Τους πληρώνουμε 702 ευρώ για γεύματα τριών ημερών

a 168 Ειδήσεις
a 2888 Ειδήσεις

Πολλά είναι τα προκλητικά επιδόματα στον δημόσιο τομέα ακόμα και σήμερα, που η καταπληκτική πλειοψηφία του λαού υποβάλλεται σε οδυνηρές στερήσεις καθημερινά. Πολλές είναι οι οικογένειες που υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους επειδή οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι, την ίδια ώρα που οι διπλωμάτες παίρνουν επίδομα το οποίο καλύπτει το 90% των διδάκτρων των παιδιών τους ακόμα και όταν επιστρέψουν στην Κύπρο, απλώς και μόνον επειδή έτυχε να εργαστούν στο εξωτερικό.

  • Συντάξιμα ακόμα τα έξοδα παραστάσεως για πέραν των 120 κρατικών αξιωματούχων
  • Κι όμως κόπηκαν επιδόματα σε ανάπηρους, φοιτητές, πολύτεκνους, για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες
  • ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ενός πρωτοδιόριστου πρέσβη είναι μεγαλύτερο κατά 20.000 από τον μισθό του
  • Την ίδια επίσης ώρα που οικογένειες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν από το μηδενικό τους εισόδημα για να βοηθούν, ώστε να απολαμβάνουν πέραν των 120 συνταξιούχων κρατικών αξιωματούχων το προνόμιο να… κερνούν μέχρι το τέλος της ζωής τους τους φίλους τους, αφού τα έξοδα παραστάσεως των 18.000 ευρώ, που έπαιρναν ενόσω εργάζονταν, είναι συντάξιμα! Φυσικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι από πέρυσι το συντάξιμο αυτό επίδομα… φορολογείται!

Το ποσόν των επιδομάτων αυτών αρχίζει από 4.100 ευρώ… πετά στις 18.000 ευρώ και…προσγειώνεται στις 35.857 ευρώ μετά τη μείωση 15% την οποία αποδέχθηκαν οι εν λόγω αξιωματούχοι από πέρυσι. Μεταξύ των προνομιούχων περιλαμβάνονται οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι βουλευτές, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, οι Επίτροποι κρατικών υπηρεσιών, και άλλοι οι οποίοι -λέει το δικαιολογητικό- έχουν «κοινωνικοϋπηρεσιακές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη φύση των καθηκόντων τους».

Υπάρχει επίσης και επίδομα φιλοξενίας, το οποίο παραχωρείται στους διευθυντές τμημάτων, τους εσωτερικούς διευθυντές υπουργείων και αξιωματούχους, για τα έξοδα φιλοξενίας, κεραστικά και άλλα συναφή, τα οποία έχουν ενώ εργάζονται στο γραφείο. Το επίδομα αυτό δεν είναι -ευτυχώς- συντάξιμο. Κυμαίνεται μεταξύ 2.050 και 6.152 ευρώ τον χρόνο. Από πέρυσι μειώθηκε κατά 15% και… φορολογείται.

Το επίδομα για ΕΠΥ και οι άνεργοι

Αμανάτι μας έμεινε και το επίδομα που αρχίζει από 222 ευρώ και φτάνει τα 290 ευρώ τον μήνα, το οποίο δίνεται για να προσελκύσουμε Εθελοντές Υπαξιωματικούς (ΕΠΥ) της Εθνικής Φρουράς. Υπενθυμίζουμε ότι όταν υιοθετήθηκε ο θεσμός των ΕΠΥ δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον, φέραμε μάλιστα τότε πολλούς ΕΠΥ από την Ελλάδα με μια εκστρατεία διαφώτισης, για την οποία αξιωματικοί της ΕΦ είχαν πάρει σβάρνα την ελληνική επαρχία για να εξηγήσουν τα καλά της δουλειάς. Σήμερα, αν χρειαστεί να ανοίξουν θέσεις για ΕΠΥ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ενδιαφερθούν χιλιάδες, μια και ο μισθός είναι σίγουρος και η δουλειά εξασφαλισμένη. Η διατήρηση του επιδόματος προκαλεί, αν μη τι άλλο, πικρό χαμόγελο στους άνεργους.

