Το στοίχημα του τουριστικού προϊόντος στην επ. Αμμοχώστου

a Νέα Αμμοχώστου

Του Πάρη Θεοφάνους:

Το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2017 ανήλθαν σε 3.652.073, σημειώνοντας αύξηση 14,6%, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στο νησί κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα σκήπτρα είχε γι’ ακόμη μια χρονιά η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού γι’ ακόμη μια χρονιά το ποσοστό διανυκτερεύσεων στην επαρχία ξεπέρασε το 47% των συνολικών διανυκτερεύσεων της χώρας, ενώ το ποσοστό καθαρής πληρότητας των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 90%.

Δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Ακριβώς αυτή η αυξημένη ροή επισκεπτών δεν επιτρέπει εφησυχασμό στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού πολλές επενδύσεις υλοποιούνται ή σχεδιάζονται με γνώμονα τον εμπλουτισμό των αγορών αλλά και της ποιότητας του τουριστικού ρεύματος. Αγία Νάπα και Πρωταράς έχουν καταστεί «εργοτάξια» αυτήν την περίοδο, καθώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες αναπτύσσονται αλλά και ανακαινίζονται. Έργα όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας, το καζίνο δορυφόρος, τα γήπεδα γκολφ στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο αλλά και η μαρίνα Παραλιμνίου αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και συνεπακόλουθα στην προσέλκυση ποιοτικότερων μορφών τουρισμού.

Εφαρμογή σχεδίων δράσης

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό της χώρας αλλά και οι ανακατατάξεις στο χάρτη των προορισμών της ανατολικής Μεσογείου, λόγω της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε γειτονικές χώρες, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για τουριστικούς πράκτορες και επισκέπτες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως την ίδια στιγμή οι τοπικές Αρχές και ο ΚΟΤ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των σοβαρών επενδύσεων σε αξιόλογες υποδομές στον τουριστικό τομέα, ήδη προβαίνουν στην εφαρμογή σχεδίων δράσης, όπως το Σχέδιο Χορηγιών του ΚΟΤ που αφορά στις επενδύσεις με σκοπό τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δημιουργία νέων προϊόντων

Μέσω του παρόντος Σχεδίου επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού και παρεμφερούς τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, μεταξύ άλλων, μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Η παροχή ενισχύσεων για την ενθάρρυνση και στήριξη επενδύσεων και παρεμβάσεων για τον σκοπό αυτό, στόχο έχουν να αμβλύνουν τους περιορισμούς της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι η εποχικότητα της τουριστικής κίνησης και το μονοδιάστατο τουριστικό προϊόν (ήλιος και θάλασσα).

Εν τάχει, το σχέδιο αποσκοπεί (α) στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο συνεδριακός και ο αθλητικός, (β) στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, και στην εξυπηρέτηση των διαφοροποιημένων εποχικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του χειμερινού τουρίστα αλλά και του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, καθώς και (γ) στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό υπηρεσιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση των ειδικών ενδιαφερόντων.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ποιότητας και σύνθεσης του τουριστικού προϊόντος, η επέκτασή του σε νέες αγορές, και η στήριξη παρεμφερών προς τον τουρισμό κλάδων της οικονομίας.

Η επαρχία Αμμοχώστου

Το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και γενικότερα ο τουριστικός τομέας στο νησί είναι η αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων, οι οποίες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το τουριστικό προϊόν. Η εποχικότητα και το «All Inclusive» είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την περίοδο λειτουργίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων.

Ομολογουμένως, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπως και η χώρα μας γενικότερα, έχει καθυστερήσει να αφιερώσει στον τουρίστα την απαιτούμενη σημασία. Οι επιπόλαιες επενδύσεις και η χαμηλότερης ποιότητας προσφερόμενες επιλογές των προηγούμενων ετών προκάλεσαν τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία ακόμα και για τις παραδοσιακές αγορές.

Στρατηγικά σχέδια

Στόχος των επιχειρηματιών, του ΚΟΤ αλλά και των τοπικών Αρχών πρέπει να είναι η κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων για την προσέλκυση ποιοτικότερου και διαχρονικότερου τουρισμού στη χώρα μας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, πέραν του «ήλιου και της θάλασσας». Θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικά σχέδια για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού, συνεδριακού, εκπαιδευτικού, ιατρικού κτλ.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να αξιολογήσουν το προφίλ του σημερινού τουρίστα της Κύπρου σε όλες τις εποχές και μέσα από τα δικά του παπούτσια και τριβή με το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Θα πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρά του για την επιλογή της Κύπρου ως χώρας διακοπών του συγκριτικά με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Επιπλέον, η κατανόηση των προσδοκιών του χειμερινού τουρίστα είναι ζωτικής σημασίας για το μέγεθος της εμπειρίας και ικανοποίησής του, αλλά και για την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού μας προϊόντος. Η τεκμηριωμένη ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό στρατηγικής και ανάληψης δράσεων προς επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων.

ΠΑΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
Διοικητικός Σύμβουλος,
KPMG Limited,
ptheofanous@kpmg.com