Πυρίλλης για παραλίες: “Νόμιμες και ομόφωνες οι ενέργειες του Δήμου Παραλιμνίου”

Στιγμιότυπο 2018 02 18 15.59.46 exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης, Παραλίες, Περιβάλλον, Πρωταράς

Στο στόχαστρο βρέθηκε πρόσφατα ο δήμος Παραλιμνίου από το κίνημα Οικολόγων και άλλους αρμόδιους φορείς για “σοβαρές παρεμβάσεις” σε διάφορες παραλίες που εμπίπτουν στα όρια του δήμου. Παρεμβάσεις για τις οποίες ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ξεκαθαρίζει ότι γίνονται με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πως όλα τα έργα γίνονται για ασφάλεια των λουομένων καθώς η δημοτική αρχή προβαίνει σε καθαριότητα των μπαζών από τις παραλίες.

Ο έπαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο νόμος δεν προβλέπει διοικητικά πρόστιμα για τις επεμβάσεις στις παραλίες. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ζητηθεί η συμμόρφωση και επαναφορά του χώρου στην πρότερα κατάσταση στο μέτρο του δυνατού, επεσήμανε.

Ο κ. Χρυσαφίνης παραδέχθηκε ότι οι καταγγελίες στην ελεύθερη Αμμόχωστο αφορούν κατά κύριο λόγο τις τοπικές αρχές και λιγότερο του ιδιώτες και ότι δέχθηκε αρκετές καταγγελίες που αφορούν το δήμο Παραλιμνίου.

«Στις 20 Φεβρουαρίου έχουμε σύσκεψη κάτω από την επαρχιακή διοίκηση Αμμοχώστου στην οποία θα παρευρίσκονται οι τοπικές αρχές και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτως ώστε να βρούμε ένα τρόπο αυτά τα προβλήματα μόλις αναδύονται να αντιμετωπίζονται», ανέφερε.

Επί τάπητος πρόσθεσε ότι θα τεθούν 3-4 περιπτώσεις παρεμβάσεων από το δήμο Παραλιμνίου όπως είναι η διεύρυνση των παραλιών, οι δομές που τοποθετούνται γύρω – γύρω, οι ούτω καλούμενοι χωμάτινοι πεζόδρομοι και οι προσβάσεις προς την παραλία που έχει δημιουργήσει ο δήμος Παραλιμνίου.

Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και νομική γνωμάτευση για περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, τόνισε ότι «όποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα των ενεργειών του δήμου οι οποίες γίνονται μετά από ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχει δικαίωμα να πάει στο δικαστήριο».

Ο κ. Πυρίλλης απέδωσε στην καθαριότητα μπαζών που προβαίνει ο δήμος στις παραλίες τα όσα λέγονται για αυθαίρετες παρεμβάσεις. Υποστήριξε ότι «ο περί παραλιών νόμος μας δίνει την εξουσία εκεί που υπάρχουν λουόμενοι να κάνουμε τέτοια έργα για να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τις ανέσεις τους».

Έριξε επίσης τη μπάλα των καταγγελιών στους επιχειρηματίες και ξενοδόχους οι οποίοι, όπως είπε, δεν επιθυμούν παρεμβάσεις μπροστά από τα υποστατικά τους, για να καταλήξει ότι κάποιοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν το δήμο Παραλιμνίου.

Σφήνα στο θέμα μπαίνουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις.  Η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου υποστήριξε ότι ο δήμος Παραλιμνίου παρεμβαίνει παράνομα και πάλι επί του παραλιακού μετώπου στην περιοχή «Γλυτζιά Νερά» στους κόλπους του Κάππαρη.

Ισχυρίστηκε ότι φέρνει άμμο στην παραλία εισροφώντας την από τον κόλπο, εγκαθιστά οχετούς όμβριων υδάτων επί της παραλίας και παρεμβαίνει σε φυσικές πηγές της περιοχής, σε σπάσιμο βράχων και σε διοχέτευση μπετόν στον βυθό του κόλπου.

«Όλα αυτά», συνεχίζει, «χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη από αρμόδιες αρχές, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε άδεια για παρέμβαση επί της ζώνης προστασίας της παραλίας».

Ανέφερε επίσης ότι το κίνημα απέστειλε επιστολές προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον έπαρχο Αμμοχώστου αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Παραλιμνίου.

Πηγή: Famagusta.News / StockWatch