Στη Βουλή και το δημόσιο

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, στη δημόσια υπηρεσία υπήρχαν μέχρι πέρυσι 38 επιδόματα. Τα επτά καταργήθηκαν. Μεταξύ των καταργηθέντων είναι και το επίδομα για καλή διαγωγή που έπαιρναν οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στις φυλακές. Καταργήθηκαν επίσης το επίδομα για να αγοράζουν κοστούμια οι αστυνομικοί, το επίδομα για να παίρνουν τα ρούχα τους στο καθαριστήριο όσοι εργάζονται στο Κτηματολόγιο κ.ά. Τα επιδόματα που είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να καλύπτουμε πληρώνοντας κάθε μήνα από τον μισθό μας αλλά και καθημερινά πληρώνοντας ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης, ανέρχονται σε 31. Αναλυτικά οι ακόλουθες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων έχουν επιδόματα τα οποία παραθέτουμε, αφήνοντας στην κρίση των αναγνωστών να αποφασίσουν ποια και πόσο δικαιολογημένα είναι:

Μηνιαία επιδόματα βουλευτών

Επίδομα παραστάσεως 1945,75 ευρώ
Επίδομα Γραμματειακών Υπηρεσιών 1025,16 ευρώ
Επίδομα οδοιπορικών 683,44 ευρώ (μειώθηκε κατά 15%)

Τα αξιοσημείωτα με τα επιδόματα των βουλευτών είναι ότι:

*Το επίδομα των 683 ευρώ δίνεται για να καλύπτουν τα έξοδά τους για να πηγαίνουν στις συνεδρίες της Βουλής. Αυτό τουλάχιστον αναγράφεται στο δικαιολογητικό για την παραχώρησή του. Αν ληφθεί όμως υπόψη ότι αυτή είναι η δουλειά για την οποία έχουν εκλεγεί, εγείρεται το ερώτημα γιατί πρέπει να πληρώνονται για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Αν η απάντηση είναι πως αρκετοί έρχονται από άλλες επαρχίες στη Λευκωσία για να παραστούν στις εργασίες της Βουλής, και πάλιν είναι αδικαιολόγητο. Γνώριζαν, όταν διεκδικούσαν το βουλευτικό αξίωμα, ότι το κτίριο της Βουλής βρίσκεται στην πρωτεύουσα.

*Το επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών είναι συντάξιμο. Όσοι δηλαδή διετέλεσαν βουλευτές, δικαιούνται τα 1000 ευρώ εφ’ όρου ζωής για να εργοδοτούν γραμματέα.

Πρέσβεις: Επίδομα μεγαλύτερο από τον μισθό

ΕΝΑΣ πρέσβης έχει πρώτο μισθό ύψους 47.406 ευρώ. Ο μισθός όμως συνοδεύεται από το λεγόμενο «γενικό επίδομα», το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 20.000 ευρώ από τον μισθό, αφού φτάνει τις 68.567 ευρώ. Αυτό το επίδομα δεν φορολογείται. Πέραν του γενικού επιδόματος, ορισμένοι πρέσβεις έχουν και ειδικό επίδομα ύψους 2.443 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως, το οποίο καταβάλλεται και σε υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό (δεύτερους τη τάξει διπλωματικούς υπαλλήλους σε αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό που υπηρετεί Πρέσβης και σε Γενικούς Προξένους, καθώς και σε μη διπλωμάτες υπαλλήλους που προΐστανται Εμπορικών, Ναυτιλιακών ή άλλων Γραφείων).

Οι πρέσβεις έχουν επίσης εκπαιδευτικο επίδομα. Αυτό «καταβάλλεται σε διπλωμάτες και άλλους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, για τη φοίτηση των παιδιών τους, από την προδημοτική τάξη μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους, σε σχολεία στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Ανέρχεται στο 85% έως 90% των διδάκτρων και άλλων υποχρεωτικών τελών φοίτησης, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε υπαλλήλου. Για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται και όταν αυτοί υπηρετούν στην Κύπρο. Για μη υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρέτησαν στο εξωτερικό και μετατίθενται στην Κύπρο καταβάλλεται για ένα έτος μετά τον επαναπατρισμό τους, στο ύψος του 75% των διδάκτρων, με ανώτατο όριο τα €4.271,50 τον χρόνο για κάθε παιδί». Στους πρέσβεις καταβάλλονται και τα έξοδα διακίνησης (οδοιπορικά), όπως σε όλους τους άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο στην Κύπρο.

Ένας πρωτοδιόριστος πρέσβης δηλαδή και εξαιρουμένων των οδοιπορικών έχει εισόδημα πάνω από 120.000 ευρώ, ενώ αν έχει και δύο παιδιά στο σχολείο, παίρνει άλλες 9000 ευρώ περίπου για τις σπουδές τους. Να σημειωθεί ότι ο μισθός και τα άλλα επιδόματα έχουν μειωθεί κατά 15%.

