Γαλανός: “Πρόεδρε η υστεροφημία σας στηρίζεται στη λύση του Κυπριακού”

εικόνα Viber 2019 06 28 18 22 06 001 Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

Συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται από τις 6 το απόγευμα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση στο θέμα της κατεχόμενης πόλης. Οι Αμμοχωστιανοί διαμαρτύρονται για την πρόθεση του Κουντρέτ Οζερσάι να ανοίξει τα Βαρώσια υπό τ/κ διοίκηση.

Διαβάστε επίσης:
Συμπλοκές κατά την εκδήλωση των Αμμοχωστιανών έξω από το Προεδρικό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ένταση με ΕΛΑΜ έξω από το Προεδρικό: «Εδώ είναι Αμμόχωστος – Δε χωράνε κόμματα» (ΒΙΝΤΕΟ)
Μαζικά έξω από το Προεδρικό οι Αμμοχωστιανοί (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου με επικεφαλής τον Αλέξη Γαλανό θα διαβιβάσει υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα. Ο Δήμος Αμμοχώστου αναμένει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε διάβημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε κόμματα και όπου αλλού δύναται να το πράξει.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι “είμαστε εδώ για να πούμε στον Πρόεδρο ότι ο λαός και αυτός ο λαός που είναι εδώ πενθεί δεν γλεντά. Ο λαός θέλει λύση στα σωστά πλαίσια. Δεν θέλουμε να ακούμε ιστορίες για δύο κράτη. Μία Κύπρος υπάρχει και αυτή είναι η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος”.

Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αλέξης Γαλανός είπε: “Προεδρε προχωράτε όπως προχωρούσατε προεκλογικά προς τη κατεύθυνση της λύσης. Μπορεί να υπάρχουν κατεστημένα που δεν θέλουν λύση, όμως η υστεροφημία σας στηρίζεται στη λύση του Κυπριακού”.

Μετά το πέρας των ομιλιών και αφού η αντιπροσωπεία του Δήμου εισήλθε στο Προεδρικό για να παραδώσει το υπόμνημα, στο χώρο της εκδήλωσης σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ ομάδων παρευρισκομένων. Συγκεκριμένα ομάδα διαδηλωτών φώναζε συνθήματα όπως “η Κύπρος είναι ελληνική” και δεύτερη ομάδα απαντούσε “η Κύπρος ανήκει στον λαό της”, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Στην εκδήλωση, πέραν των απλών πολιτών, συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις, σύνδεσμοι, σωματεία, κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες, ενώνοντας τις φωνές τους, με στόχο το ζήτημα της Αμμοχώστου να επανέλθει στο προσκήνιο. Παρόντες στην εκδήλωση είναι επίσης αρκετοί βουλευτές και αξιωματούχοι κομμάτων, καθώς και πρώην αξιωματούχοι του κράτους.

Οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν συνθήματα και κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως “Σώστε την Αμμόχωστο”, “Μόνη Λύση η Επανένωση”, “Φτάνει η αδιαφορία. Η Αμμόχωστος μας καλεί” και “Ένας είναι ο πύργος μας κι αυτός είναι του Οθέλλου”. Επίσης αρκετοί κρατούν πλακάτ με το σύνθημα “Αμμόχωστος μπροστά”, ενώ άλλοι κρατούν κυπριακές σημαίες και σημαίες που γράφουν “Ειρήνη”, στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Την εκδήλωση στηρίζουν η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74”, ο Δήμος Μόρφου, το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, η ΕΔΕΚ , η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος. Τη στήριξή της στη συγκέντρωση εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Προεδρικού Μεγάρου.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει διευθετήσεις με λεωφορεία για μετάβαση όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είχε απευθύνει έκκληση προς όλους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ενώ χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριά” τις κινήσεις του Κουντρέτ Οζερσάι σε σχέση με τα Βαρώσια.

Famagusta.News / PhileNews