ΑΥΓΟΡΟΥ: Πώς περιγράφουν οι ιδιοκτήτες του ΖΗΔΗΠΑ την κατάσταση στις αίθουσες δεξιώσεων

Κραυγή αγωνίας των ιδιοκτητών αιθουσών δεξιώσεων - Τί αναφέρουν οι Δημήτρης Ματθαίου και Παναγιώτης Κλατσιάς

Στο AlphaNews.Live περιέγραψαν οι ιδιοκτήτες της αίθουσας δεξιώσεων ΖΗΔΗΠΑ στο Αυγόρου, Δημήτρης Ματθαίου και Παναγιώτης Κλατσιάς τα προβλήματα από την επέκταση των απαγορευτικών διαταγμάτων για τους γάμους και τις βαπτίσεις με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί και τόσο αυτοί όσο και οι δεκάδες υπάλληλοί τους να βρίσκονται στην ανεργία.

Tην έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών αιθουσών δεξιώσεων για γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα απαγορευτικά διατάγματα για τέτοιου είδους συναθροίσεις και μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Από τον Μάρτιο του 2020, οι αίθουσες παραμένουν κλειστές εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, με αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρηματίες σε όλη την Κύπρο να βρίσκονται σε απόγνωση και εκατοντάδες οικογένειες να κινδυνεύουν με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στη σελίδα του ALphaNews.Live

Όπως η περίπτωση των Δημήτρη Ματθαίου και Παναγιώτη Κλατσιά που συνδιαχειρίζονται μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες δεξιώσεων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μεγέθους δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και η οποία υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την περίοδο θα βρισκόταν στο απόγειο των εργασιών και δραστηριοτήτων της.

Ο κύριος Ματθαίου ανέφερε στο alphanews.live ότι στην επιχείρηση του εργοδούνται πέραν των δεκαπέντε ανθρώπων και από αυτήν σιτίζονται τέσσερις και πλέον οικογένειες.

“Ζητάμε να εισακουστεί άμεσα το αίτημα μας για άρση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις. Τουλάχιστον να επιτρέπεται σε κάθε αίθουσα ανάλογα με τα τετραγωνικά της να δέχεται κόσμο με απόσταση και με όλα τα μέτρα προστασίας. Χωρίς αμφιβολία κανένας Κύπριος -τουλάχιστον της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όπου εδράζεται η επιχείρηση μας- δεν θα τελεστεί το γάμο του με 350 άτομα, κατά συνέπεια θα ακυρωθούν όλοι οι γάμοι μέχρι Σεπτέμβριο. Σας υπενθυμίζω ότι η αίθουσα δεν λειτουργεί από τον Μάρτιο. Αναλογιστείτε πόση οικονομική ζημιά θα έχει η εταιρεία μας και άλλες τόσες παγκυπρίως.”

Ο κύριος Κλατσιάς υπέδειξε ότι σε ένα γάμο τουλάχιστον γνωρίζεις τους προσκεκλημένους άρα αν τύχει και υπάρχει εστία μόλυνσης μπορεί να εντοπιστούν γιατί οι καλεσμένοι βρίσκονται σε λίστες.

“Ενώ στα κέντρα εστίασης είναι όλοι άγνωστοι και δεν μπορείς να εντοπίσεις τυχον επαφές αν βρεθεί κρούσμα. Το αδιανόητο είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί γίνονται μόνο για γάμους και βαφτίσεις ενώ τα αεροδρόμια δέχονται τουρίστες από 40 χώρες με τη μετάδοση του ιού να γίνεται κυρίως από το εξωτερικό και όχι από εγχώρια μετάδοση.”

Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες δεξιώσεων και γάμων ετοιμάζουν δυναμικά μέτρα καθώς, παρόλο που προβλέπονταν κατάργηση όλων των αριθμητικών περιορισμών από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δε θα υλοποιηθεί. Μιλώντας στην εκπομπή “Alpha Ενημέρωση” η Γιώτα Καπαρή, εκ μέρους του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμου και Εκδηλώσεων ανέφερε ότι οι “ανοιχτοί” γάμοι -πέραν των 350 ατόμων- δε θα μπορέσουν να γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

“Πλέον όλη η κατανόηση που είχαμε να δείξουμε προς την Κυβέρνηση, έχει στερέψει. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία είναι “καθαρή” και τα κρούσματα είναι όλα “εισαγόμενα””.

Πρέπει το κράτος να αναλάβει το βάρος της απόφασης, σημείωσε η κ. Καπαρή, τονίζοντας ότι αίτημα των επαγγελματιών είναι η καταβολή αποζημίωσης τόσο προς τα μέλη όσο και προς τους πελάτες.

Τα δύο ενδεχόμενα σενάρια που θα μπορούσαν να τύχουν μελέτης, κατά την ίδια, είναι είτε να επιτραπεί η κανονική πραγματοποίηση των εκδηλώσεων είτε να βρεθεί τρόπος οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων που δε μπορούν επί του παρόντος να λειτουργήσουν. Ένα πλαφόν γύρω στα 500-600 άτομα θα ήταν πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο, σημείωσε η κ. Καπαρή, αναφορικά με τις ημερομηνίες από 25 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Πηγή: AlphaNews.Live