“Ομαδικός βιασμός”: Η Αστυνομία απαντά στην επιστολή οργανώσεων για την υπόθεση της 19χρονης βρετανίδας

Ayia Napa ‘rape lie’ Brit 19 is victim of ‘revenge exclusive, Υπόθεση Βιασμού, Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται σε επιστολή την οποία συνυπογράφουν έντεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε σχέση με την υπόθεση της 19χρονης βρετανίδας που κατηγορείται ενώπιον Δικαστηρίου για δημόσια βλάβη.

Ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή, διερεύνησε το περιστατικό με κάθε σοβαρότητα και ευαισθησία διορίζοντας προς τούτο ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αμμοχώστου. Η υπόθεση, πρόσθεσε, έχει καταχωρηθεί και βρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ενώ η κατηγορούμενη, έχει αφεθεί ελεύθερη με όρους που έθεσε το Δικαστήριο.

Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης της κατηγορούμενης σε κινηματογραφική και φωτογραφική κάλυψη από τα ΜΜΕ στο χώρο του Δικαστηρίου, ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι η Αστυνομία ήδη με επιστολή της, ημερομηνίας 14/8/2019, έχει ζητήσει αλλαγή του τόπου εκδίκασης της υπόθεσης ειδικά για αυτό το λόγο. Αίτημα το οποίο, όπως σημειώνει, έχει επαναφερθεί από την Αστυνομία πολύ πρόσφατα.

Σημειώνει επιπρόσθετα ότι το ζήτημα αυτό φαίνεται να προέκυψε λόγω των κτηριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο συστεγάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο και τις συνθήκες ανάκρισης και λήψης κατάθεσης από την κατηγορούμενη, αναφέρει ότι οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί, θα κριθούν από το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η υπόθεση.

Περαιτέρω, σε σχέση με την εφαρμογή πρωτοκόλλου διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων από την Αστυνομία, αναφέρει πως υπάρχει σε ισχύ Αστυνομική Διάταξη, για τον χειρισμό περιστατικών έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Αναφέρει, τέλος, ότι η Αστυνομία έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την προστασία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας μεταξύ άλλων συνυπογράψει, ήδη από το 2017, σχετικά μνημόνια συνεργασίας με δεκαπέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, η οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης «ΣΤΙΓΜΑ», η οργάνωση ACCEPT – ΛΟΑΤΙ Κύπρου και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια «ΣΠΑΒΟ».

Η επιστολή των οργανώσεων

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία αποστέλλουν διάφορες Οργανώσεις της Κύπρου, ζητώντας μεταξύ άλλων, την αναστολή της δίωξης της 19χρονης Βρετανίδας η οποία κατηγορείται, από τον περασμένο Ιούλιο, ότι υπέβαλε ψευδή καταγγελία για βιασμό της.

Στην επιστολή τους οι οργανώσεις κάνουν λόγο για “πρωτοφανή διαπόμπευση της 19χρονης”. “Η ανεπαρκής προστασία της από την έκθεση στα ΜΜΕ, η παρατεταμένη ταλαιπωρία της από το δικαστικό Σώμα, αλλά και οι ισχυρισμοί της για απαράδεκτη μεταχείριση από αστυνομικούς οι οποίοι έλαβαν την αρχική της κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, τόσο προς τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας”.

Ζητούν αρχικά την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, “για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης έκθεσης της υπόπτου σε κάμερες και φωτογραφικές των ΜΜΕ αλλά ακόμη και διερχομένων έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου”.

Ζητούν επίσης να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής της δίωξης της, απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της και άμεση απελευθέρωση της.

Τέλος, ζητούν, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας να προχωρήσουν άμεσα στα ακόλουθα:

  1. Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ΤΑΕ Αμμοχώστου εξασφάλισε την αρχική κατάθεση της 19χρονης Βρετανίδας, ώστε να εξεταστούν σε βάθος και με την ανάλογη σοβαρότητα οι καταγγελίες της σχετικά με κακομεταχείριση από τις Αρχές.
  2. Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, να επανεξεταστεί η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Καταγγελιών Σεξουαλικών Επιθέσεων και οι διαδικασίες στήριξης των θυμάτων, τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Δικαστήριο. Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αυτό που διαφαίνεται για άλλη μια φορά είναι η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ στις καταγγελίες βιασμών.

Οι Οργανώσεις τονίζουν πως προτίθενται να υποβάλουν παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων σχετικά με τα πιο πάνω, “καθώς παρατηρείται πρωτοφανής διαπόμπευση μιας γυναίκας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ταυτόχρονα, προτιθέμεθα να υποβάλουμε παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τον τρόπο παρουσίασης της υπόθεσης στα ΜΜΕ”.

Την επιστολή συνυπογράφουν

  • Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
  • Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ)
  • Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ)
  • Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση
  • Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων ΓΥΚΟ
  • Ίδρυμα Ισότητας “Υπατία”
  • Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης “ΣΤΙΓΜΑ”
  • Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων
  • Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και CY Checkpoint
  • Οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΙ Κύπρου
  • Σύνδεσμος για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)