Αλλαγμένο και ανανεωμένο το 40ο Φεστιβάλ Κολοκασιού του Δήμου Σωτήρας (video)

a Νέα Αμμοχώστου
a 11 Νέα Αμμοχώστου

Η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Σωτήρας διοργανώνει το ιστορικό 40ο Φεστιβάλ Κολοκασιού την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει επιδείξεις μαγειρικής, σεμινάρια, βραβεύσεις, μουσικό πρόγραμμα και φυσικά άφθονο κολοκάσι.

Από τις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις εναλλακτικών συνταγών με βάση το κολοκάσι από διάσημους σεφ της Κύπρου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της μελέτης κατά τη διαδικασία υποβολής του φακέλου του κολοκασιού ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, από τον κ. Σάββα Μαλιώτη και η ενσωμάτωση του κολοκασιού στη σύγχρονη γαστρονομία από την ερευνήτρια-συγγραφέα, κ. Φλωρεντία Κυθρεώτου.

Ακολούθως, θα βραβευτούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κολοκασοπαραγωγοί της Σωτήρας, ενώ το μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμπλουτίσει η ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια, Κατερίνα Κούκα, μαζί με το παραδοσιακό συγκρότημα του Ηλία Κουλουμή και της Μαρίας Κουλουμή.

a Νέα Αμμοχώστου
Συνάντηση Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Σωτήρας με την Κατερίνα Κούκα

Γενική είσοδος ΔΩΡΕΑΝ

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ, κ. Λευτέρη Χριστοφόρου.

Πληροφορίες: 23821416, 23824444

a1 Νέα Αμμοχώστου

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Κολοκασιού:
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πρώτο Φεστιβάλ Κολοκασιού το οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά το Σωματείο του Ονήσιλου Σωτήρας το 1973. Με το Φεστιβάλ Κολοκασιού επιδιώκεται η προώθηση και η προβολή του κολοκασιού ως το τοπικό προϊόν της Σωτήρας, αλλά και η μετάδοση και διάδοση της αγάπης για το μοναδικό αυτό έδεσμα. Κατά τη φετινή χρονιά, μέσω και της συνεργασίας των κολοκασοπαραγωγών με τον Δήμο Σωτήρας, πήραν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειες κατάθεσης του φακέλου του κολοκασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Παράλληλα, επιδιώκεται η ένταξη του κολοκασιού στους καταλόγους όλων των εστιατορίων, αρχικά στη Σωτήρας και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Γνωρίστε το κολοκάσι:
Η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 μ.Χ. σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού (Jeffery, 1926). Σύμφωνα με το Σακελλάριο (1890), τα καλύτερα Κολοκάσια της Κύπρου παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, σημαντικές εκτάσεις καλλιεργούνταν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας, στο Συριανοχώρι, και σε μικρότερο βαθμό στην επαρχία Πάφου. Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα.

Η φύτευση του Κολοκασιού αρχίζει τέλη Φεβρουαρίου (πρώιμη φύτευση) και συνεχίζεται μέχρι το Μάιο (όψιμη φύτευση) σε χωράφια με κοκκινόχωμα στα οποία έχει προηγηθεί καλλιέργεια με πλούσια λίπανση. Παράγει ένα μεγάλο κεντρικό ρίζωμα (μάππα), πολλά πλάγια ριζώματα (πούλλες) και μη εδώδιμα φύλλα.

Η παραγωγή του διατίθεται κυρίως στη ντόπια αγορά, ενώ κάποιες ποσότητες εξάγονται στη Μ. Βρετανία για την κυπριακή παροικία.

Δείτε το διαφημιστικό βίντεο:

Χορηγοί:
Δήμος Αγίας Νάπας
ΣΠΕ Σωτήρας
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Εργοληπτικές Επιχειρήσεις
GC Catering Ltd
Υπεραγορές Ε&S

Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΡΙΚ
Πολιτεία FM
Περιοδικό Vantage – Η Φωνή της Αμμοχώστου
SotiraNews.com