«Στις ΗΠΑ πεθαίνει κάθε 10 μέρες ένα παιδί ξεχασμένο σε όχημα» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αυτό δεν γίνεται επειδή ήθελαν οι γονείς να το ξεχάσουν»

7ADD5E22 3153 4CEE BBB2 BA4E72A0F02D

Συγκλονισμό έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου βρέφους στην Άρτα, όπου έμεινε ξεχασμένο για 8 ώρες μέσα στο όχημα του πατέρα του. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακάς Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής.

Αρχικά ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία στην Αμερική δείχνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 μέρες στο αυτοκίνητο γιατί το ξεχνούν ο γονείς του. «Αυτό δεν γίνεται επειδή ήθελαν οι γονείς να το ξεχάσουν».

Συμπλήρωσε ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας και εύκολα μπορούν να πάθουν θερμοπληξία. «Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία του σώματος που κυμαίνεται κοντά στο 36.5 με 37, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ χαμηλή, έχει μηχανισμούς ο οργανισμός για να παράγει θερμότητα και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σε αυτά τα επίπεδα. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή, ο οργανισμός έχει μηχανισμούς αποβολής της θερμοκρασίας ώστε να τη διατηρεί σε φυσιολογικά πλαίσια».

Επεσήμανε ότι αν εκτεθεί ένας οργανισμός σε ακραίες θερμοκρασίες, τότε ο οργανισμός παύει να έχει αυτή τη δυνατότητα και σιγά σιγά ο οργανισμός πέφτει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και επέρχεται ο θάνατος. «Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα από τους ενήλικες. Έχουν λιγότερη ικανότητα εφίδρωσης και επειδή η επιφάνεια του σώματος τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον όγκο του σώματος τους».

Ο δρ. Χατζηπαναγής υπογράμμισε ότι ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με θερμοκρασία 33 βαθμών, μέσα σε 15 λεπτά θα φτάσει τους 50 βαθμούς. «Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τα παιδιά μόνα μέσα στο αυτοκίνητο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά πεθαίνουν από ασφυξία. Καμία σχέση. Κανένα όχημα δεν είναι κλεισμένο αεροστεγώς για να πεθαίνει κάποιος από ασφυξία».

Πηγή: Sigmalive