Τί σχέση μπορεί να έχουν Κιμ Καρντάσιαν – Λεονάρντο Ντι Κάπριο με μια έπαυλη στην Αγία Νάπα;

Στο μικροσκόπιο του FBI Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κιμ Καρντάσιαν - Διερευνώνται οι σχέσεις τους με καταζητούμενο, ιδιοκτήτη έπαυλης 6 εκατομμυρίων ευρώ στην Αγία Νάπα με κυπριακό διαβατήριο

ηξκ exclusive, ΤΖΟ ΛΟΟΥ

Λεπτομέρειες για τους δεσμούς του ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της τηλεπερσόνας Κιμ Καρντάσιαν με τον Τζο Λόου, Μαλαισιανό χρηματιστή, καταζητούμενο από τις διεθνείς Αρχές για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στον κόσμο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και το Όσκαρ

Την Πέμπτη, το Bloomberg αποκάλυψε προηγουμένως άγνωστες λεπτομέρειες από έγγραφα του FBI, στα οποία αναφέρεται πως ο ηθοποιός είχε ανακριθεί το 2018 αναφορικά με τη σχέση του με τον καταζητούμενο για συμμετοχή σε σύστημα ξεπλύματος χρήματος άνω των 4,5 δισ. δολαρίων που αποσπάστηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, γνωστό και ως 1MDB.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντι Κάπριο γνώρισε τον Λόου σε ένα νυχτερινό κέντρο το 2010 και στη συνέχεια ανέπτυξαν στενή σχέση.

Οι δύο τους είχαν κάποια στιγμή συζητήσει ιδέες για σύσταση ενός μεγάλου ταμείου, ύψους 1 δισ. δολαρίων, για την παραγωγή περισσότερων κινηματογραφικών ταινιών και για ένα θεματικό πάρκο της Warner Bros στην Ασία με παιχνίδια βασισμένα στις ταινίες του ηθοποιού. Είχαν συζητήσει και την ανάπτυξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον θέρετρου στο Μπελίζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις δημόσιες εμφανίσεις τους φαινόταν ότι είχαν μεγάλη οικειότητα, ενώ φαίνεται πως είχαν γνωρίσει και τις μητέρες τους.

Εκτός του ότι ο Λόου χρηματοδότησε το 2013 την υποψήφια για Όσκαρ ταινία The Wolf of Wall Street, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ντι Κάπριο, ο χρηματιστής είχε κάνει στον φίλο του και αρκετά πολυτελή δώρα. Μεταξύ αυτών το αγαλματίδιο των Όσκαρ που είχε κερδίσει ο Μάρλον Μπράντον, αξίας 600.000 δολαρίων, καθώς και έναν πίνακα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times του 2018, ο Ντι Κάπριο είχε επιστρέψει τα δώρα στις Αρχές μετά από τις έρευνες σχετικά με τη φερόμενη διασπάθιση των δισεκατομμυρίων από πλευράς του καταζητούμενου.

Τότε δήλωνε πως ο πλούτος του Λόου προερχόταν από κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στο Άμπου Ντάμπι, ενώ σημείωνε πως τον χαρακτήριζαν «Μότσαρτ του επιχειρηματικού κόσμου».

Το δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε επίσης πως το FBI είχε συνομιλήσει και με την Κιμ Καρντάσιαν σχετικά με τη σχέση της με τον Λόου.

64009ebf934c2c001802506b exclusive, ΤΖΟ ΛΟΟΥ

Κιμ Καρντάσιαν: Τα τυχερά παιχνίδια, η Ferrari και τα 250.000 δολάρια στη… σακούλα σκουπιδιών της τηλεπερσόνας

Η Κιμ Καρντάσιαν ανακρίνεται και αυτή από το FBI σχετικά με τη σχέση της με τον Τζο Λόου.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Καρντάσιαν παραδέχτηκε ότι έκανε πάρτι με τον Λόου στο Λας Βέγκας και δέχτηκε δώρα σε μετρητά από αυτόν. Τον γνώρισε για πρώτη φορά το 2009, όταν της πλήρωσε 50.000 δολάρια για να εμφανιστεί σε ένα νυχτερινό κέντρο για τα γενέθλιά του. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Μαλαισιανός ξεκίνησε από τότε να…. “λούζει” την τηλεπερσόνα με δώρα και μετρητά, συμπεριλαμβανομένων 250.000 δολαρίων σε χαρτονομίσματα των εκατό δολαρίων σε μια σακούλα σκουπιδιών, όταν έπαιξε χαρτιά μαζί του.

