Αντιδράσεις για την απαγόρευση ψαρέματος στο Κάβο Γκρέκο (pics)

kavo greko fishing Νέα Αμμοχώστου

Πλήθος αντιδράσεων και σχολίων προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Γεωργίας Κ. Καδή, που απαγορεύει την αλιεία με οποιονδήποτε τρόπο στην θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος το ψάρεμα στο Κάβο Γκρέκο

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δύκτια:

Screen Shot 2018 05 20 at 9.52.16 AM Νέα Αμμοχώστου

Είμαι 25 χρονών. Όταν ήμουν 4 χρονών ο πατέρας μου με πήρε για πρώτη φορά μάζι του ψάρεμα στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Έκτοτε πάμε ανελλιπώς παρέα κάθε εβδομάδα για ψάρεμα κολυμπώντας. Τα τελευταία 10 χρόνια η παρέα μας μεγάλωσε γιατί έρχεται και ο 15χρονος σήμερα αδερφός μου μαζί μας. Η θάλασσα για μένα αλλά και για τον πατέρα μου είναι το “ναρκωτικό” μας. Όχι το χόρτο, η κοκαίνη και τα υπόλοιπα ναρκωτικά που όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση σήμερα, ένα ωραίο “ναρκωτικό” με πολλά οφέλη. Την ώρα που άλλα άτομα της ηλικίας μου, ακόμα και φίλοι μου, έκαναν χρήση ναρκωτικών για να “νιώθουν” ότι ξεφεύγουν και χαλαρώνουν από τα καθημερινά προβλήματα που όλο και πληθαίνουν, εγώ χαλάρωνα με το ψάρεμα στο Κάβο Γκρέκο. Ολόκληρη την εβδομάδα προετοιμαζόμουν για το ψάρεμα της Κυριακής, και χειμώνα και καλοκαίρι. Τα βράδια του Σαββάτου, την ώρα που οι φίλοι μου έπιναν και πίνουν όσο περισσότερο αλκοόλ μπορούν, και πάλι για να ξεχαστούν από τα προβληματά τους, εγώ δεν πίνω για να είμαι σε καλή κατάσταση το πρωί της Κυριακής που θα πάω για ψάρεμα.
Ναι, αν δεν ήταν το ψάρεμα το πιο πιθανό και αλκολικός θα ήμουν και χρήση ναρκωτικών θα έκανα. Τώρα πια όμως δεν θα είμαι, τώρα θα με κάνετε!
Ήσασταν υπουργός παιδείας κύριε Καδή, γιατί δεν κάνατε και ένα μάθημα για το πως να γίνουμε χρήστες ναρκωτικών;
Δυστυχώς η απόφαση σας αυτή κύριε Καδή αυτό το αποτέλεσμα θα έχει! Εγώ και ο 15χρονος αδερφός μου σας ευχαριστούμε.
Λυπάμαι,
ένας μελλοντικός ναρκωμανής.

Γιώργος Ζ.

Screen Shot 2018 05 20 at 9.51.58 AM Νέα Αμμοχώστου
“Τέλος το ψάρεμα στο Κάβο Γκρέκο”.
Τίτλοι “τέλους” σε άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Για να μην παρεξηγηθώ να δηλώσω εξ αρχής οτι τάσσομαι υπέρ της ορθολογιστικής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κύριε Καδή, κύριοι του τμήματος Αλιείας, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας ΓΙΑΤΙ;

1. ΓΙΑΤΙ σε μια ημικατεχόμενη επαρχία με ακτογραμμή μόλις ~43km, με περίπου τα 20km να είναι ήδη απαγορευμένες περιοχές ( περιοχές λουομένων, αλιευτικά καταφύγια, ναυάγια) αποκόπτετε μια περιοχή ~16km ως Natura; Τι μας μένει; Πού να πάω με τα παιδιά μου για ψάρεμα; Το ψάρεμα είναι παράδοση αυτού του τόπου! Έχετε μετρήσει τους “ψαράδες” της επαρχίας μας; Ή θα αρκούμαστε να λέμε στις επόμενες γενιές οτι κάποτε η Αγία Νάπα ήταν ψαροχώρι….

