Επ. Αμμοχώστου: Αυξήσεις ανά τρείς μέρες στα πρατήρια βενζίνης – “Τους λέμε να αγοράσουν ποδήλατα” (Βίντεο)

O Ανδρέας Ιωσήφ, ο οποίος διατηρεί πρατήριο βενζίνης στο Λιοπέτρι, μίλησε στην εκπομπή "Μεσημέρι και κάτι" για τις τιμές, τις αυξήσεις, την κίνηση και την βενζίνη... κατεχομένων

ayxiseis sta kaysima exclusive, Καύσιμα, πρατηριούχοι

Καταναλωτές αλλά και πρατηριούχοι ασφυκτιούν με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα. Το αργό πετρέλαιο είναι εκείνο που καθορίζει την τιμή πώλησης και σαφώς έχει επηρεαστεί από τον Πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από τις αραβικές χώρες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σε ανταπόκριση της δημοσιογράφου Άντρης Φλουρέντζου στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», φιλοξενήθηκε ο Ανδρέας Ιωσήφ, ο οποίος διατηρεί πρατήριο βενζίνης στο Λιοπέτρι στην Ελ.Επ.Αμμοχώστου.

Τιμές

Η τιμή της βενζίνης σκαρφάλωσε στο 1,825 (05)  και 1,865 (98). Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ιωσήφ, το πετρέλαιο πρόκειται να ανέβει «αδικαιολόγητα» ακόμα 0,08 και θα ακουμπήσει το 1,96.

Αυξήσεις

Οι εντολές για αυξήσεις και αλλαγές τιμών λαμβάνονται από την εταιρία κάθε πρωί πριν ανοίξει το πρατήριο.

Οι εταιρείες παραλαμβάνουν κάθε 15 μέρες φορτία ενώ τα πρατήρια ανά τρείς μέρες δέχονται εντολές για αύξηση στα καύσιμα τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιωσήφ, έχοντας μπροστά του τα τιμολόγια ανέφερε ότι 15 Ιουνίου, 18 Ιουνίου και 22 Ιουνίου υπήρξε αύξηση και αλλαγή στις τιμές των καυσίμων και θέτει την ρητορική ερώτηση «Πόσα καύσιμα πωλούνται και κάθε τρεις μέρες παραλαμβάνουμε φορτίο;», χωρίς να καταλαβαίνει τί γίνεται και γιατί γίνεται.

Κέρδος

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχουν κάποιο κέρδος οι πρατηριούχοι από αυτές τις αυξήσεις ο κ. Ιωσήφ απάντησε αρνητικά. «Εμένα το κέρδος μου είναι standard, είναι γύρω στα 0,05 ανά λίτρο. Παλαιότερα έδινα 44.000 ευρώ και είχα κέρδος 2.000 ευρώ από το φορτίο και τώρα δίνω 70.000 ευρώ να πάρω φορτίο και πάλι 2.000 ευρώ είναι το κέρδος μου.»

Φανερά ενοχλημένος και δυσαρεστημένος με την κατάσταση ο κ.Ιωσήφ καλεί τους αρμόδιους και συγκεκριμένα την Προστασία καταναλωτή, να του απαντήσουν στην ερώτηση « Πώς γίνεται το αφορολόγητο πετρέλαιο για δύο-τρείς μήνες να είναι πιο ακριβό από το φορολογημένο. Ελέγχουν συνέχεια και μας λένε ότι είναι σωστές οι τιμές. Πως είναι σωστό ένα τιμολόγιο όταν το καύσιμο του, το ένα έχει φόρο και το άλλο δεν έχει.»

Απευθυνόμενος στον παρουσιαστή της εκπομπής Χρήστο Μιχάλαρο ο κ. Ανδρέας Ιωσήφ συνέχισε λέγοντας ότι πιθανόν η απάντηση που θα πάρει κάποιος ο οποίος θα θέσει αυτό το ερώτημα είναι ότι «Η κυβέρνηση χάρισε 0,08 σεντς ανά λίτρο πάνω στα φορολογημένα. Αλλά όταν τα προσθέσεις τα 0,08 σεντς, η τιμή δεν φτάνει καν το αφορολόγητο.»

Για να προσθέσει στην συνέχεια, θέλοντας να ενημερώσει το κοινό ότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωνε ότι χάρισε στον καταναλωτή 0,08 σεντς αλλά αυτός που το έκανε στην τελική, ήταν οι πρατηριούχοι αφού δεν τους έχει πιστωθεί ακόμα το πόσο, παρόλο που πέρασαν 3 μήνες.

«Εγώ είχα γύρω στις 120.000 λίτρα και έχω να παίρνω τα 0,08 σεντς πίσω, αλλά ακόμα να τα δούμε. Και όχι μόνο εγώ, όλοι οι πρατηριούχοι.»

Κίνηση

Ερωτηθείς για την κίνηση στο πρατήριο του ο κ. Ιωσήφ, για άλλη μια φορά έδειξε την αγανάκτηση του, λέγοντας ότι η κίνηση είναι μειώμενη, για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι οι πολίτες πηγαίνουν στην δουλειά 4-4 ενώ κάποιοι σκέφτονται να σταματήσουν τη δουλειά γιατί δεν συμφέρει η μεταφορά τους από και προς εργασία. «Τους λέμε να πάρουν ποδήλατα. Πληρώνουν περισσότερο και ο μισθός είναι ο ίδιος.»

«Οι περισσότεροι καταναλωτές βάζουν 20 ευρώ. Και μέχρι εκεί που πάει. Μπορεί να πάει μέχρι την Σωτήρα, κατεβαίνει και παει με άλλον, αφού δεν έχει παραπάνω ο πολίτης. Είναι πράγμα που φαίνεται και στον χρηματοδέκτη. Είναι 20 ευρώ και 10 ευρώ.»

Κατεχόμενα

Όσον αφορά τον «ανταγωνισμό» με τις τιμές των κατεχομένων, ο κ. Ιωσήφ δήλωσε ότι οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν και φυσικά να δουν το συμφέρον τους. Εγώ δεν παρεξηγώ, η τιμή μου είναι σε εμφανές σημείο, την βλέπει, άμα θέλει να μπει να βάλει, καλώς.»

Στη συνέχεια δήλωσε ότι τα καύσιμα των κατεχομένων δεν είναι τα ίδια με αυτά που παρέχουν τα πρατήρια στις ελεύθερες περιοχές. «Μιλάμε με τους μηχανικούς μας, η διαφορά είναι τεράστια, αλλά ο καταναλωτής πλέον δεν το βλέπει έτσι.»

*τιμές από 22 Ιουνίου 2022, πρατήριο Esso Λιοπέτρι

FamagustaNews