«Το θέμα της Αμμοχώστου θα περιληφθεί στην Έκθεση για Τουρκία»

ammochostos1 exclusive, Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

Τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα της απόδοσης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα περιληφθεί στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα συντάξει η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάτι Πίρι έλαβε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την εισηγήτρια της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαλανός σε δημοσιογραφική διάσκεψη, “η κ.Πίρι είναι πάντοτε θετική και έχει πάντα τηρήσει το λόγο της”. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική σημασία της υπόθεσης της Αμμοχώστου και τη μεγάλη νομική σημασία των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, τα οποία “ο πρώτος που πρέπει να τα εφαρμόσει είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ”, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα ψηφίσματα 550 και 689 και τονίζοντας ότι “έπρεπε να το κάνει με περισσότερες προσπάθειες”, πως “δεν υπήρξαν οι αποφασιστικές κινήσεις, αλλά και εμείς γενικά ως πολιτεία, έπρεπε να είχαμε ζητήσει πιο επιτακτικά το θέμα”.

Ερωτηθείς αν και η σκιώδης εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Renate Sοmmer, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (καθώς η Κάτι Πίρι ανήκει στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), είναι εξίσου υποστηρικτική, απάντησε καταφατικά. Επεσήμανε όμως ότι “επέρχεται και μια κούραση, γιατί το Κυπριακό κρατάει χρόνια”, και σημείωσε ότι “όλοι έχουμε κουραστεί από την τουρκική αδιαλλαξία”.

Κληθείς να τοποθετηθεί ως προς τί αναμένει από την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επισκέπτεται την Κύπρο και θα επιχειρήσει να δει την Αμμόχωστο στις αρχές του Μάη, ο κ. Γαλανός δήλωσε ότι “το γεγονός ότι η Επιτροπή Αναφορών επισκέπτεται την Κύπρο, με αποστολή στην οποία μετέχουν 8 Ευρωβουλευτές, από αρχικά 2 που είχαν δηλώσει συμμετοχή είναι σημαντικό” και πως εξίσου σημαντικό είναι το ότι σκέπτεται να κάνει μια αναφορά και να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια.

Υπενθύμισε ότι “ήδη υπάρχουν αποφάσεις, και της Επιτροπής Εξωτερικών και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του 2007 και του 2012 που είναι αρκετά ισχυρές”, όπως είπε, και “το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των κρατών μελών. Οπότε αναμένουμε αποτελέσματα , όμως αυτό εξαρτάται από την Τουρκία”, σημείωσε.

“Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει το καθήκον τους και εκείνο που αναμένετο ήταν μια πιο ουσιαστική εμπλοκή από το Συμβούλιο, καθώς υπάρχει μια αδυναμία – έμπαιναν πάντοτε γενικεύσεις – για μια ειδική λύση του Κυπριακού, αλλά δεν εξειδίκευαν το θέμα (της Αμμοχώστου)”, είπε.

“Αναμένουμε τώρα ότι οι διαδικασίες θα οδηγήσουν σε κάποια εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων”, είπε, και ότι, “η νέα έκθεση της Eπιτροπής Aναφoρών δεν μπορεί να είναι διαφορετική, θα είναι τουλάχιστον τα ίδια”. Είπε πως “θέλουμε και αναμένουμε να υπάρξει και το εκτελεστικό μέρος και θα το θέσουμε και στον Υπουργό Εξωτερικών μας που θα συναντήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα”.

Επανερχόμενος στο θέμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, συμπλήρωσε ότι “η κ.Πίρι είπε ότι το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει μόνιμα στην έκθεση” και του υπέδειξε ότι θα έρθει στην Ολομέλεια το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Σημείωσε πως γνωρίζει ότι “τα θέματα του ενδιαφέροντος αυτή την εποχή είναι τα θέματα της ΑΟΖ, του αερίου, οι γκρίζες ζώνες στα οικόπεδα, το τρυπάνι με το οποίο μας απειλεί η Τουρκία και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέλλον”, αλλά “είναι καλό να γίνονται και ενέργειες που θα αφορούν την ουσία του κυπριακού, δεν είναι μόνο για τους φυσικούς πόρους”.

Προέτρεψε “να κοιτάζουμε και την ιστορία του Κυπριακού, της εισβολής και κατοχής τα ανθρώπινα δικαιώματα , την παρουσία τουρκικού στρατού, την προσπάθεια επανένωσης και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων”.

Επεσήμανε ότι “η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ για να διευκολύνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την επίλυση του Κυπριακού” και σημείωσε ότι “η Κύπρος προχώρησε στην εξεύρεση φυσικού αερίου ως μέσο πίεσης για την επανένωση της νήσου”, προειδοποιώντας ότι “τα μέσα δεν πρέπει να γίνονται σκοπός”.

Ο σκοπός είναι “η βιώσιμη και λειτουργική λύση της Κύπρου που ήταν πάντα ένα ενωμένο νησί για χιλιάδες χρόνια”, είπε, και ζήτησε όπως “η Ευρώπη και το φυσικό αέριο να εξυπηρετούν τη λύση του Κυπριακού και την αποχώρησή του τουρκικού στρατού”.

Ο κ. Γαλανός, συνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους του κατεχόμενου Δήμου Χρύσανθο Ζαννέτο, Κωστάκη Χατζηκακού και Ανδρέα Σιοπαχά, είχαν μεταξύ 26-28 Μαρτίου σειρά επαφών στις Βρυξέλλες.

Επίκεντρο των επαφών της αντιπροσωπείας ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωβουλευτές για το θέμα της Αμμοχώστου, όπως αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η εν λόγω Επιτροπή στην Κύπρο στις 7-8 Μαΐου, σε συνέχεια της αρχικής αποστολής της Επιτροπής Αναφορών για το θέμα της Αμμοχώστου το 2007. Στόχος της νέας αποστολής της Επιτροπής Αναφορών είναι να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις στις οποίες προέβη το 2007, σε σχέση με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου συναντήθηκε, επίσης, με ηγέτες και άλλους παράγοντες των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ενωτικής Αριστεράς, Gabriele Zimmer, στην παρουσία των Κύπριων ευρωβουλευτών Νεοκλή Συλικιωτη και Τάκη Χατζηγεωργίου. Συναντήθηκε, επίσης, με την κ. Πίρι και την κ Sommer.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου συντονισμού, ιδιαίτερα ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης της Επιτροπής Αναφορών στην Κύπρο. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν.

Κατά την παραμονή της στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου παρευρέθηκε και σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ και τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, μίλησε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Cecilia Wikstrom.

Πηγή: ΚΥΠΕ