Αγία Νάπα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συμποσίου Σεφέρη (εικόνες)

a12 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Mε επιτυχία στέφθηκε το τριήμερο Συμπόσιο Σεφέρη Δήμου Αγίας Νάπας που έλαβε χώρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα». Σημειώνεται ότι το πρώτο συμπόσιο έγινε το 1988 και το δεύτερο το 1996.

a12 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας πήρε ομόφωνα την απόφαση για αναβίωση του Συμποσίου Σεφέρη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

a10 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Στόχος του Δήμου ανάφερε είναι να καταστεί η Αγία Νάπα κέντρο σεφερικών μελετών, ανταποδίδοντας έτσι την αγάπη του ποιητή για αυτό τον τόπο αφού όπως είπε είναι γνωστό ότι ο ποιητής επέλεξε να είναι ο μόνος χώρος που αφιέρωσε δύο ποιήματα και πολλές αναφορές στα ημερολόγια του. Το φετινό συμπόσιο πρόσθεσε είναι αφιερωμένο στο Δημήτρη Μαρωνίτη, τον διαπρεπή φιλόλογο που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το έργο του Σεφέρη και τα κυπριακά ποιήματα.

a11 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Ο Δήμος της Αγίας Νάπας σημείωσε εκτιμά και προωθεί ετήσια διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις και δημιουργεί πολιτισμό και παράδοση για τα οποία είναι περήφανος.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την άρτια διοργάνωση του Συμποσίου ιδιαίτερα τον Καθηγητή Γιώργο Γεωργή τον οποίο ανακήρυξε σε άξιο πρεσβευτή της Αγίας Νάπας.

a9 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου κ. Διομήδης Μαρκουλλής στο χαιρετισμό του ανάφερε ότι ο Σεφέρης είδε την Κύπρο σαν την αποκάλυψη ενός κόσμου, ενός ανθρώπινου δράματος που όποιες και να ήταν οι σκοπιμότητες της καθημερινής συναλλαγής μετρούσε και έκρινε την ανθρωπιά. Ο Σεφέρης πρόσθεσε έδωσε την Κύπρο ως ιδέα και ως σύμβολο και με τα ποιήματά του την έκανε γνωστή στον Ελλαδικό χώρο όσο κανένας άλλος μέχρι τότε. Χαρακτήρισε επίσης το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη ως κορυφαία εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο τη Αγίας Νάπας και ξεχωριστά τον δραστήριο Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο που παράλληλα με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη πασκίζει με πολλούς και σημαντικούς τρόπους να κρατήσει και να προβάλει το σεφερικό ένδυμα της πόλης του και την πολιτιστική της παρουσία.

a8 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Εκ μέρους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού η κυρία Νάντια Στυλιανού διάβασε τον χαιρετισμό του Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλου Παρασκευά. Στον δικό του χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Λυκειάρχης και Πρόεδρος του 3ου Συμποσίου Σεφέρη κ. Αδάμος Σεργίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που απήθυνε χαιρετισμό στο 3ο Συμπόσιο για τον μεγάλο ποιητή της Ελλάδας της Ρωμιοσύνης και της Κύπρου.

a7 1 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Υπάρχουν πρόσθεσε μερικοί τόποι, οι οποίοι ασχέτως του μεγέθους τους, της πολιτικής, στρατιωτικής ή οικονομικής τους ισχύος περικλείουν μέσα τους τόση δύναμη σχεδόν μεταφυσική που κινούν μόνοι τους, άθελα τους ενδεχομένως τις μυλόπετρες της ιστορίας και ένας τέτοιος τόπος είπε είναι και η Κύπρος.

a5 1 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Η υπηρεσιακή ενασχόληση του Σεφέρη ανάφερε ως ΄Ελληνα διπλωμάτη με την Κύπρο είτε ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, είτε ως επικεφαλής της διεύθυνσης του Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε από οποιανδήποτε άλλη θέση, ο Σεφέρης αγωνίστηκε σκληρά για το νησί και την ελευθερία του. «Μέσα από τις σελίδες του πολιτικού του ημερολογίου τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, τις επιστολές του αλλά και τα υπηρεσιακά έγγραφα διαπιστώνουμε τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις του για την πορεία του εθνικού ζητήματος».