Σύμφωνα με την Καρντάσιαν συνάντησε τον Λόου μόνο έξι φορές, εκ των οποίων οι δύο ήταν ενώ έπαιζαν τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, διατηρούσαν επαφή μέσω γραπτών μηνυμάτων, με τον επιχειρηματία να υπόσχεται ότι θα την πλουτίσει με διαμαντένια κολιέ και ακριβούς πίνακες ζωγραφικής.

Ο Τζο Λόου παρευρέθηκε στον γάμο της Κιμ Καρντάσιαν με τον Κρις Χάμφρις το 2011 και της έδωσε 305.000 δολάρια ως γαμήλιο δώρο, τα οποία χρησιμοποίησε για να αγοράσει μια άσπρη Ferrari. Αργότερα την πούλησε και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει μια Lamborghini, η οποία καταχωρήθηκε στο όνομα του Κάνιε Γουέστ.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Μαλαισιανός πλήρωσε 1,25 εκατομμύρια δολάρια για να εμφανιστεί ο Γουέστ σε ένα γιοτ στην Ιταλία και έδωσε επίσης στην Καρντάσιαν 250.000 δολάρια για την εμφάνισή του. Όμως, η σχέση τους αργότερα χάλασε και σταμάτησαν να μιλούν στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση του FBI, η Καρντάσιαν θεωρούσε πάντα ότι η πηγή του πλούτου του Λόου ήταν το μεγαλύτερο μυστήριο γι’ αυτόν. Η έρευνα για τον μυστηριώδη άντρα και το σκάνδαλο 1MDB συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, με τον Τζο Λόου να κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα στις ΗΠΑ, τη Μαλαισία και άλλες χώρες.

Το σκάνδαλο 1MDB είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία, που αφορά την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό ταμείο οικονομικής ανάπτυξης της Μαλαισίας. Στο σκάνδαλο έχουν εμπλακεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Μαλαισία, καθώς και αρκετές παγκόσμιες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

exclusive, ΤΖΟ ΛΟΟΥ

Η έπαυλη στην Αγία Νάπα αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ και το κυπριακό διαβατήριο

Ο καταζητούμενος Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λόου ζήτησε τη βοήθεια εταιρείας που ειδικεύεται στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για τους πελάτες της ώστε να αγοράσει το “χρυσό διαβατήριο” της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της οργάνωσης Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report από τη Μαλαισία. Πάντως, η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου.

Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας και αναδεικνύεται από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στα βασικά της σημεία, η έρευνα αναφέρει ότι εταιρεία του Λονδίνου συνεργάστηκε με τον Τζο Λόου παρά το ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόσωπο πολιτικά εκτεθειμένο.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε κυπριακή λογιστική εταιρεία ως διαμεσολαβητή για την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας αξίας περίπου 6 εκ. ευρώ από τον Μαλαισιανό χρηματιστή στην Αγία Νάπα, με σκοπό την απόκτηση του κυπριακού και κατ’ επέκταση κοινοτικού διαβατηρίου.

Η συναλλαγή έγινε με την εμπλοκή εικονικών εταιρειών και εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες απόκρυψης των πραγματικών ιδιοκτητών.

