Λεωφορεία επ. Αμμοχώστου: Τί θα γίνει με τα μαθητικά δρομολόγια (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλες οι λεπτομέρειες για την στάση εργασίας των οδηγών λεωφορείων του ΟΣΕΑ

εικόνα Viber 2020 01 24 22 12 08 λεωφορεία, ΟΣΕΑ

Σε στάση εργασίας κατέρχονται αύριο Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ).

Η απόφαση των υπαλλήλων λήφθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής τους την περασμένη Παρασκευή με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη κοινοπραξία για το θέμα των δημοσίων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι υπάλληλοι εξέφρασαν φόβους για το καθεστώς εργοδότησής τους με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ζητούν κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τί θα γίνει με τα μαθητικά δρομολόγια

Στη συνάντηση αποφασίστηκε “όπως οι υπάλληλοι της εταιρείας κατέλθουν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, μετά την ολοκλήρωση των πρωινών μαθητικών δρομολογίων τα οποία θα διεξαχθούν κανονικά. Ακολούθως οι υπάλληλοι θα μεταβούν στη Λευκωσία και στις 09.00 θα συγκεντρωθούν έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στο οποίο την Τετάρτη θα εξεταστεί η προσφυγή της ΟΣΕΑ εναντίον της νέας κοινοπραξίας, ενώ τη Δευτέρα θα εξεταστεί παρόμοιο αίτημα των Υπεραστικών Λεωφορείων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News, αυτό σημαίνει ότι τα πρωινά μαθητικά δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά ενώ εξαρτάται από τις επαφές που θα έχουν με το Υπουργείο Μεταφορών και τις συντεχνίες, κατά πόσον θα παρατείνουν την στάση εργασίας και το μεσημέρι ή και τις υπόλοιπες ημέρες. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι έτοιμοι να παρατείνουν την στάση εργασίας μέχρι και την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα εξεταστεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου η ένσταση της ΟΣΕΑ εναντίον της κοινοπραξίας MLKP (Malta Lines – Kapnos Airport Shuttle) η οποία πλειοδότησε στις συμβάσεις για τις συγκοινωνίες για το 2020-2030.

Προστίθεται ότι “η συγκέντρωση έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί συμβολικά εις ένδειξη στήριξης προς τους εργοδότες τους. Σε περίπτωση που τη Δευτέρα το αποτέλεσμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι αρνητικό προς το αίτημα των Υπεραστικών Λεωφορείων και κατ’ επέκταση και της ΟΣΕΑ, τότε οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να κατέλθουν σε πιο δυναμικά μέτρα, με επ’ αόριστον στάση εργασίας”.

Τα αιτήματα των υπαλλήλων

Ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του ΟΣΕΑ, Παύλος Βαρνάβα, δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι το βασικότερο αίτημα του προσωπικού είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του από το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ακόμα ζητείται ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και για το κατά πόσον ισχύουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μείωση του στόλου της εταιρείας.

Σημείωσε ακόμα ότι “ο ΟΣΕΑ στήθηκε όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες αλλά και από τους ίδιους τους εργαζομένους, καθώς αποτελείται από οδηγούς από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, καθιστώντας την ως μία εταιρεία η οποία στην κυριολεξία ανήκει στην επαρχία της”. Είπε ακόμα ότι υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εταιρείας και των δημοσίων συγκοινωνιών, τα οποία έλυσαν από κοινού ιδιοκτήτες και υπάλληλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ οι εργαζόμενοι να κατέλθουν σε οποιαδήποτε απεργία.

Ο κ. Βαρνάβα “κάλεσε το Διοικητικό Δικαστήριο και το Υπουργείο Μεταφορών να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κατακύρωση των προσφορών και να εκτιμήσουν την εμπειρία και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας η οποία εκφράζεται μέσα από το έργο της εταιρείας και των εργαζομένων του ΟΣΕΑ”.

Τί απαντά το Υπουργείο Μεταφορών

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών σε δηλώσεις του εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση των υπαλλήλων του ΟΣΕΑ για στάση εργασίας, καθώς, όπως ανέφερε, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Διοικητικού Δικαστηρίου και όχι του Υπουργείου, ενώ τόνισε πως αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των συντεχνιών και των υπαλλήλων της εταιρείας.

