

Επιπρόσθετα, πρέπει να παρθούν μέτρα για επαναφορά της κυπριακής φιλοξενίας (η οποία και σβήνει χρόνο με χρόνο) όπως και η ένταξη της δια βίου μάθησης στον τουρισμό. Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, πρέπει να αναλάβουν δράση. Θα έπρεπε ήδη να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των εν λόγω μαθημάτων από τις διευθύνσεις και το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί, καταστήματα κ.α.). Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ως όρος για ανανέωση των σχετικών αδειών λειτουργίας. Η εκμάθηση μπορεί να γίνεται και διαδικτυακά, με την ετοιμασία μικρών βίντεο ή παρουσιάσεων, μέσω τηλεδιάσκεψης από ειδικούς του τουρισμού προς το

προσωπικό και διευθυντές. Στην ενημέρωση θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν θέματα κυπριακής φιλοξενίας, νέες τάσεις στον τουρισμό, ενημέρωση για τα αξιοθέατα και την εμπειρία του επισκέπτη και πάρα πολλά άλλα.

Σημαντικό θεωρώ επίσης την συμπερίληψη μαθήματος τουριστικής συνείδησης στα σχολεία μας, ιδιαίτερα αυτών των τουριστικών περιοχών. Εάν ένα τουρίστας σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο τον δούμε και έχει κάποιο πρόβλημα π.χ. οδηγεί με χαμηλή ταχύτητα, δεν πρέπει να τον κορνάρουμε, αλλά να δούμε εάν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Πρέπει να σεβόμαστε τους επισκέπτες μας.

Κλείνοντας, θεωρώ επάναγκες την εγκατάσταση συστημάτων καμερών (CCTV) στις τουριστικές μας περιοχές. Ένα μέτρο, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των τουριστικών μας περιοχών, ενώ θα λειτουργήσει ως ένα αποτρεπτικό και συνάμα μέτρο πρόληψης. Ο επισκέπτης, δεν πρέπει μόνο να είναι ασφαλής πρέπει και να αισθάνεται ασφαλής. Σημαντικά ευρωπαϊκά θέρετρά, όπως αυτό της Μαγιόρκας, έχουν εγκαταστήσει αυτά τα συστήματα με ευεργετικά αποτελέσματα! Θα πρέπει το Υφυπουργείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να αναλάβουν πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για την εγκατάσταση τους.

Ο στόχος είναι απλός. Η βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και η δημιουργία επαναλαμβανόμενων επισκεπτών στο νησί μας!

*Γιάννης Καρούσος, τέως υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων