Ζητούν διακοπή της μετακίνησης του Κτηματολογίου Αμμοχώστου

α exclusive, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Τον τερματισμό της διαδικασίας μεταστέγασης του Κτηματολογίου Αμμοχώστου από την Λάρνακα στο Παραλίμνι ζητάει με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, καλώντας τον να παρέμβει άμεσα ώστε να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό, ο κ. Ορφανίδης υπογραμμίζει ότι «η παρατυπία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί», διερωτώμενος ποια η χρησιμότητα των διαγωνισμών.

Στην εν λόγω επιστολή, αναφέρεται αφενός η μη πρόθεση του βουλευτή να «μπλοκάρει» την μεταφορά αυτή καθαυτή σε μια προσωρινή έδρα μέχρι την επιστροφή στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο, ωστόσο θέτει ενώπιον του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού μια σειρά ζητημάτων που είχαν προκαλέσει αναταραχή στον δημόσιο διάλογο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ορφανίδης επικαλούμενος σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος προβαίνει σε σειρά παρατηρήσεων σε σχέση με την επιλογή και ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου.

Τα σημεία που αναφέρονται στην επιστολή έχουν ως εξής:

  1. Δόθηκαν «χαλαρώσεις» μετά την υπογραφή του συμβολαίου
  2. Την χρονική στιγμή που υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, η εταιρεία στην οποία ανήκει το εν λόγω κτήριο, είχε ως αποκλειστικό μέτοχο άλλη εταιρεία η οποία είναι διαγραμμένη από τον Έφορο Εταιρειών, από τον Φεβρουάριου του 2013.
  3. Με υπεύθυνη δήλωση της η ιδιοκτήτρια εταιρεία στην οποία ανήκει το υπό ενοικίαση κτήριο, προς το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στις 24 Φεβρουαρίου 2014, δήλωσε ότι «η κατάσταση των μετοχών της εταιρείας εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με το ιδρυτικό συνέδριο».  Κάτι το οποίο δεν ευσταθεί, αφού η εξολοκλήρου μέτοχος της είχε διαγραφεί ένα χρόνο πριν την συγκεκριμένη δήλωση.
  4. Το συγκεκριμένο κτήριο δεν διαθέτει τελικό πιστοποιητικό έγκρισης

Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται λόγος για «κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας» εξέλιξη της διαδικασίας μεταστέγασης, λόγω του μειωμένου εμβαδού του εν λόγω κτιρίου, καθώς όπως σημειώνεται αποτέλεσμα αυτού είναι να «έχουν συμπεριλάβει και το εμβαδόν του μεσοπατώματος, το οποίο όμως ξεπερνά τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η πιο πάνω αίτηση έγινε με σκοπό να εναρμονιστούν οι προδιαγραφές επιλεγμένου κτηρίου με τους όρους δήλωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ημερομηνίας 1 Αυγούστου 2014, προδιαγραφές οι οποίες όφειλαν να υπήρχαν κατά την ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος.

«Ως εκ των πιο πάνω και εφόσον δεν πληρούσε τους όρους δήλωσης ενδιαφέροντος, η προσφορά της εταιρείας έπρεπε να είχε απορριφθεί εξ’ αρχής.  Παρόλα αυτά όμως, οι εργασίες συνεχίζονται και επισπεύδονται με γοργούς ρυθμούς με στόχο τον ερχόμενο Ιανουάριο να γίνει η μετακίνηση», σημειώνεται στην επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε τόσο στον Γενικό Εισαγγελέα όσο και στον Γενικό Ελεγκτή, καθώς και τον Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

A1 exclusive, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

A2 exclusive, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: SigmaLive