Η «αποκάλυψη» του Οζερσάι για την περίκλειστη Αμμόχωστο (ΒΙΝΤΕΟ)

ozersai Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Τουρκία

Σε μια αποκάλυψη, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, για την περίκλειστη Αμμόχωστο, με την οποία επιχειρεί έμμεσα να σπείρει τη διχόνοια στην Ε/κ πλευρά, προχωρεί στην αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στην Σημερινή ο λεγόμενος “Υπουργός Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

Αποδίδει πλήρη ευθύνη στην ηγεσία Αναστασιάδη για το ναυάγιο της πρωτοβουλίας του Αμερικανού Αντιπροέδρου το 2014.

Την ίδια ώρα, και μιλώντας με καθαρά τουρκικά επιχειρήματα, προειδοποιεί για το ρίσκο σύγκρουσης αν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει το καθόλα νόμιμο ενεργειακό της πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της μεγάλης συνέντευξής του στο Σίγμα και την Σημερινή, επανέλαβε σχεδόν φορτικά ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο, η πόλη θα κατοικηθεί.

Και για να απαντήσει στις συλλήβδην επικρίσεις, έρριξε βόμβα, αποδίδοντας αποκλειστική ευθύνη στην Ε/κ πλευρά για την ματαίωση τελευταία στιγμή της πρωτοβουλίας Τζο Μπαίντεν, το 2014.

«Τους κατηγορώ και εγώ ότι ευθύνονται για την αποτυχία αυτής της διαδικασίας. Λόγω της εμμονής της Ε/κ πλευράς να εξαιρέσει τα Τ/κ λιμάνια και την διερεύνηση/εκτίμηση των Τ/κ λιμανιών. Στο πρωτότυπο προσχέδιο – και είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό – που δόθηκε από την Αμερικανική Διοίκηση συμπεριλάμβανε ακόμη μια μελέτη/εκτίμηση για τα Τ/κ λιμάνια. Και δεν έγινε δεκτό από την Ε/κ πλευρά. Και δεν ήταν για την συμμετοχή Ε/κ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αυτός δεν ήταν ο κύριος λόγος. Ο κύριος λόγος ήταν το άλλο», ανέφερε ο κ. Οζερσάι.

Ισχυρισμός που στοχεύει στο να διχάσει εκ νέου την Ε/κ πλευρά και τον οποίο στήριξε επικαλούμενος τον τότε Αμερικανό Πρέσβη και ντοκουμέντα, όπως είπε, που κατέχει. Διέγραψε δε με μια μονοκονδυλιά τη σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την πόλη – φάντασμα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ψηφίσματα που δεν αναγνωρίζουν την “ΤΔΒΚ” (όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος), αλλά στην πράξη είμαστε κράτος. Ξέρω ότι διαφωνείτε μαζί μου. Το ότι έχουμε ψηφίσματα δεν σημαίνει ότι είναι και σωστά. Επίσης, δεν σημαίνει ότι αυτά τα ψηφίσματα είναι για εφαρμογή. Μερικές φορές είναι για να ικανοποιήσουν κάποιες πολιτικές προσδοκίες», υπογράμμισε.

Ως το αντίπαλο δέος του Ακιντζί, ο Οζερσάι ρίχνει τις μάσκες απροκάλυπτα και αναφερόμενος στην Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ε/κ πλευρά ότι η ισχύς, προφανώς η στρατιωτική, είναι το μέσο επιβολής αποφάσεων.

Εκνευρίζεται μάλιστα όταν του υποδεικνύουμε ότι αυτό είναι ωμός εκβιασμός.

«Βασικά, η διπλωματία πάει χέρι – χέρι με την ισχύ και με τα μηνύματα, έτσι προσπαθείς να πετύχεις κάτι. Μερικές φορές καταλαβαίνεις τι λες. Κάποιες φορές στέλνεις εκ των προτέρων ένα μήνυμα για να πετύχεις κάτι. Είναι ένα είδος διπλωματίας μέσω της ισχύος. Γι’ αυτό, κάποιος δεν πρέπει να υποτιμά πως αν σε συγκεκριμένα σημεία, αν φτάσουμε στο επίπεδο των τετελεσμένων, επί του εδάφους, ακόμη και αν το ένα μέρος λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή μου ανήκει και το άλλο πάει σε αυτό το σημείο και επιμένει, θα καταλήξει σε κρίση, σε ένταση. Υπάρχει ρίσκο», ανέφερε. Δηλαδή υπάρχει ρίσκο για σύγκρουση, ρωτήθηκε.

«Ναι υπάρχει» απάντησε και πρόσθεσε, «δεν το ευνοώ ούτε το υποστηρίζω. Στη διεθνή πολιτική και διπλωματία αυτά τα ρίσκα μερικές φορές μπορεί να βοηθήσουν να βρεθούν συγκεκριμένες συμφωνίες».

Αυτό δεν είναι εκβιασμός, ρωτήθηκε εκ νέου. Για να απαντήσει: «Λυπάμαι που ακούω αυτή τηνλέξη από εσάς μετά από όσα σας είπα. Τι να πούμε για την Ε/κ ηγεσία που αναφέρεται σε κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία γι’ αυτό το ζήτημα. Να το ονομάσουμε και αυτό εκβιασμό; Τι να πούμε για τις αναφορές της Ε/κ πλευράς που ζητεί από τις ΗΠΑ να επιβάλουν στρατιωτικό εμπάργκο ή κυρώσεις στην Τουρκία. Θα το ονομάσουμε εκβιασμό; Αν το ονομάζεται εκβιασμό τότε να μιλήσουμε με την γλώσσα του εκβιασμού».

Στήριξε τέλος την Τουρκικής εμπνεύσεως, φερόμενη ως πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο.

Και κλείνοντας απέρριψε a priori οποιαδήποτε αντιπρόταση της Λευκωσίας που δεν θα επιτρέπει στην Τ/κ πλευρά να βάλει χέρι στους υδρογονάνθρακες ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού.

Πηγή: Sigmalive/Χρίστος Χαραλάμπους