Αναφέρεται επίσης ότι τρεις συνεργάτες του Τζο Λόου επίσης έκαναν αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας περίπου την ίδια περίοδο και δήλωσαν ως κατοικία κυπριακές διευθύνσεις κοντά σε εκείνη του χρηματιστή. Η δημοσιογραφική ομάδα του OCCRP παραθέτει δήλωση του τέως Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ότι κανένας εξ αυτών δεν απέκτησε το κυπριακό διαβατήριο.

Η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου, ισχυριζόμενη ότι τον παρέπεμψε σε άλλη εταιρεία.

Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, επικαλούνται συμβόλαιο μεταξύ των δύο με ημερομηνία 7 Μαΐου 2015 και τιμολόγια από την εταιρεία του Λονδίνου προς εταιρείες στην Κύπρο τα οποία σχετίζονται με τις κινήσεις του καταζητούμενου χρηματιστή αναφορικά με το διαβατήριο εκείνη τη χρονιά.

Το Νοέμβριο του 2016, πέντε μήνες μετά από τις κατηγορίες σε βάρος του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Τζο Λόου εμφανίζεται να ζητά ξανά τη βοήθεια την εν λόγω εταιρείας για την αγορά μεγαλύτερου ακινήτου στην Αγία Νάπα, ακυρώνοντας το συμβόλαιο της αρχικής αγοράς και υπογράφοντας καινούριο.

Ο Τζο Λόου καταζητείται για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του στην υπεξαίρεση άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας το 2015.

Έχασε εν τέλει την έπαυλη στην Αγία Νάπα;

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Φιελελεύθερος, σε ρεπορτάζ στις 29 Ιουλίου 2020, η ΜΟΚΑΣ σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα εξασφάλισε διάταγμα δέσμευσης της πολυτελούς έπαυλης στην Αγία Νάπα.

Το διάταγμα που δεσμεύει τη βίλα αξίας έξι εκατομμυρίων ευρώ από πιθανή αποξένωση, εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από αίτημα την Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

Είχε προηγηθεί το μπλοκάρισμα της έπαυλης μέσω του Τμήματος Κτηματολογίου ώστε στην περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να πωλήσει ή να μεταβιβάσει το συγκεκριμένο ακίνητο, να ενημερωνόταν η ΜΟΚΑΣ. Μετά από συνεννόηση και επαφές με τις Αρχές της Μαλαισίας, έγινε κατορθωτό να εκδοθεί δικαστικό διάταγμα παγιοποίησης του μοναδικού ακινήτου που κατέχει ο Τζο Λόου στην Κύπρο και που αγοράστηκε για το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος, όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, είναι όπως το συγκεκριμένο ακίνητο μελλοντικά να δημευτεί και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να πάει στις Μαλαισιανές Αρχές, εφόσον η Κύπρος πάρει ένα ποσό.

Για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λόου ανέθεσε στη διεθνούς φήμης εταιρεία Henley & Partners η οποία ειδικεύεται σε θέματα διεθνών πολιτογραφήσεων και απόκτησης κατοικίας, που ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο τέλος της άνοιξης του 2015.

Ο Τζο Λόου είχε έρθει στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε δύο μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριό του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ενεργώντας εκ μέρους του πελάτη της Τζο Τάεκ Λόου, η Henley & Partners αγόρασε ημιτελή την έπαυλη στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα. Η έπαυλη σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοκληρώθηκε αρχές του 2020 και παραδόθηκε στον δικαιούχο.

Σημειώνεται ότι για την περίπτωση του Μαλαισιανού επιχειρηματία στον οποίο δόθηκε κυπριακό διαβατήριο, είχε ξεσπάσει πέρσι σκάνδαλο επειδή αυτός καταζητείται από τις Αρχές της χώρας του για οικονομικές απάτες εκατομμυρίων. Όπως διαπιστώθηκε, όταν του δόθηκε κυπριακό διαβατήριο αυτός δεν εκαταζητείτο, ωστόσο στη χώρα του αλλά και στις ΗΠΑ και αλλού γινόταν σάλος γύρω από το όνομά του.

Με πληροφορίες από Guardian / ΚΥΠΕ / Daily Mail / Φιλελεύθερο