Διαταραχές ύπνου και μητρότητα… αναμεσά τους ο ανεπαρκής ύπνος και η αϋπνία

benefits of cosleeping with baby

Επιπτώσεις έλλειψης ύπνου

Η στέρηση ύπνου, γνώρισμα που σύγχρονου τρόπου ζωής, επηρεάζει την σκέψη μας και μειώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε. Μερικές από τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οι διαταραχές της μνήμης, οι πονοκέφαλοι κ.α.

Νέες μητέρες και ύπνος

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας. Όμως η υπερένταση και νέες ευθύνες της μητρότητας μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες και σημαντική μείωση των ωρών ύπνου. Είναι φυσιολογικό τους πρώτους μήνες κυρίως λόγω του θηλασμού να διαταράσσεται ο ύπνος της νέας μητέρα. Η μαμά ξυπνάει όταν ξυπνάει και το μωρό και κοιμάται ξανά όταν κοιμηθεί και εκείνο. Όμως μετά την πάροδο του πρώτου έτους είναι καλό να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, διότι ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη την οικογένεια.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αϋπνίες;

Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία και το πρόβλημα λύνεται με υιοθέτηση κανόνων υγιεινής ύπνου.

Φυσικά αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί είναι καλό να ζητήσουμε την βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα της αϋπνίας. Η αϋπνία λέγεται χρόνια όταν αφορά τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Δεν αξίζει να φτάσει κανείς ως εκεί για να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, διότι όσο καθυστερεί τόσο δυσκολότερη είναι η αντιμετώπιση.

giatros33

Χαράλαμπος Μ. Μερμίγκης MD, PhD, Ειδικός Ιατρός Ύπνου (American Board Certified
International Sleep Specialist), Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν
Hospital Center

Πηγή: Baby.gr