Λίμνη Παραλιμνίου: Φόβοι για ασταθή κτήρια – “Όχι” σε αναπτύξεις από Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης

Σε "Λευκή Ζώνη" συστήνει να χαρακτηριστεί η Λίμνη Παραλιμνίου το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ώστε να μην επιτρέπονται αναπτύξεις

271821306 293840099445824 1029216252780403794 n exclusive, Λίμνη Παραλιμνίου

Τους φόβους που εκφράζονται για επανάληψη του φαινομένου του Πισσουρίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο κόστους περίπου €33 εκατομμυρίων προκειμένου να σταθεροποιηθεί το υπέδαφος, στο οποίο κτίστηκαν κτήρια και για την περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου, ενόψει και της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου της ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά και λόγω των αποτελεσμάτων της μικροζωνικής μελέτης που εκπονήθηκε, καταγράφει σε σημερινό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βάσου Βασιλείου η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου έχει χαρακτηριστεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ως ζώνη επικινδυνότητας. Η επικινδυνότητα δεν εστιάζεται μόνο στη σύνθεση του εδάφους αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Τμήμα θεωρεί, πως λόγω του ασταθούς εδάφους η περιοχή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως Λευκή Ζώνη, ώστε να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη της, ενώ σημειώνει πως κάποια τμήματα στην περιοχή της Λίμνης είχαν ενταχθεί σε Ζώνη 00Α η οποία σύμφωνα με την περιγραφή των από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης (για όλες τις Ζώνες με τα ίδια χαρακτηριστικά) απειλείται από γεωκίνδυνους και χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αυξημένη επικινδυνότητα. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι γεωκίνδυνοι αυτοί έχουν αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον. Στη Ζώνη αυτή, δηλαδή, δεν συστήνεται νέα κατασκευή ή προσθήκη σε υφιστάμενη ανάπτυξη, οικοδομή ή κατασκευή. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης θεωρεί πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως «Ζώνη 00», δηλαδή σε Λευκή Ζώνη. Βεβαίως το Γεωλογικό δεν μπορεί να επιβάλει ένταξη της περιοχής σε Λευκή Ζώνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας. Σημειώνεται, πως το Τμήμα Πολεοδομίας έχει κηρύξει προσωρινά Λευκή Ζώνη μέρος της Λίμνης στα όρια του Δήμου Σωτήρας. Η Ζώνη αυτή θα παραμείνει σε ισχύ περίπου μέχρι τον προσεχή Μάιο, οπόταν αναμένεται να δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο, στο οποίο θα καθορίζονται και οι Ζώνες ανάπτυξης.

Η Λίμνη Παραλιμνίου, καλύπτει συνολική έκταση 107Km2 και οριοθετείται δυτικά από το παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά, βόρεια από το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγίας Νάπας και μικρού τμήματος του Δήμου Σωτήρας, νότια από την γραμμή καταπαύσεως του πυρός όπως αυτή διαμορφώθηκε το 1974 μετά την Τουρκική εισβολή και βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας.

Όσον αφορά το πολεοδομικό καθεστώς περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της και συγκεκριμένα ποσοστό 93,8% βρίσκεται σε Ζώνη Προστασίας Δα1 και μικρό τμήμα στο νότιο τμήμα αποτελεί ζώνη προστασίας Ζ1 (2,7%).

Στο βόρειο τμήμα της περιοχής, παραπλεύρως του καναλιού εξόδου της λίμνης, μικρό μέρος της περιοχής αποτελεί ζώνη κατοικίας Κα8 (3,2%). Στην ευρύτερη περιοχή, εντός της λεκάνης απορροής υπάρχει ποικιλία πολεοδομικών ζωνών.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, επικρατούν οι πυρήνες συνεχούς αστικής δόμησης και άλλες παρεμφερείς οικιστικές ζώνες περιμετρικά της περιοχής που μελετήθηκε και ουσιαστικά αποτελούν και τους οικιστικούς πυρήνες Παραλιμνίου και Σωτήρας. Υπάρχουν επίσης ζώνες εμπορικών δραστηριοτήτων και άλλων κεντρικών λειτουργιών, γεωργικές ζώνες, βιοτεχνικές ζώνες κ.τ.λ.

Όμως, η λεκάνη απορροής της λίμνης, έχει ενταχθεί στο μεγαλύτερο της ποσοστό σε οικιστικές ζώνες.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μικροζωνικής μελέτης έγιναν 17 επισκέψεις επιτόπου και στις 12 από αυτές συμμετείχαν και λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Προβληματίζει το καταστροφικό παρελθόν

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, ένα από τα δεδομένα που προβληματίζει, είναι και οι αναφορές στους ιστορικούς χρόνους 76μ.Χ., 300μ.Χ., 332μ.Χ. και 341μ.Χ. κατά τους οποίους, η αρχαία πόλη της Σαλαμίνας (βορειότερο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου) ισοπεδώθηκε από σεισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το 1735μ.Χ. μέρος της τότε πόλης της Αμμοχώστου ισοπεδώθηκε από ισχυρό σεισμό ο οποίος εκτιμάται της τάξεως των 6.6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Οι μοναδικές αναφορές που έχουν εντοπιστεί από το κρατικό αρχείο αφορούν τον σεισμό του 1941, με επίκεντρο δυτικά της περιοχής που μελετήθηκε στο πλαίσιο της μικροζωνικής και ήταν μεγέθους 6.2 βαθμών.

Οι ειδικοί υποδεικνύουν, πως μέχρι και το 1994 τα κτήρια σχεδιάζονταν χωρίς ιδιαίτερες αντισεισμικές διατάξεις ενώ την περίοδο 1994-2012 ίσχυε ο Κυπριακός Αντισεισμικός Κώδικας, οπόταν, από το 2012, τέθηκαν σε υποχρεωτική ισχύ οι Ευρωκώδικες.

Αν η πολιτεία αποφασίσει ότι η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης ή τμήματά της θα ενταχθούν σε ζώνες ανάπτυξης, οι Πολιτικοί Μηχανικοί θα μπορούν να στηρίξουν τα κτήρια στηριζόμενοι στα δεδομένα που προέκυψαν από την μικροζωνική μελέτη της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Τυχεροί στην ατυχία τους από τον τελευταίο σεισμό ανοικτά της Πάφου, ήταν οι διαμένοντες στο διαμέρισμα πόλεως Χρυσοχούς, όπου στο πλαίσιο της μικροζωνικής μελέτης που βρισκόταν σε εξέλιξη, είχαν εγκατασταθεί εννέα επιταχυνσιογράφοι, οι οποίοι κατέγραψαν τη δράση του σεισμού και τη συμπεριφορά των κτηρίων και του εδάφους, σε αντίθεση με τις μικροζωνικές σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όπου, απουσία σεισμού, κάποια δεδομένα εκτιμήθηκαν κατά προσέγγιση αντί να καταγραφούν.

Τα πορίσματα θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβάλουν σε πιο ασφαλή σχεδιασμό των κτηρίων ή θα επιβεβαιώσουν την ορθότητα των δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη την τρέχουσα περίοδο.

Πηγή: Φιλελεύθερος