ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Ο 20χρονος Σπύρος Σπαρτιάτης έγινε δότης μυελού των οστών (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Η συγκινητική και αξιέπαινη πράξη ενός νεαρού 20 χρόνων από το Παραλίμνι – "Έγινα δότης μυελού των οστών χωρίς δεύτερη σκέψη" - Ήταν για 50 ημέρες θετικός στον κορωνοϊό. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Famagusta.News

εικόνα Viber 2021 02 07 10 02 54 exclusive, Σπύρος Σπαρτιάτης

Είναι φορές που η ανθρώπινη ανιδιοτέλεια και η ειλικρινής πράξη ανθρωπιάς και αγάπης μας συγκλονίζουν. Ιδιαίτερα όταν αυτή η πράξη αγάπης προέρχεται από έναν νεαρό έφηβο, ο οποίος αψηφώντας τα πάντα, λαμβάνει την πρωτοβουλία να δώσει ο,τι διαθέτει για να σώσει μια ψυχή.

Το Famagusta.News ενημερώθηκε για την ανιδιοτελή πράξη ανθρωπιάς από έναν συντοπίτη μας, τον Σπύρο Σπαρτιάτη από το Παραλίμνι, ηλικίας μόλις 20 χρόνων ο οποίος έγινε δότης μυελού των οστών και έσωσε μια ζωή συνανθρώπου μας.

Δε θέλει δημοσιότητα…

Το Famagusta.News επικοινώνησε με τον Σπύρο και του ζητήθηκε να περιγράψει την όλη εμπειρία του. Αρχικά ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να προβληθεί η ιστορία του γιατί ουσία έχει η πράξη και όχι η δημοσίευσή της. Παρ’ όλα αυτά,  αποφάσισε να περιγράψει τα όσα βίωσε ώστε να παροτρυνθούν και να ενθαρρυνθούν κι άλλοι συνάνθρωποί μας να γίνουν δότες μυελού των οστών, ενώ περιέγραψε και την ατυχία να είναι για πενήντα ολόκληρες μέρες θετικός στον κορωνοϊό.

Έκανα τη δειγματοληψία όταν ήμουν στρατιώτης…

“Το 2018, εξιστορεί ο Σπύρος, ενώ ήμουν νεοσύλλεκτος στο ΚΕΝ Λάρνακας, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία για εξεύρεση δότη μυελού των οστών στο στρατόπεδο και χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσα δείγμα. Δεν ήξερα και πολλά. Μου είπαν ότι μπορείς να βοηθήσεις να σωθούν ζωές αν βγείς συμβατός. Μου εξήγησαν ότι είναι απλή η δειγματοληψία μέσω σάλιου και δεν είναι κάτι επίπονο και αποφάσισα να λάβω μέρος.”

Ενημερώθηκα ότι ήμουν συμβατός…

“Ενημερώθηκα ότι ήμουν συμβατός δότης τηλεφωνικώς τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε βρισκόμουν στην Ελλάδα για σπουδές. Δεν το περίμενα. Έλαβα  μέρος στη δειγματοληψία ενάμιση χρόνο πριν και έφυγε από το μυαλό μου. Ενημερώθηκα για τον τρόπο που γίνεται η μεταμόσχευση, δηλαδή την διαδικασία που θα ακολουθείτο και μου ζήτησαν να τους ενημερώσω αν θέλω να προχωρήσω.”

Για να βοηθήσω μια ζωή…

“Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αφού πρόκειται να βοηθήσω μια ζωή θα το κάνω. Πήρα αμέσως τους γονείς μου τηλέφωνο και τους ενημέρωσα. Χάρηκαν πολύ, μου είπαν ότι είμαι πολύ τυχερός που θα συμβάλω στο να σωθεί μια ζωή. Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τους γονείς μου τους πήρα τηλέφωνο και τους ενημέρωσα ότι συναινώ για τη μεταμόσχευση.”

Πενήντα μέρες θετικός στον κορωνοϊό!

