Ο Δήμος Αγίας Νάπας συμμετέχει στο “Excelsior: Eratosthenes” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πρόκειται για σημαντικό έργο για πρωτοποριακές εφαρμογές της γεω-πληροφορικής

Στην επίσημη τελετή έναρξης του έργου «Excelsior: Eratosthenes: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment», που έγινε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου του ΤΕΠΑΚ «Τάσος Παπαδόπουλος» παρουσία του ΠτΔ κ. Νίκου Αναστασιάδη, Ευρωπαίων Διπλωματών, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΝΑΣΑ και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παρέστη η Υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τεχνικός του Δήμου Αγίας Νάπας κ. Μελίνα Γιωργαλλή εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο οποίος κατατάσσεται ανάμεσα στους 95 Οργανισμούς από την Κύπρο και στους 5 Δήμους που υποστηρίζουν το σημαντικό αυτό έργο με κοινές δράσεις προς όφελος της ποιότητας των Δημοτών του.

Το έργο αφορά πρωτοποριακές εφαρμογές της γεωπληροφορικής, είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020 ‘Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming Phase 2» και στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και αυτόνομου Κέντρου Αριστείας για την παρατήρηση της Γης και τη διαστημική παρακολούθηση του περιβάλλοντος, το οποίο θα προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα σχετικών υπηρεσιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στην ομιλία του, ο ΠτΔ ανέφερε πως, παρά την εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, το έργο Excelsior έχει επιτυχώς διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» και εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι αυτήν την απόφαση, επιπρόσθετα από την απόφαση για χρηματοδότηση άλλων πέντε Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο.

«Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη για την ανταγωνιστικότητα που η Κύπρος χαίρει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει δυναμικά και να αναπτύξει περαιτέρω τους δυο αυτούς τομείς, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία 2019-2023. Παράλληλα, υπέδειξε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει έξι Κέντρα Αριστείας με 15 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, καλύπτοντας μια περίοδο 15 χρόνων, «μια χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αναβαθμίσει τις προοπτικές για καινοτόμες έρευνες και επιχειρηματικότητα, ενώ την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εργοδότησης για υψηλού επιπέδου επιστήμονες και ερευνητές».

Συντονιστής του έργου είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ με εταίρους το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (DEC‐MTCW) και τριών κολοσσών σε θέματα διαστήματος και παρατήρησης Γης, του Γερμανικού Οργανισμού Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOA) και του Γερμανικού Ινστιτούτου για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία (TROPOS). Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 38 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα 15 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας επτά ετών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας δεκαπέντε ετών, από την Κυπριακή Δημοκρατία και χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας δεκαπέντε ετών, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.