Οι εργαζόμενοι στις πρεσβείες στο εξωτερικό επίσης απολαμβάνουν του γενικού αλλά και του ειδικού επιδόματος, του εκπαιδευτικού επιδόματος, των οδοιπορικών αλλά και επιδόματος ενοικίου, το οποίο δεν παίρνουν οι πρέσβεις αφού διαμένουν σε πρεσβευτικές κατοικίες.

Το γενικό επίδομα που δίνεται στους εργαζόμενους στις πρεσβείες αρχίζει από 37.026 ευρώ και φτάνει τις 47.997 ευρώ.

Και οι δημόσιοι υπάλληλοι…

ΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος απολαμβάνει επιδομάτων ανάλογα με τη θέση αλλά και την υπηρεσία στην οποία είναι τοποθετημένος. Όπως έχουμε ήδη γράψει, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και άλλοι, πέραν των 110 περίπου αξιωματούχων δικαιούνται επιδόματος εξόδων παραστάσεως το οποίο είναι συντάξιμο. Το επίδομα αυτό αρχίζει από 4.101 ευρώ και φτάνει τις 35.857 και είναι συντάξιμο. Πληρώνουμε δηλαδή τα έξοδα παραστάσεως σε συνταξιούχους, οι οποίοι αφυπηρέτησαν και δεν έχουν να κάνουν τίποτε με οποιαδήποτε δημόσια θέση, δεν εξυπηρετουν κανέναν και δεν δέχονται κόσμο στο γραφείο τους. Το γράψαμε και άλλοτε και πιστεύαμε πως μετά την οικονομική καταστροφή, κάποιος θα σκεφτόταν ότι το επίδομα για έξοδα παραστάσεως θα έπρεπε να σταματήσει να είναι συντάξιμο. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Μάλιστα, όπως μας ελέχθη από το αρμόδιο τμήμα, το επίδομα αυτό στην ουσία αποτελεί μέρος του μισθού του, που μπορεί να ήταν χαμηλότερος από τον μισθό υφισταμένου του…

Χρυσή η συντήρηση στο εξωτερικό…

Επειδή πολύς λόγος έγινε επί διακυβέρνησης Χριστόφια για το επίδομα συντήρησης στο εξωτερικό, να αναφέρουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό, όπως φαίνεται από τους καταλόγους τους οποίους μας έστειλε το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού. Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι το επίδομα καταβάλλεται σε κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους για την κάλυψη των εξόδων διαμονής, διατροφής, διακίνησης και άλλα προσωπικά έξοδα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, υπηρεσιακά. Για τον καθορισμό του λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα που καταβάλλονται για τον ίδιο σκοπό από τον ΟΗΕ, τα οποία και καταρτίζονται κατόπιν έρευνας του Οργανισμού για το κόστος διαμονής και διατροφής σε κάθε χώρα.

Στην Κύπρο, για υπηρεσιακό ταξίδι στις Βρυξέλλες:

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα απευθείας από τη Δημοκρατία, λαμβάνει, πρόσθετα, επίδομα διατροφής €234 ημερησίως

-Οι Υπουργοί, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, των οποίων τα έξοδα δεν είναι πληρωμένα απευθείας από το κράτος, δικαιούνται στα πραγματικά έξοδα διανυκτέρευσης και επίδομα διατροφής €234 ημερησίως

-Οι Βουλευτές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, και οι κρατικοί υπάλληλοι στην κλίμακα Α14 και άνω, των οποίων τα έξοδα δεν είναι πληρωμένα απευθείας από το κράτος, δικαιούνται στα πραγματικά έξοδα διανυκτέρευσης και επίδομα διατροφής €195 ημερησίως

-Οι κρατικοί υπάλληλοι με μισθοδοσία χαμηλότερη της κλίμακας Α14, των οποίων τα έξοδα δεν είναι πληρωμένα απευθείας από το κράτος, δικαιούνται σε επίδομα διανυκτέρευσης ύψους €156 ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο, και επίδομα διατροφής ύψους €104 ημερησίως.

Να σημειωθεί ότι η κλίμακα Α14 αρχίζει από 41.810 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 56.218 ευρώ χωρίς τον 13ο μισθό. Η κλίμακα Α15 αρχίζει από τις 47.406 και φτάνει μέχρι τις 58.920 ευρώ χωρίς τον 13ο μισθό. Η κλίμακα Α16 αρχίζει από 52.026 και φτάνει μέχρι τις 63.540 ευρώ και πάλιν χωρίς τον 13ο μισθό.

