Προβλήματα επαρχίας Αμμοχώστου συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτές η ΤΕΒΕΑ (BINTEO+EIKONEΣ)

DSC 4257 scaled Coronavirus, exclusive, ΤΕΒΕΑ

Θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην επαρχία Αμμοχώστου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και όχι μόνο, συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και βουλευτές, κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους, η Τουριστική Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου, στην παρουσία και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου (ΣΙΚΑΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι «τέθηκαν ενώπιον του Δημήτρη Συλλούρη και των βουλευτών Αμμοχώστου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και κάλεσε τη Βουλή σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα για στήριξη της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς είναι αποδεκτό από όλους ότι έχει πληγεί περισσότερο από τις πλείστες περιοχές της Κύπρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στον Πρόεδρο της Βουλής τέθηκαν «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της χαμένης φετινής τουριστικής περιόδου αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων για την επόμενη. Αρκετές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν φέτος, η συντριπτική πλειοψηφία όσων λειτούργησαν κατέγραψαν σημαντικές ζημιές, ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν τα ενοίκια μίας ολόκληρης χρονιάς, ενώ από τον Ιανουάριο θα αρχίσει και πάλι η καταβολή δόσεων προς τις τράπεζες».

DSC 4255 scaled Coronavirus, exclusive, ΤΕΒΕΑ

Η ΤΕΒΕΑ «ζήτησε από τη Βουλή όπως εξεταστεί το θέμα της περαιτέρω αναστολής των εξώσεων στις επιχειρήσεις αλλά και η παράταση της αναστολής των δόσεων προς τις τράπεζες με σκοπό την μερική ανακούφιση των επιχειρήσεων, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του επόμενου έτους, με την ελπίδα ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα είναι σημαντική καλύτερη από την φετινή. Οσον αφορά τον τουρισμό συζητήθηκε επίσης και το διαχρονικό πρόβλημα της εποχικότητΑς που αντιμετωπίζει η επαρχία, ενώ κατατέθηκαν εισηγήσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή του».

DSC 4250 scaled Coronavirus, exclusive, ΤΕΒΕΑ

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και οι εκπρόσωποι της ΤΕΒΕΑ «αναφέρθηκαν στη σημασία του προγράμματος για την τοπική αλλά συνολικά για την κυπριακή οικονομία και κάλεσαν την Βουλή να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει το πρόγραμμα και να το ενισχύσει. Ακόμα σημειώθηκε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο αποδοτικότερος τρόπος εισροής ξένων κεφαλαίων στην χώρα, κάτι το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη η Κύπρος αυτή την περίοδο».

DSC 4249 scaled Coronavirus, exclusive, ΤΕΒΕΑ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές Αμμοχώστου είναι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες της επαρχίας Αμμοχώστου. Η ΤΕΒΕΑ απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να πραγματοποιήσουν περιοδεία στην περιοχή η οποία έγινε αποδεκτή και θα προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Στη συνάντηση «τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα των προϊόντων που εισέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές, για τα οποία υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επιβολή φορολογιών και ελέγχων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ασφάλειας αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά, που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου».

Οι εκπρόσωποι της ΤΕΒΕΑ «αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων αλλά και γενικά των πολιτών στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσο εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των διαδικασιών τις κρατικής μηχανής. Ακόμα έγινε αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την μη ύπαρξη Τοπικών Σχεδίων στην επαρχία Αμμοχώστου, τα οποία εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια».

DSC 4246 scaled Coronavirus, exclusive, ΤΕΒΕΑ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης ήταν «η διαδικασία των δημόσιων προσφορών, που όπως είναι σήμερα αποκλείει πάρα πολλές κυπριακές επιχειρήσεις από του διαγωνισμούς, λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν και αφορούν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε τζίρο ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερες οικονομικά και πληθυσμιακά χώρες, ενώ πιθανότατα να υπερτερούν σε όλους τους άλλους τομείς».

Ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές «εξέφρασαν την προθυμία να εργαστούν προς επίλυση των προβλημάτων αυτών και ανέφεραν πως σύντομα θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Η ΤΕΒΕΑ καταλήγει η ανακοίνωση «θα αποστείλει και γραπτώς τις εισηγήσεις που έθεσε σήμερα στη συνάντηση και θα συνεχίσει να εργάζεται για την στήριξη των επιχειρήσεων και γενικότερα της επαρχίας Αμμοχώστου».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