a6 1 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Εκ μέρους της Α.Ε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία του Συμποσίου για την προαγωγή των Σεφερικών Σπουδών και εξήρε την πολιτιστική προσπάθεια του Δήμου Αγίας Νάπας, ιδιαίτερα με διοργανώσεις σαν αυτές που δείχνουν τη διαχρονική σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

a3 2 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, ΠολιτισμόςΟ Καθηγητής κ. Γιώργος Γιωργής είπε ότι ο Σεφέρης ήρθε στην Κύπρο τα έτη 1953 -1955 από τη Βηρυτό που ήτανε Πρέσβης της Ελλάδος. Αγάπησε το νησί και ιδιαίτερα την Αγιάνναπα που πρωτοεπισκέφθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 1953 και φωτογραφίζει συνεχώς το εσωτερικό του Μοναστηριού τη μεγάλη συκομουριά, τη Μαρώ και το Λοΐζο κάτω από τη συκομουριά και στα σκαλοπάτια του κεφαλόβρυσου, το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τους ψαράδες που απλώνουν τα δίχτυά τους να στεγνώσουν.

a2 2 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Οι εντυπώσεις του, πρόσθεσε, περνάνε στα δυο του ποιήματα Αγιάνναπα Α΄ και Αγιάνναπα Β που τις συνόδευσε με τα διαβάσματα από την ιστορία των σταυροφόρων του Steven Runciman. Σε μονοήμερο ταξίδι του στο νησί στις 4 Νοεμβρίου το 1969 επισκέφθηκε και την Αγία Νάπα. Η τελετή έναρξης διανθίστηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν ομάδα μαθητών και καθηγητών των Μουσικών Σχολείων Αμμόχωστου. Στη συνέχεια οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Κυριάκος Χαραλαμπίδης διάβασαν τα ποιήματα Αγία Νάπα Α΄ και Β΄.

a1 2 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Το Συμπόσιο από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχε έξι συνεδρίες όπου ανακοινώθηκαν 24 συνολικά εισηγήσεις από διαπρεπείς μελετητές του σεφερικού – καθηγητές Πανεπιστημίων, της Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφείς και λογοτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην καταληκτήρια συνεδρία τιμήθηκε μετά από απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ο ποιητής, δοκιμιογράφος και βιβλιογράφος κύριος Δημήτρης Δασκαλόπουλος για το έργο του και ιδιαίτερα για την συμβολή του στην ανάπτυξη των σεφερικών σπουδών. Στο έργο του κ. Δασκαλόπουλου αναφέρθηκαν οι καθηγητές Παντελής Βουτουρής, ο Γιώργος Γεωργής, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός.

a 4 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Ο Δήμος Αγίας Νάπας του απένειμε τιμητική πλακέτα και αντίγραφο μεσαιωνικής γκραβούρας που απεικονίζει την Κύπρο. Παίρνοντας το λόγο κατά τη λήξη του Συμποσίου η κυρία Ανθή Μαρωνίτη, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμητική αφιέρωση του Συμποσίου στην μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ακολούθησε ξενάγηση στην Αγία Νάπα όπου οι Σύνεδροι επισκέφτηκαν το Κάβο Γκρέκο, το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, τις Θαλασσινές Σπηλιές,το Πάρκο Γλυπτικής και το Ιστορικό και Εθνικό Μουσείο Σέργη Σεργίου.

a13 Γιώργος Σεφέρης, Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός

Συμβολική φωτογράφιση συνέδρων στα σημεία αναφορών που επισκέφθηκε ο Γ. Σεφέρης

Οι σύνεδροι του 3ου Συμποσίου Σεφέρη κατά η διάρκεια της παραμονής τους στην Αγία Νάπα, επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, όπου έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία κάτω από τη συκομουριά και στον κεφαλόβρυσο, σημεία τα οποία επσκέφθηκε ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης τον Νοέμβριο του 1953 και φωτογραφήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρώ και τον αγαπημένο Αμμοχωστιανό φίλο του κ. Ευάγγελο Λοϊζου.

 Famagusta.News