Ένας μισθός για φαγητό τριών ημερών

Αν μιλήσουμε με παραδείγματα, ένας κρατικός αξιωματούχος που πηγαίνει στις Βρυξέλλες, ταξίδι πολύ συνηθισμένο, και χρειάζεται να μείνει για τρεις μέρες (με το πήγαινε-έλα) θα πάρει για τη διατροφή του επίδομα 702 ευρώ. Το ποσόν αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη σύνταξη ενός χαμηλοσυνταξιούχου, του οποίου η επιταγή στο τέλος του μήνα ανέρχεται στα 350 ευρώ, το εισόδημα όμως ανεβαίνει κατά 150 περίπου ευρώ με τη «μικρή επιταγή», η οποία δίνεται στα άτομα αυτά για να μην πεθάνουν από την πείνα…

Τα 702 ευρώ είναι επίσης συνηθισμένος στις μέρες μας πια μισθός, που δίνεται σε πωλητές, εργάτες, αλλά και πολλούς άλλους εργαζόμενους οικογενειάρχες, οι οποίοι δέχονται αδιαμαρτύρητα αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, για να μη μείνουν χωρίς δουλειά.

Με 702 ευρώ θα μπορούσαν άνετα να χορτάσουν και μάλιστα να είναι περισσότερο από ικανοποιημένες για ένα μήνα η πλειοψηφία των οικογενειών που φυτοζωούν σήμερα στη χώρα μας.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι ένας οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος χρειαστεί να πάει στις Βρυξέλλες, θα έχει επίδομα για τη διατροφή του 104 ευρώ ημερησίως.

Τα υπόλοιπα επιδόματα χρήζουν επίσης δημοσίευσης. Περιοριζόμαστε μόνο στα πιο πάνω σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουμε συγκεντρώσει και τα επιδόματα που απολαμβάνουν όσοι εργάζονται στη CYTA και την Αρχή Ηλεκτρισμού. Θα επανέλθουμε εντός των ημερών, για να συνεχίσουμε την παράθεση των στοιχείων, έτσι όπως μας τα έδωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Κόπηκαν από τους… ευάλωτους για να παίρνουν οι προνομιούχοι

Για σκοπούς σύγκρισης παραθέτουμε αναλυτικά τα επιδόματα που έχουν περικοπεί για να γίνουν… εξοικονομήσεις στις δαπάνες του Δημοσίου:

Επίδομα Εξοικονόμηση (€)

Επίδομα τέκνου

– μείωση κατά 9% το 2012 12,6 εκ.
– μείωση εισοδηματικού ορίου για τις οικογένειες με δύο έως τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, από 89 σε 49 χιλιάδες ευρώ από 1.1.2014 6,2 εκ.
– μείωση εισοδηματικού ορίου που ισχύει για τις μονογονεϊκές οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, από 89 σε 49 χιλιάδες ευρώ 0,4 εκ.

Φοιτητική χορηγία

– μείωση του εισοδηματικού ορίου που ισχύει για οικογένειες με ένα έως δύο τέκνα, από 100 σε 59 χιλιάδες ευρώ από την 1.1.2014 10 εκ.
Κατάργηση επιδόματος μάνας 24 εκ.
Στόχευση πασχαλινού επιδόματος 5,2 εκ.
Κατάργηση πασχαλινού επιδόματος σε δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας 3,6 εκ.
Κατάργηση ειδικής επιδότησης σε συνταξιούχους 10 εκ.
Κατάργηση επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας 3 εκ.
Κατάργηση επιδόματος δίαιτας 2,9 εκ.
Κατάργηση επιδόματος γάμου 2,5 εκ.
Μείωση σχεδίου επιδότησης για αγορά αυτοκινήτου σε ανάπηρους 1,7 εκ.
Κατάργηση σχεδίου επιδότησης για αγορά αυτοκινήτου από πολύτεκνες οικογένειες 1,6 εκ.
Εξορθολογισμός χριστουγεννιάτικου επιδόματος σε δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας 1,6 εκ.
Μείωση επιδόματος μητρότητας 1,2 εκ.
Μείωση σχεδίου πρόνοιας φοιτητών 1,0 εκ.
Μείωση κατά 9% του επιδόματος σε άτομα με πρόβλημα όρασης 1,0 εκ.
Εξορθολογισμός επιδόματος κηδείας 0,8 εκ.
Κατάργηση επιδόματος κοινωνικής συνοχής σε συνταξιούχους 0,6 εκ.
Μείωση επιδόματος σε άτομα με διάφορες μορφές αναπηριών 0,6 εκ.
Μείωση επιδόματος διακοπών για άτομα με αναπηρίες 0,2 εκ.

Να αναφέρουμε ότι από ορισμένες από τις πιο πάνω περικοπές επηρεάζονται 8.600 φοιτητές, 4.000 πολύτεκνες οικογένειες, και χιλιάδες άλλες ευάλωτες οικογένειες.

Πηγή: SigmaLive