Γεμίζει με πεντάστερα ξενοδοχεία η επαρχία Αμμοχώστου

Νέα Αμμοχώστου

Γεμίζει με πεντάστερα ξενοδοχεία η επαρχία Αμμοχώστου και η Λεμεσός και αναμένεται αύξηση 18% του συνολικού αριθμού κλινών σε όλη την Κύπρο. Προβλέπεται σε τέσσερα χρόνια να προστεθούν 2.590 κλίνες με τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG το 2019 είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του πεντάστερου ξενοδοχείου «Chrysomare Beach Hotel & Resort» 640 κλινών στην επαρχία Αμμοχώστου και του «Sun City Resort & Residences» 460 κλινών. Το 2021 είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του ξενοδοχείου «City of Dreams, Casino Resort» στη Λεμεσό με 1.000 κλίνες. Το 2022 είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το ξενοδοχείο «Sofitel Cyprus» με 490 κλίνες στη Λεμεσό.

H ανάλυση εκτιμήσεων της KPMG υποθέτει ότι η μέση διάρκεια διαμονής για ξενοδοχεία αστέρων είναι 5,2 ημέρες και ο συντελεστής χρήσης δωματίου 2,03, η οποία παραμένει στα επίπεδα του 2018. Στα δωμάτια σε κάθε πόλη και στην πιθανή αύξηση των ξενοδοχείων με αστέρια αναμένεται δυνητική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας 59% στη Λευκωσία, 26%, στη Λεμεσό, 34% στη Λάρνακα, 16% στην επαρχία Αμμοχώστου και 8% στην Πάφο.

Η κινητικότητα στο τουριστικό προϊόν δεν σταματάει στα ξενοδοχεία. Επενδύσεις δισ. ευρώ διαφοροποιούν και ενισχύσουν την τουριστική υποδομή με την κατασκευή ή προγραμματισμό πολλαπλών μαρίνων. Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, oι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα του ναυτικού τουρισμού να διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων αγκυροβολίων. Η μαρίνα Αγίας Νάπας με εκτιμώμενη επένδυση 220 εκατ. ευρώ βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2021. Στο στάδιο του σχεδιασμού περιλαμβάνονται πολυάριθμες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των μαρινών Παραλιμνίου, Πάφου και Λάρνακας που αναμένεται να ξεπεράσουν το €1 δισ. συνολικών επενδύσεων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι όλες οι μελλοντικές προτεινόμενες μαρίνες, καθώς και η σχετικά πρόσφατα ολοκληρωμένη μαρίνα της Λεμεσού, αποτελούν μέρος των πολύπλευρων τουριστικών εξελίξεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες και άλλα καταλύματα αναψυχής. Αυτές οι διαφοροποιημένες προσφορές αναμένεται να αυξήσουν την τουριστική ικανότητα του νησιού, συμβάλλοντας παράλληλα στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Η μαρίνα Λεμεσού διαθέτει 74 επαύλεις 2 έως 4 υπνοδωματίων, 211 διαμερίσματα ενός έως 4 υπνοδωματίων, πάνω από 15 εστιατόρια και άνω των 40 καταστημάτων. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας που είναι υπό κατασκευή θα διαθέτει 35 βίλες των 3 έως 5 υπνοδωματίων, 205 διαμερίσματα με ένα έως 4 υπνοδωμάτια, πάνω από 3 εστιατόρια και καταστήματα καθώς spa και γυμναστήριο. Η μαρίνα στο Παραλίμνι, που είναι υπό κατασκευή, θα διαθέτει 4 επαύλεις, 123 διαμερίσματα και άλλες υπηρεσίες όπως εστιατόρια, καταστήματα, spa και γυμναστήριο.

Με βάση την έρευνα της KPMG, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τις εμπορικές και οικιστικές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε σχέση με τις νέες μαρίνες της Λάρνακας και της Πάφου. Και οι δύο προβλεπόμενες εξελίξεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε υποβολή προσφορών από δυνητικά ενδιαφερόμενα μέρη και έγκριση από τις τοπικές Αρχές. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μαρίνα Αγίου Ραφαήλ στη Λεμεσό μπορεί να φιλοξενήσει 237 σκάφη, 650 η μαρίνα της Λεμεσού, 240 η μαρίνα στο Ζύγι, 450 η μαρίνα της Λάρνακας και 900 σκάφη η νέα μαρίνα, 600 σκάφη η μαρίνα της Αγίας Νάπας, 300 η μαρίνα στο Παραλίμνι, 1.000 σκάφη η μαρίνα της Πάφου και 350 σκάφη στο Λατσί.

Πηγή: Philenews