Ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ τα Βαρώσια επιμένει ο Μπεντέρ

Πληρωμένη δημοσίευση του «διευθυντή» του «τμήματος βακουφίων – ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ σε αρκετές τ/κ εφημερίδες σήμερα με τον τίτλο “Τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ. Το EΒΚΑΦ πρέπει να λάβει δισεκατομμύρια ευρώ» εξηγεί τί εννοεί με τους όρους «θεμελιώδης ιδιοκτησία» και «σφετερισμός».

Αναφέρει ότι το ΕΒΚΑΦ πραγματοποίησε μια μελέτη όλων των θεμελιωδών ιδιοκτησιών από το 1571 έως το 1974, μελετήθηκαν 2.443 εγγραφές, 13.000 φάκελοι και 8 εκατομμύρια έγγραφα. “Έγινε μεταφορά 20 εκατομμυρίων δεδομένων και όλες αυτές οι μελέτες καταγράφηκαν σε υπολογιστή”, σημειώνει προσθέτοντας ότι υπάρχουν 744GB πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων 424.000 εγγράφων και φωτογραφιών σε ψηφιακό περιβάλλον.

Γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει, κάθε τεμάχιο από που προέρχεται. “Αρχικά, όλοι συμφωνούν ότι ολόκληρο το Βαρώσι ανήκει στα ιδρύματα του Αμπντουλάχ Πασά, του Λάλα Μουσταφά Πασά και του Μπιάλαλ Αγά. Από πού προέρχεται η διαφωνία; Λέμε ότι τα ακίνητα, τα οποία κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης αφαιρέθηκαν από την ιδιότητα ιδρύματος και μεταφέρθηκαν στους Ε/κ και την Εκκλησία είχαν μεταφερθεί κατά τρόπο αντίθετο προς το νόμο. Εκείνοι που έχουν την αντίθετη άποψη λένε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι αντίθετες προς το νόμο ».

Αναφέρθηκε επίσης σε υπόθεση που υπέβαλαν οι κάτοικοι του χωριού Τερσεφάνου το 1955 για ένα ακίνητο που ονομάζεται “Φάρμα Τερσεφάνου”, υποστηρίζοντας ότι το Δικαστήριο αποφάσισε τότε υπέρ του ΕΒΚΑΦ και ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεντέρ, το 1960, κατόπιν εντολής του τότε αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσιούκ κατατέθηκαν αγωγές κατά της Δημοκρατίας για τα ακίνητα του ΕΒΚΑΦ, αλλά οι αγωγές ακυρώθηκαν λόγω των συμβάντων του 1963.

Ο κ. Μπεντέρ υποστήριξε επίσης ότι η βρετανική διοίκηση είχε παραδεχθεί ότι είχε πληρώσει χαμηλό ενοίκιο για ακίνητα του ΕΒΚΑΦ και αργότερα κατέβαλε στην τουρκική διοίκηση 1,5 εκατομμύρια στερλίνες για επισκευή αυτών των κτιρίων. «Το υπογεγραμμένο αυτό κείμενο αναφέρεται ως «προσάρτημα U» (Appendix U) στη συμφωνία του 1960 και στο κείμενο αυτό λέγεται ότι αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί».

Το ΕΒΚΑΦ, το οποίο έχει τα περισσότερα ακίνητα στην Κύπρο, από χρόνια αποδυναμώθηκε, ώστε να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και να επισκευάσει τα ακίνητά του λόγω των σφετεριζόμενων – όπως είπε – περιουσιών του και της απώλειας των ενοικίων. Κατά τον κ. Μπεντέρ, οι αποζημιώσεις για τις σφετεριζόμενες ιδιοκτησίες του ΕΒΚΑΦ από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 θα πρέπει να καταβληθούν και τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν, υποστηρίζοντας ότι τα χαμένα έσοδα από την απώλεια ακινήτων είναι δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: philenews/KYΠΕ