2. ΓΙΑΤΙ και οι 3 περιοχές Natura βρίσκονται στο μη κατεχόμενο μέρος του νησιού μας εφόσον σχέδιο Natura είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Μήπως κύριοι εδραιώνουμε την διχοτόμηση; Εαν είχε τοποθετηθεί μια περιοχή στη Μορφου, την Κερύνεια ή το Ριζοκάρπασο δεν θα μας δινόταν η ευκαιρία να ασκούμε επιπλέον πιέσεις στην ΕΕ; Ή δεν μας αφορά η προστασία του βορείου μέρος του νησιού μας;

3. ΓΙΑΤΙ οι επαγγελματίες να δικαιούνται και οι ερασιτέχνες οχι; Δηλαδή καταστροφείς του περιβάλλοντος είναι μόνο οι ερασιτέχνες; Σημ: και οι τράτες βυθού και το γρι-γρι είναι κατόχοι επαγγελματικής άδειας αλιείας. (http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/faq_gr/faq_gr…)

4. ΓΙΑΤΙ σε μια “προστατευμένη” περιοχή έχει ανεγερθεί ένα περιβαλλοντικό κέντρο! καταστρέφοντας μαζί του και αρκετούς “βοράτους” μερικών εκατοντάδων χρόνων;

5. ΓΙΑΤΙ Γκολφ σε μια προστατευμένη περιοχή; Μήπως χρησιμοποιούμε την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων;

6. ΓΙΑΤΙ ανεχόμαστε στην ίδια περιοχή τις κεραίες για τις οποίες έπνεε τα μένεα ο κ. Καρούσος; Είναι και αυτές στο σχέδιο Natura; Γιατί ανεκτήκαμε τον Γενάρη του 2018 την ανακατασκευή της περίφραξης των κεραίων καταστρέφοντας παράλληλα και εκατοντάδες μέτρα φυσικού περιβάλλοντος; (http://www.philenews.com/…/sos-ga-keraies-kabo-ggreko-metak…)

Όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν οτι υπάρχει μόνο ένα σημείο πρόσβασης. Ίσως για καλύτερη “προστασία του περιβάλλοντος” να τοποθετηθεί μια μπάρα εισόδου να γίνεται ελεγχόμενη είσοδος σε μας τους “καταστροφείς του περιβάλλοντος”;

Το ψάρεμα, η ενασχόληση με την θάλασσα και γενικότερα την φύση είναι στο DNA, στην ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. Πού είναι τα έργα σας κύριοι για εμπλουτισμό και πραγματική προστασία των θαλασσών μας; Πού είναι προγράμματα σας για στροφή της νεολαίας μας προς τη θάλασσα και την φύση γενικότερα;

Πιο κάτω μερικά αποσπάσματα απο το άρθρο για προβληματισμό:
1. “Σύμφωνα με το διάταγμα, για λόγους προστασίας των αλιευτικών πόρων και των υδρόβιων οργανισμών, απαγορεύεται η αλιεία με οποιονδήποτε τρόπο στις θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται ως «Πυρήνας» και «Ουδέτερη Ζώνη» της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο. Επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας εξαιρούνται της απαγόρευσης αλιείας στην «Ουδέτερη Ζώνη».
2. “Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ εντός της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο, η οποία έχει κηρυχθεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)”
3. “Η εκμίσθωση κρατικής δασικής γης εντός των περιοχών ΤΚΣ και ΖΕΠ ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο για την ανέγερση γηπέδου γκολφ και παρεμφερών αναπτύξεων μελετήθηκε κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής.”
4. “Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε προτού αξιολογηθεί ΜΕΕΠ και ΔΜΕΕΠ για το προτεινόμενο έργο, και προτού χορηγηθεί οποιαδήποτε πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Ως εκ τούτου, φαίνεται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα”

Γιώργος Φ.