Freddo Espresso: o νέος «ελληνικός» καφές!

Το Coffees.gr μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για ένα καλοκαίρι γεμάτο απολαυστικούς Freddo. Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια χώρα

shutterstock 400733962

Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που λούζεται από τον ήλιο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, είναι λογικό η ελληνική κουλτούρα του καφέ να περιστρέφεται γύρω από τους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες. Και αν για κάποια χρόνια, ο φραπές μονοπωλούσε τις προτιμήσεις του κοινού, ο νέος «ελληνικός» καφές είναι χωρίς αμφιβολία ο Freddo Espresso και το ξαδελφάκι του, ο Freddo Cappuccino!

Ο Freddo Espresso αποτελεί προϊόν της ελληνικής επινοητικότητας, κι αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας είναι ίσως η μοναδική χώρα του κόσμου στην οποία απολαμβάνει τέτοιου μεγέθους δημοφιλία. Δεν υπάρχει, όπως στην περίπτωση του φραπέ, συγκεκριμένος barista ή καφετέρια που να διεκδικεί την πατρότητα του Freddo Espresso: πρόκειται μια ιδέα που αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα και ρίζωσε τόσο πολύ, ώστε να γίνει σχεδόν σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού.

Πώς φτιάχνεται ο Freddo Espresso;

Αν και είναι σχεδόν δεδομένο πως κάθε barista, ανάλογα με την εμπειρία του διαφοροποιεί τις αναλογίες και τη μέθοδο, η βασική συνταγή απαιτεί έναν διπλό espresso και λίγο πάγο. Ο ζεστός espresso χτυπιέται σε σέικερ προκειμένου να παγώσει και σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με extra πάγο, προκειμένου να μείνει κρύος και δροσιστικός.  Αν προσθέσουμε λίγο κρύο αφρόγαλα, έχουμε έναν απολαυστικό Freddo Cappuccino!

Ποιος καφές είναι κατάλληλος για Freddo Espresso;

Η γεύση του καφέ είναι θέμα προσωπικού γούστου, όμως ο Freddo Espresso έχει τα μικρά του «μυστικά». Για οποιοδήποτε κρύο ρόφημα καφέ, είναι σημαντικό να επιλέγουμε καφέδες με δυνατό «σώμα», ώστε να μην χάνουν τη γεύση τους, εξαιτίας της αραίωσης από το λιώσιμο του πάγου. Χαρμάνια espresso με μια μικρή περιεκτικότητα σε δυνατό καφέ Robusta, της τάξης του 20-30%, δίνουν εξαιρετικά κρύα αποτελέσματα, εξαιτίας του στιβαρού τους σώματος. Οι ορκισμένοι φίλοι του καφέ Arabica, φυσικά, μπορούν να πειραματιστούν με 100% Arabica χαρμάνια, μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει για έναν απολαυστικό Freddo.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τον σπιτικό Freddo Espresso μου;

  • Αρκετοί barista υποστηρίζουν πως το μυστικό βρίσκεται στο χτύπημα: πρέπει να μην είναι πολύ έντονο, ούτε πολύ απαλό, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή υφή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε υπερβολικά πολύ πάγο στο χτύπημα του καφέ. Σκοπός είναι να παγώσουμε τον εσπρέσο, χωρίς να αραιώσει υπερβολικά.
  • Aν επιθυμούμε μέτριο ή γλυκό Freddo, προσθέτουμε την ζάχαρη στον ζεστό καφέ, πριν το χτύπημα με τον πάγο.
  • Δε φοβόμαστε τα χαρμάνια που είναι πλούσια σε Robusta, καθώς δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα και πλούσιο αφρό.
  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε Freddo Cappuccino, προσθέτουμε κρύο αφρόγαλα.
  • Χρησιμοποιούμε διπλό espresso και όχι lungo, για εντονότερη γεύση που θα έχει διάρκεια στο ποτήρι μας.

Με το κατάλληλο espresso blend, το σωστό εξοπλισμό και λίγη εμπειρία, μπορούμε να ετοιμάσουμε έναν Freddo Espresso που να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτόν που θα πίναμε σε μια καφετέρια. Γιατί ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει, μεταξύ άλλων, και Freddo Espresso!

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές, για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.

Πηγή