ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Μάζεψαν 72kg σκουπίδια από παραλία

Εκστρατεία καθαριότητας από Νεολαία Κινήματος Οικολόγων

Στιγμιότυπο 2020 09 21 08.19.13 Εκστρατεία Καθαριότητας, Σκουπίδια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, η οποία σηματοδοτείται με εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών ανά το παγκόσμιο, η Νεολαία των Οικολόγων, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, πραγματοποίησε τέσσερεις εθελοντικούς καθαρισμούς ακτής και βυθού σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος, κατά τη διάρκεια των καθαρισμών έγινε καταγραφή και συλλογή των αποβλήτων, σύμφωνα με το πρότυπο της Ιταλικής Οργάνωσης Legambiente.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νεολαίας του Κινήματος, οι αριθμοί από τη φετινή καλοκαιρινή εξόρμηση καθαρισμού παραλιών, δείχνουν πως οι ακτές και ο βυθός της Κύπρου, δεν έχουν ανασάνει από την πανδημία.

Στην παραλία Ζιάτζι στην Αγία Νάπα όπου έγινε καθαρισμός παραλίας αλλά και βυθού, οι εθελοντές μάζεψαν 14 Kg σκουπίδια από την παραλία και 58 Kg από το βυθό αντίστοιχα.

Στον δεύτερο σταθμό της Εκστρατείας, παραλία Μενεού στη Λάρνακα, έγινε συλλογή 131 Kg σκουπιδιών μόνο από την ακτή. Στην τρίτη στάση της Εκστρατείας, παραλία Μονή στη Λεμεσό, οι εθελοντές συγκέντρωσαν 217 Kg σκουπίδια, καθαρίζοντας μόνο την ακτογραμμή. Στον τελευταίο σταθμό για το καλοκαίρι του 2020, παραλία Λάρα στον Ακάμα, οι εθελοντές μάζεψαν συνολικά 97 Kg σκουπίδια, καθαρίζοντας την ακτή και το βυθό.

Σε μεγάλο βαθμό, τα σκουπίδια που συλλέγηκαν ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών, τα οποία λόγω της φθοράς μετά την απόρριψή τους στη φύση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανακύκλωση. Παράλληλα, αρκετός όγκος σκουπιδιών αφορά μεγάλα αντικείμενα όπως κρεβάτια, τροχούς, ψυγείο, αλιευτικά είδη κ.α., τα οποία απορρίπτονται συνήθως σε θάμνους ή στο βυθό της θάλασσας, ή ακόμη μπορεί να τα ξεβράσει η θάλασσα λόγω των ρευμάτων.