Ενώπιον Δικαστηρίου η νέα σύμβαση

Με βασικό νομικό επιχείρημα τη μη εκπλήρωση του όρου που προνοεί για την απαιτούμενη επαγγελματική πείρα, η εταιρεία (Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου) ΟΣΕΑ επιχειρεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου να αποδείξει ότι η κατακύρωση της νέας σύμβασης δημοσίων μεταφορών της επαρχίας Αμμοχώστου στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines – Kapnos Airport Shuttle) πάσχει νομικά και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί. Το Διοικητικό Δικαστήριο εξετάζει με διαδικασίες εξπρές τις προσφυγές που έχουν υποβάλει οι υφιστάμενοι ανάδοχοι των επαρχιών μετά την κατακύρωση των νέων συμβάσεων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με την ΟΣΕΑ να ζητεί ακύρωση της απόφασης του κράτους. Η προσφυγή της ΟΣΕΑ θεμελιώνεται, μεταξύ άλλων, στο επιχείρημα ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο μέλος της κοινοπραξίας που κέρδισε τη σύμβαση, πληροί τον όρο του διαγωνισμού για τα απαιτούμενα χρόνια πείρας στις δημόσιες μεταφορές.

Οι οικονομικοί φορείς που υπέβαλαν προσφορές είχαν υποχρέωση να τεκμηριώσουν την παροχή Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών με λεωφορεία με συγκεκριμένο μέγεθος στόλου λεωφορείων για συνεχή περίοδο τουλάχιστον πέντε (5) ετών, ή διακοπτόμενες περιόδους εντός ενός διαστήματος 20 ετών με άθροισμα της διάρκειας παρόμοιων συμβάσεων, με επιμέρους συνεχόμενη διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών, η οποία αθροίζει σε τουλάχιστον 10ετή πείρα.

Θέση των νομικών συμβούλων της ΟΣΕΑ είναι ότι ούτε η Kapnos Airport Shuttle ούτε η Malta Lines πληρούν αυτό τον όρο. Για την Kapnos προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν έχει αποδειχθεί 11ετής συνεχόμενη πείρα (από το 2008 μέχρι το 2019 όπως υποστηρίζει η εταιρεία Kapnos), καθώς, σύμφωνα πάντα με τους ενάγοντες, οι όποιες άδειες κατείχε η Kapnos ακυρώθηκαν το 2010, με την εφαρμογή της τροποποιημένης νομοθεσίας. Θέση της ΟΣΕΑ είναι ότι η Kapnos, αφενός δεν κατείχε τις απαιτούμενες άδειες για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αφετέρου οι άδειες που εξασφάλισε σε κατοπινό στάδιο δεν αποτελούν άδειες δημοσίων μεταφορών, αλλά άδειες τακτικής γραμμής ειδικής διαδρομής (αεροδρόμιο).

Η ΟΣΕΑ υποστηρίζει επίσης ότι η Kapnos δεν εκπλήρωσε τον όρο που προβλέπει τεκμηρίωση της επαγγελματικής της πείρας με πιστοποιητικό από αρμόδια δημόσια Αρχή από τη στιγμή που η σύμβαση είναι με το δημόσιο, αλλά περιορίστηκε σε μια βεβαίωση από διευθυντή της εταιρείας που έγινε αποδεκτή, όπως αναφέρεται στην προσφυγή. Για τη Malta Lines, το κράτος έκανε αποδεκτή τη θέση της ισπανικής εταιρείας ότι αντλεί την απαιτούμενη 5ετή εμπειρία από τη θυγατρική της “Malta Public Transport”, η οποία φέρεται να είναι συμβεβλημένη με το δημόσιο στη Μάλτα για 20 χρόνια. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ΟΣΕΑ, η θέση αυτή πάσχει από τη στιγμή που η Malta Public Transport κατέστη θυγατρική της Malta Lines τον Δεκέμβριο του 2014.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΣΕΑ, η Malta Lines μπορεί μεν να δανειστεί την εμπειρία της θυγατρικής της εταιρείας, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μόνο για το διάστημα που είναι θυγατρική της που είναι από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 όταν υποβλήθηκε η προσφορά για τις δημόσιες μεταφορές στην Κύπρο. Το διάστημα αυτό είναι μικρότερο των 5 απαιτούμενων ετών, σύμφωνα με την ΟΣΕΑ.

Famagusta.News