“Μόλις επέστρεψα στην Κύπρο για την περίοδο των γιορτών, πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και έδωσα αίμα για να επιβεβαιωθεί ότι είμαι εγώ ο συμβατός δότης. Με το πέρας των γιορτών επέστρεψα στην Ελλάδα για την εξεταστική μου και ανέμενα τηλεφώνημα για να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο, η έλευση του κορωνοϊού μας καθυστέρησε και μέχρι το καλοκαίρι δεν είχαμε καμία επικοινωνία.

Τον Σεπτέμβρη επέστρεψα στην Ελλάδα για τις υποχρεώσεις μου στο Πανεπιστήμιο. Μια μέρα με κάλεσαν από το Καραϊσκάκειο και με ενημέρωσαν ότι επείγει η μεταμόσχευση. Χωρίς δεύτερη σκέψη επέστρεψα στην Κύπρο, (το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων επωμίστηκε το Καραϊσκάκειο ίδρυμα το οποίο και ευχαριστώ πολύ), όμως η εξέταση κορωνοϊού που έκανα στο αεροδρόμιο είχε θετικό αποτέλεσμα.

Συνεπώς όπως μπορείτε να καταλάβετέ υπήρξε νέα καθυστέρηση στην διαδικασία, η οποία πήρε αρκετό καιρό αφού για πενήντα ολόκληρες μέρες ήμουν θετικός στον ιό, λόγω υπολειμμάτων του κορωνοϊού που έμειναν στον οργανισμό μου.

Το Καραϊσκάκειο ήταν ενήμερο για την κατάσταση της υγείας μου, επικοινώνησαν με τον ασθενή και τον ενημέρωσαν ότι αν επιθυμούσε θα έψαχναν για άλλο δότη, αλλά αυτός είπε ότι θα αναμένει να αναρρώσω εγώ που είχαμε μεγάλο ποσοστό συμβατότητας.”

εικόνα Viber 2021 02 07 10 02 540 exclusive, Σπύρος Σπαρτιάτης

Η μεταμόσχευση…

“Όταν πλέον αρνητικοποιήθηκα από τον ιό και πέρασε και κάποιο διάστημα για να με δεχτεί το Νοσοκομείο, πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο για να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά από μια εβδομάδα ενημερώθηκα ότι είμαι υγιής και ότι θα έδινα μυελό των οστών στις 12 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν παρόμοια με την αιμοδοσία, δηλαδή περνούσε το αίμα μου από ένα μηχάνημα το οποίο θα έπαιρνε τον μυελό των οστών και θα επέστρεφε το αίμα στο σώμα μου. Για να γίνει όμως αυτό, ακολούθησα ενέσιμη αγωγή τέσσερεις μέρες πριν, πρωί-βράδυ. Δηλαδή, έβαζα ένεση ούτως ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η διαδικασία και να απορροφηθεί από το αίμα μου αυτό που χρειαζόταν.

Στις 12 Ιανουαρίου πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου έγινε η διαδικασία τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, η οποία δεν ήταν καθόλου επώδυνη αλλά αντιθέτως, ανώδυνη. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και χαίρομαι που βοήθησα να σωθεί η ζωή μου ενός συνανθρώπου μου.

Όπως ανέφερε ερωτηθείς για το αν γνωρίζει ποιος δέχθηκε το μόσχευμα, ο Σπύρος απάντησε αρνητικά και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ότι βοήθησε κάποιον συνάνθρωπό του.”

Το μήνυμα στον κόσμο…

“Δεν έκανα κάτι σπουδαίο, θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου σαν άνθρωπος, περιγράφει ο είκοσι, μόλις, χρόνων Σπύρος Σπαρτιάτης. Μπορούσα να βοηθήσω και βοήθησα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα συμβατός δότης και βοήθησα στο να σωθεί μια ζωή.

Παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να λαμβάνουν μέρος στις δειγματοληψίες, είναι κάτι που αν βρεθείς συμβατός θα σώσεις ζωή και δεν είναι καθόλου επίπονο. Και εννοείται ότι αν βρεθεί κάποιος συμβατός δότης να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ευχή θεού να προσφέρεις ζωή σε ένα άνθρωπο. ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ.”

Famagusta.News
Επιμέλεια Συνέντευξης: Χριστόδουλος Μεταξάς